Introducció a la primera guia: el Camí al Montseny, per Lluís Planes (any 8)

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}  st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Taula normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Introducció a la guia del Camí al Montseny

Aquesta és la primera guia editada del Camí: la del tram del Montseny, des de Sant Celoni fins a Vic, tot travessant 13 pobles. Moltíssimes persones, amb la seva il·lusió i col·laboració entusiasta i altruista, l’han fet possible. Això suposa un gran valor que estem segurs que sabràs apreciar.

Des de la primera llavor d’aquest projecte aparentment utòpic per la seva envergadura, pel seu caràcter èpic i pel fet que s’està construint de manera altament participativa, llavor que va néixer l’any 3 d’aquest tercer mil·lenni, han passat gairebé cinc anys de gestació. Ara ja en tenim el primer fruit, i al seu darrere venen els trams de la Ribagorça al Pallars Jussà, el de la Marina Alta i Baixa i el dels Prepirineus Orientals

[@more@]

(Garrotxa-Ripollès-Berguedà-Cerdanya). En un tercer terme s’acosten els de la Serra de Tramuntana de Mallorca, el de l’Alt Maestrat als Ports i molts d’altres que, de mica en mica, aniran configurant aquesta gran ruta nacional que dibuixa un vuit gegant per totes les comarques i illes de parla catalana. D’aquest vuit troncal en sortiran, en posteriors fases, brancals circulars que el connectaran amb la resta de pobles i amb les comarques dels Països Catalans de parla occitana i castellana. També ens agradaria connectar-lo, en el futur, amb rutes i camins de nacions veïnes.

Ja ho veieu: un gran 8 que, com artèria sorgida de les entranyes de la terra, uneix les nostres 88 comarques i illes i que veu la llum en aquest any 8, l’any del 800 aniversari del naixement de Jaume I el Conqueridor: tot un reguitzell de confluències en aquest número que és també el símbol de l’infinit, de la transcendència, del renaixement, de la regeneració i d’una nova consciència que tant necessita el nostre poble i el món sencer.

 

Aquest primer tram, ja senyalitzat, amb guia i amb una bona colla d’establiments acreditats, ha estat possible gràcies a més d’un centenar de col·laboradors voluntaris de tots tretze pobles: guies, enllaços, excursionistes, entitats, gent a títol individual, als ajuntaments (alcaldes, regidors i tècnics) i institucions que figuren a la contraportada, tots ells coordinats per un gran equip humà que des d’aquí voldria felicitar entusiastament: la gent de l’associació Pas, l’entitat impulsora del projecte El Camí, i un agraïment molt especial a la ingent feina, rigor i entrega personal dels dos autors..

 

Aquest primer tram, a més d’un prometedor producte de turisme cultural, sostenible, descentralitzat i desestacionalitzat que pot ajudar a revitalitzar econòmicament molts dels nostres pobles i comarques, és també com un primer part d’aquest projecte nacional dotat d’estructura i d’ànima, una ànima que és la gent i amics del Camí de cada poble. Junt amb la resta d’amics d’El Camí d’arreu dels Països Catalans, ja en sumem, hores d’ara, més de 5000, xifra que va creixent dia a dia i que et convidem a engruixir.

 

Tram a tram, d’aquí uns anys es completarà el 8 que vertebrarà socialment tot el país. En aquell moment, el Camí tot just començarà a canalitzar la saba que de segur regarà i enfortirà les arrels, el tronc, les branques, branquillons i fulles de les nostres comunitats humanes, font pregona de la força del poble.

 

La manera de fer questa guia ha estat inspirada en el mateix esperit d’avantpassats nostres com Joan Coromines, Joan Amades i Mossèn Alcover: de poble en poble, parlant amb la gent, recollint les aportacions de persones i entitats diverses. Si entres a la llera del Camí al Montseny i et deixes dur pel seu corrent acompanyat d’aquesta guia i seguint els senyals, descobriràs part dels tresors, anhels i reptes que amaguen els pobles i viles de l’entorn del massís del Montseny: la seva realitat social, entitats i casals populars compromesos amb la cultura i amb el país (com el casal Quico Sabater, l’Esbarzer o l’Arboç), la història de cada indret, personatges rellevants (com Pitarra, en Serrallonga o Guerau de Liost), la seva gastronomia tradicional (des del senglar amb castanyes a la llangonissa amb coca dolça) i també contemporània (com Can Fabes d’en Santi Santamaria), els mites, llegendes i rondalles (com les dones d’aigua del Montseny), les seves músiques i danses populars (com el ball de gitanes de Sant Celoni, de Sant Esteve de Palautordera i de Breda o la contradansa i el ball cerdà de Viladrau) i també els grups de rock més contemporanis.

 

Amb punts d’informació locals podràs saber més de cada lloc i adquirir-hi publicacions i músiques que no trobaràs a les botigues.

Als establiments de la XEC (Xarxa d’Establiments del Camí) hi trobaràs plats tradicionals i productes de la zona amb atenció garantida en català.

Més endavant també comptem crear una Xarxa d’Allotjaments en Llars d’El Camí (XALC), per poder conviure amb la gent de cada lloc (es podrà consultar al web del Camí i als punts d’informació acreditats).

 

Aquesta ruta és a l’abast de tots els públics i edats; pots fer El Camí en família, en grup i també amb les caminades guiades que organitza el Pas. I, si t’agraden les experiències més intenses, és molt recomanable caminar-lo tot sol.

En qualsevol cas, no et perdis cap oportunitat per parlar amb la gent de la terra que t’aniràs trobant; de segur que serà la més gran experiència que et regalarà El Camí.

