Xàbia amb el Camí, per Verònica Ramírez
Xàbia amb El Camí.
La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xàbia aposta fort per un projecte a llarg pla que té com a objectiu principal potenciar la cultura, la vertebració social i l’economia basada en el turisme sostenible. Ens referim a El Camí, l’itinerari turístic i cultural per fer a peu que recorre pobles i comarques de la mateixa parla, i que compta amb la participació i el suport d’amics, entitats i administracions públiques. [@more@]
El Camí és un projecte viu per què es conforma i s’alimenta amb la participació dels pobles per on passa. Per a que El Camí puga ser una realitat, és necessari construir la xarxa en la que conflueixen tres àmbits: el poble, l’administració pública i el sector privat. En aquesta combinació, la participació del poble és fonamental ja que ell decideix per on ha d’anar el recorregut i quins són els trets culturals i naturals que els identifiquen. Tota una tasca de treball en equip, de treball de poble unit, posada a l’abast de qualsevol caminant.
La gent dels pobles que vol participar pot estar informat de les activitats i de les caminades, elaborar algun àmbit de la guia cultural, fer de guia a les caminades, recollir informació del poble, realitzar fotografies i textos per al web, etc.
Antecedents
Va ser l’any 2005 quan es decidí que a la Marina s’engegués un projecte amb visió global i sostenible. Des d’aquest moment el PAS, l’entitat que gestiona El Camí, començà a crear estructura amb la col•laboració de molts col•lectius i gent de la comarca. A hores d’ara, ja hi ha vora 400 persones de la Marina que s’han fet amigues d’El Camí, i més de 5.000 a tot el territori de parla valenciana, catalana i balear.
Des dels seus inicis, gent del centre excursionista de Pedreguer, del centre excursionista de Xàbia, del grup d’espeleologia de Gata de Gorgos, del col•lectiu El Runar de Benissa, el col•lectiu Vall del Pop i tantes altres entitats li van donar l’empenta necessària per a que El Camí tingués un bon inici a la comarca. Va ser també important la implicació dels Ajuntaments que consideraren la iniciativa una oportunitat per promocionar contínuament la cultura i la singularitat del seu poble.
Així doncs, després de fer un exhaustiu treball per definir l’itinerari troncal de la comarca, és va fer palesa la necessitat de crear un secretariat que gestionés el projecte a La Marina. Així va nàixer l’actual secretariat del PAS Marina. La Regidoria de Cultura de Xàbia va cedir un espai a la Casa de Cultura per a fer les tasques bàsiques, i amb aquest recolzament, dia rere dia, des del PAS Marina anem fent realitat El Camí a la comarca i al País Valencià.
Caminades Culturals
Una de les tasques d’organització més importants del PAS Marina són les caminades culturals obertes. D’aquestes se n’han fet quatre a la Marina, i tres d’elles han passat per Xàbia. Els caminants, provinents de Catalunya, del País Valencià i algun de les Illes, sempre han gaudit molt el paisatge i la gent de Xàbia, així com de la seua gastronomia.
La Romàntica del Saladar ha estat una de les entitats que ha mostrat els caminants la seua música i hospitalitat com així també l’Ajuntament de Xàbia. Aquestes caminades han estat una mostra del que és El Camí, coneixement dels pobles, les seues costums, tradicions i gent. Des del fet de compartir l’estima per una mateixa cultura i patrimoni.
Guia Cultural i Turística d’ El Camí de Xàbia
Amb la finalitat que les persones que vulguen fer El Camí tinguen la informació valuosa dels pobles per on passa, el PAS Marina amb la col•laboració com a coordinador de Cèsar Palazuelos, s’encarrega d’implicar la gent de Xàbia per a que fajen les seues aportacions a la Guia Cultural i Turística d’El Camí. A Xàbia, des de les primeres reunions, la gent que assistí va mostrat gran entusiasme per fer la seua aportació. Dels textos recollits, tenim gent que ha parlat de les festes de Xàbia, de les costums, de personatges públics rellevants, del Grups de Danses El Portitxol, dels malnoms emprats encara per la gent, informació al voltant de la gastronomia pròpia de Xàbia, etc.
Totes les aportacions seran el referent del poble per als caminants. Amb elles la gent que vinga a visitar Xàbia sabrà quines dates és festa, on poden menjar els plats més típics, quins llocs de valora patrimonial i natural cal que visiten, quines són les particularitats de la parla, etc. És aquest carisma el que farà de la guia d’El Camí única i valuosa.
Intercanvi Cultural entre Xàbia i Cardedeu
Una relació esplèndida producte d’El Camí, que va sembrant llavoretes per a teixir la societat, és l’intercanvi cultural entre Xàbia i Cardedeu (poble de la comarca del Vallès Oriental). Tots dos pobles formen part de l’itinerari troncal d’El Camí i s’assemblen en la presència ferma de col•lectius culturals.
A Xàbia, entitats com el Grup de Danses Portitxol, la Romàntica Alternativa del Saladar, la Penya l’Escaldà, la Coral Clàssica i la Corala Polifònica Ars Nova, l’Orfeó de Xàbia, la Banda de Música, l’Associació de Barques Tradicionals de Xàbia, ja han declarat la seua intenció de tirar endavant l’itercanvi cultural progressivament.
A Cardedeu, podreu veure una mostra d’activitats d’alguns dels col•lectius el primer cap de setmana de festes de Sant Joan (a la programació hi és més detallat). Les entitats de Cardedeu que han mostrat voluntat d’implicar-se a l’intercanvi són: la Colla de Diables, la Colla de Bastoners, Els Geganters, l’Agrupació Coral Cardedeuenca, l’Agrupació Sardanista de Cardedeu i l’Associació Cultural L'Esquellot.
Des del PAS Marina vos donem les gràcies i esperem que gaudiu molt les festes de Sant Joan!
Verònica Ramírez