Un Camí de camins
El Camí és una ruta de senderisme cultural que, amb un traçat continu i senyalitzat, enllaça camins i rutes existents de totes les comarques i illes de parla catalana, permetent-vos conèixer vivencialment la cultura, la història, el paisatge i les gents de cada terra.
Està pensat perquè cadascú el pugui fer pel seu compte, fent-vos les etapes a la vostra mesura (vegeu el cercador de rutes temàtiques i trams).
També podeu participar a la secció de caminades.
La totalitat del Camí està georeferenciat, i alguns dels trams estan senyalitzats amb la marca del Camí. Tots es poden seguir a través de l'aplicació per a mòbils del Camí i també a la de Wikiloc (busqueu el Camí al banner de rutes promocionades de l'app).
El Camí es va iniciar l'any 2003 i consta de més de 5.000 Km (camí troncal o principal, senyalitzat amb la marca vermella), més els brancals que aprofundeixen en la resta de municipis de cada comarca (marca groga) i que es van creant progressivament.
El Camí és un projecte col·laboratiu
Tothom hi pot participar de diferents maneres, i també aportar textos a la Camipèdia o publicar activitats a la portada.
Compta amb el reconeixement del Parlament de Catalunya (resolució) i del Parlament de les Illes Balears com a projecte d'interès cultural i turístic nacional.
Està pensat per fer-lo a peu, i molts trams són ciclables (poc a poc s'aniran indicant els trams que no ho siguin, tasca per la qual farà falta la col·laboració dels vetlladors de cada tram).
El Camí se senyalitza col·laborativament amb la gent del territori amb la marca senderista del Camí. És un projecte viu, encara en procés de senyalització, amb tot el país i la seva gent com a protagonistes i beneficiaris. Són les entitats, veïns i institucions de cada municipi i comarca qui han definit el seu tram de Camí, els continguts de la guia, integrant-hi i potenciant els recursos i serveis existents.
Per gaudir pel teu compte de l'experiència de descobrir a peu els nostres pobles i comarques, només cal escollir un tram i seguir les marques d'El Camí, o bé descarregar-te el traçat georeferenciat al mòbil (als trams encara no senyalitzats).
També pots participar en les activitats organitzades que pots veure al calendari d'activitats i a les xarxes socials.
Per a tots els públics
Pensat per a tots els públics i edats,amb un grau de dificultat majoritàriament baix o mig, cadascú se'l pot fer a la seva mida i nivell.
El Camí uneix tots els caps de comarca, prenent una forma de 8 irregular que es creua a Montserrat, visitant els pobles per conèixer en primera persona la seva gent, la seva realitat i iniciatives socials, la cultura, l’art, els costums, les festes i tradicions, la geografia, els paisatges, la natura,...
A l'apartat Com seguir el Camí hi trobaràs diferents maneres de gaudir-lo.
Les guies del Camí i el web
Hi ha editades les guies en paper de 7 dels 32 trams del Camí troncal (cada tram compren entre 2 i 4 comarques).
A la pàgina web de cada tram que trobaràs en aquesta web, així com a la Camipèdia, hi ha informació en format digital.
Molt més que un Camí
Més enllà de l'itinerari, que se senyalitza amb la marca del Camí, comptem amb una guia web de cada tram amb les seves poblacions, la Camipèdia, una enciclopèdia territorial oberta, amb continguts de cada població i comarca aportats per la seva gent, les guies en paper (realitzades col·laborativament amb la gent, entitats i institucions del territori), fulletons informatius de cada tram i el carnet del Camí.
A més, al web hi trobaràs el bloc d'El Camí, les llistes de música dels territoris de parla catalana (Spotify), els àlbums de fotos i videos, i moltes coses més.
El Camí pot oferir-te múltiples dimensions:
La dimensió geogràfica i l'itinerari d'El Camí
El Camí troncal té uns 4.750 Km i es pot recórrer en uns 8 mesos (comptant etapes d'uns 18-20 km). Sumant-hi els brancals actualment definits, són un total de 5.400 Km. Es complementarà progressivament amb més brancals perquè a la llarga, tots els municipis que ho vulguin hi puguin estar connectats. El camí troncal se senyalitza amb la marca vermella, els brancals amb la marca groga. En alguns casos, es complementen amb circuïts locals, que se senyalitzen amb la marca verda.
Un Camí de camins que uneix senders locals i comarcals, a més d’allotjaments i serveis. Sumant etapes, en ser una figura tancada i circular, si es van fent trams consecutius El Camí retorna al caminant de bell nou a casa un cop s'ha completat tot.
A la portada hi podeu veure el mapa sencer i accedir als diferents trams, cliant-hi a sobre directament.
En la imatge jpg següent podeu veure també l'itinerari sencer:
La dimensió nacional
El Camí neix de la voluntat de vertebrar les terres de parla catalana des de la vivència i la coneixença, sense ideologies predeterminades ni partidismes, ajudant simplement a conèixer millor aquesta terra per estimar-la, descobrint i revitalitzant la nostra dimensió col·lectiva. Visitant el territori i el patrimoni, coneixent la nostra història comuna i les gents de cada comarca enfortim les arrels, els vincles i la consciència de pertànyer a una mateixa nació com un fet cultural i per tant, natural i humà. L’objectiu no és arribar enlloc, sinó gaudir del Camí en ell mateix. Pas a pas, tot el país dins teu.
La dimensió territorial, econòmica i turística
El Camí promou una economia sostenible basada en el turisme cultural i patrimonial, que enforteixi l’intercanvi i la coneixença entre els nostres pobles i comarques. Pot ser també un instrument per potenciar iniciatives culturals, artístiques i d’innovació social donant-les a conèixer. Així mateix, acompleix una funció de desestacionalitzar i descentralitzar un turisme que sigui una font d'ingressos creixents pels establiments, artesans i productors de cada comarca
La dimensió social i humana
La naturalesa participativa i col·laborativa és l'essència d’El Camí. Des de l'acord del territori, integra recursos i punts d’interès locals en una marca nacional que respecta i integra les identitats locals, establint sinergies a nivell promocional.
D’altra banda, el Camí és generador de relació social entre els caminants i la gent del territori, teixeix xarxa entre les iniciatives socials més innovadores i vertebra el territori a través dels vetlladors del Camí. Vegeu també les seves xarxes socials (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Wikiloc, Spotify, Grooveshark, el bloc, Picasa).
A més, el Camí vol ser una eina al servei dels moviments i iniciatives de transformació social, amb capacitat per a canalitzar marxes i per articular accions col·lectives.
La dimensió interior
El Camí és també una eina d’enfortiment, de salut i de creixement personal, un camí iniciàtic individual i col·lectiu. Un peregrinatge en sentit contemporani, sigui individual o en grup com a comunitat de convivència o territorial, permetent també una dimensió universal en comunió amb la natura i amb la resta de cultures del món. En aquest sentit, existeixen brancals com el de Vidabona, Núria i Montgrony, al Ripollès, especialment pensats per aquesta dimensió del camí interior a la plenitud. El Camí sencer en sí mateix pot tenir també aquesta dimensió iniciàtica com a poble.
A l'apartat CAMÍ INTERIOR hi trobareu eines i activitats per aquest vessant.
Suports
A nivell institucional, el Camí compta amb el suport o participació del Parlament de Catalunya, Parlament de les Illes Balears, Generalitat de Catalunya, Govern de les Illes Balears, Govern d’Andorra, Consell General dels Pirineus Orientals, Diputacions, Consells Comarcals, Consorcis, Mancomunitats i Ajuntaments de tots els territoris i de tot l’espectre polític (suports)