 

Finalment, permet-me desitjar-te, en nom de tot l’equip del Pas, que el gaudeixis tant com ja l’estem gaudint els que l’hem tastat i, confiant en que t’aportin alguna cosa interessant, recordar-te els suggeriments que figuren al carnet del caminant:

 

Caminant:

Pas a pas, descobriràs el cos i l’ànima d’aquesta terra, si ho vols, la teva terra. Pots enfortir les teves arrels, fer salut, noves amistats i omplir-te de noves vivències.
Abans de posar-te en camí, tingues present que amb poc equipatge caminaràs més lleuger.

Si camines atent i obert podràs integrar millor tot el que el Camí t’oferirà.
Qualsevol petita cosa que facis serà bona si, quan t’imagines que la fa tothom, continua essent bona. Diu la dita: "fes-te del color de la terra on siguis": l’entranya no és la gent que et trobaràs, sinó tu, perquè ets a casa seva.

El somriure i la cordialitat poden ser el millor agraïment a l’hospitalitat que t’oferiran.

La llengua d’aquestes terres és el vehicle que et permetrà endinsar-t’hi. Usa-la sempre i, si et plau, ensenya-la als que la desconeguin: els enriquiràs i honoraràs el teu poble i els teus avantpassats que te l’han regalat.
I si no és la teva llengua, prova d’aprendre-la i t’hauràs enriquit, perquè ja serà també teva.

El Camí t’enfortirà i t’embellirà com a persona, i els llaços que faràs ens enfortiran i embelliran com a Poble.

Gràcies i bon camí!

Lluís Planes i Herrero

president del Pas


 

Recomanacions i indicacions

Recomanacions

El Camí està pensat per fer-lo a peu. Si bé hi ha molts trams practicables amb bicicleta o altres mitjans, aquests no estan encara identificats.

 

Està a l’abast de tots els públics i condicions (sempre que no hi hagi discapacitats motrius). El Camí va unint pobles i no passa per indrets de gran dificultat.

 

Cada etapa recomanada és de 10 - 15 km al dia, realitzables en 4 - 6 hores, tenint així temps de visitar els diferents llocs per on es passa i poder reposar una estona al vespre, sempre que se surti d’hora al matí.

 

A cada poble s’hi poden trobar allotjaments. Convé reservar abans d’anar-hi. Tanmateix, és recomanable portar un sac de dormir i màrfega pels imprevistos i per si us ve de gust fer un bivac de tant en tant, que és una experiència de natura molt recomanable.

 

Dugueu molt poc pes i gaudireu més de la caminada.

Us recomanem dur calçat còmode per caminar, ampolla d’aigua o cantimplora, barret, crema solar i càmera fotogràfica per deixar-vos inspirar per tot el que veureu.

És molt interessant parlar amb la gent dels pobles, demanar-los per indrets o informacions que cerqueu, establir-hi una conversa si els ve de gust, saber-ne les seves inquietuds,...

Si dueu llibreta i anoteu les vostres impressions, les podreu publicar al bloc del Camí.

 

Per als qui voleu viure el Camí com una experiència iniciàtica, de peregrinatge, de contemplació o de creixement personal i col·lectiu, amb el temps s’aniran penjant al web pautes i suggeriments en aquesta línia.

 

Senyalitzacio del Camí

El Camí està senyalitzat amb la marca que apareix a la portada. En alguns casos, aquesta marca pot conviure amb la de les 4 barres en forma d’escut:

entrelligant d’aquesta manera, el símbol tradicional i original comú a tots els territoris amb un d’innovador, més dinàmic i contemporani que mira cap al futur.

 

El carnet del caminant

Si adquiriu als diferents secretariats del Pas o als punts d’informació del Camí (PIC) el carnet del caminant, podreu timbrar-hi els segells dels llocs per on passeu de cara a obtenir un certificat quan hagueu recorregut tots els Països Catalans, consistent en una reproducció personalitzada de l’obra dedicada al Camí d’Antoni Tàpies. També podreu obtenir descomptes en els establiments que així ho estableixin i entrades reduïdes en museus i altres equipaments públics.

 

 

Informació complementària de cada poble.

Trobaràs informació més detallada, vincles i les aportacions senceres dels col·laboradors de cada poble que han participat en fer aquesta guia a la guia-web de elcamí.cat.

 

Informa’t als PIC de la cultura viva, novetats, actualitats i altres rutes o activitats locals.

 

A elcamí.cat, així com als PIC, trobaràs informació actualitzada sobre:

·        Guiatges locals per a grups, que cal concertar prèviament.

·        Els establiments acreditats de la Xarxa d’Establiment del Camí (XEC); els identificaràs perquè llueixen aquest distintiu:

 

 

·        El llistat d’allotjaments en llars particulars quan se’n vagin generant (XALC), als que s’hi pot accedir només amb el Carnet del Caminant, que pots adquirir al Pas o bé als PIC.

 

Aquest és un camí comú. Com tota cosa pública, és impossible mantenir-lo i millorar-lo sense la col·laboració de tots. Qualsevol irregularitat que trobis en el Camí, marques perdudes, establiments acreditats que incompleixen els criteris establerts, camins tallats, etc., t’agrairem que ens les notifiquis per anar-lo millorant permanentment entre tots.

 

 

Estructura d’aquesta guia

Aquesta guia està configurada per una descripció global del tram del Camí al Montseny, una descripció global de cada comarca que el caminant va travessant, seguida de la descripció de cada poble que el caminant s’anirà trobant.

 

Informacions de caire general

Les informacions que afecten a tots els pobles es troben a l’apartat del tram, així com el transport públic supramunicipal i els telèfons d’emergències generals.

 

Al final de la fitxa de cada municipi hi trobaràs l’apartat d’informació pràctica. S’hi indiquen els establiments acreditats i, en algun cas, se’n publicita algun que no està acreditat.

 

 

 

 

Esteu aquí