31a Ruta Cultural al Ripollès, per L. Planes, MCS, Pere Pons.

Caminada cultural els dies 1 i 2 de març per Ripoll-Campdevànol-Gombrèn-Santuari de Montgrony-Castellar de n'Hug

 

[@more@]


Una quarentena llarga de participants, amb especial menció dels més menuts -en Marçal (4 anys), la Carla (de 5) i la Laura (de 9)- que gairebé sempre eren els primers d'arribar! vam gaudir durant dos dies d'un sol radiant, d'uns paisatges de gran bellesa, de mites, llegendes i de molts continguts històrics i culturals.

A Ripoll, dos joves de l'entitat Obrim els ulls ens van donar la benvinguda i ens van explicar les seves activitats, la realitat social de Ripoll, el reptes que tenen al davant, i ens van fer una visita pel nucli històric de Ripoll...
El 1r tinent d'Alcalde i Regidor de Cultura, Ramon Prat, ens va acompanyar a rendir homenatge al sepulcre de Guifré el Pilós, dins del monestir de Ripoll. Allà vam fer repàs del mite de la fundació de la nostra bandera i escut nacional.

Acompanyats per l'Enric Colomer, president del Centre Excursionista de Ripoll, i l'Eli -col·laboradora del Pas Prepirineus Or.- vam fer cap a Campdevànol, on membres del Centre Excursionista, l'Alcaldessa i dos Regidors ens van oferir una acollidora benvinguda a l'Ajuntament, acompanyada d'un esplèndit pica-pica; una prova més de la fama d'hospitalaris que té aquest poble del Ripollès. Els vam explicar l'avanç del projecte El Camí al seu pas per la vila i ens van reafirmar el seu interès en formar-ne part.

Arribats a Gombrèn, l'Alcalde i el Regidor d'Urbanisme ens van oferir una visita al museu del Comte Arnau, a més d'algunes lectures i d'una visió contemporània de la realitat local, del seu creixement, dels reptes per mantenir-hi els joves, etc. Tot el grup vam sopar i dormir al convent de les Dominiques, on vam gaudir de la seva gran hospitalitat i bona cuina.

L'endemà diumenge, vam enfilar cap al Santuari de la Mare de Déu de Montgrony (o de la Llet, perquè l'aigua rajava blanquinosa degut als minerals de la roca), guiats per una colla d'amics del Centre Excursionista de Campdevànol, per en Xavi Bachero i l'Anna de l'associació Alt Ter i per l'Enric Colomer. La pujada fou d'allò més esplèndida, amb lectura de textos inclosa, oferta per un dels caminants.
Així com la Mare de Déu de Núria és devesa de la fertilitat, la de Montgrony ho és de la gestació (sembla que el nom ve de mugró).
Allà, en Xavi ens va explicar la llegenda del Comte Arnau, esdevinguda mite, plena d'elements interessantíssims i de simbologies (representació), i la llegenda d'Otger Cataló, segons la qual és el fundador nacional dels Països Catalans, donant nom a Catalunya en alliberar-la dels sarraïns junt amb els Nou Barons de la Fama.
Després de la visita i tocada de campanes de la preciosa església romànica de Sant Pere, dalt de tot de Montgrony, vam iniciar un recorregut per un paisatge d'altíssima bellesa que es grabà a les nostres retines, amb el Pedraforca sempre al fons, en un dia radiant que va concloure a Castellar de n'Hug, visitant les fonts del Llobregat i acomiadant-nos després de l'assemblea de valoració de tots els participants.

Fins la propera!

Lluís Planes i Herrero

 

 

RUTA RIPOLL-CASTELLAR DE  N’HUG (Març 2008)


La ruta Ripoll-Castellar de n’Hug va tenir tocs de màgia per a mi.
El diumenge va despertar ple de llum i la temperatura de primavera matinera ens va embolcallar tot el dia.
El paisatge espectacular des del Santuari de Montgrony i el carenejar fins a Castellar de n’Hug em van eixemplar el cor.
Amb les apassionades explicacions dels guies de la terra vaig gaudir d’aquelles contrades que trepitjava per primera vegada.
Era la màgia de rebre retrobament, amistat i pau, sense buscar-ho, sense demanar-ho, restant oberta a la vida.

MCS

 

Altres textos publicats:

http://www.desnonats.blogspot.com/  (Pere Pons Ferran)

Esteu aquí