Súria és un muncipi de la vall del Cardener, a la comarca del Bages. El seu Ajuntament, així com la seva oficina de Turisme (tancada de dilluns a dijous, excepte festius) són punts d'informació de referència , així com el seu portal turístic, on trobareu una agenda d'activitats, allotjaments i establiments, i us podreu descarregar l'app per visitar Súria. A més a més Súria forma part del Geoparc de la Catalunya Central, un Parc Geològic i miner que treballa activament per la protecció del seu patrimoni geològic i l’integra dins una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.
L'Ajuntament ofereix visites guiades al Poble Vell del municipi, els següents dies, prèvia reserva 58 hores abans::
- Dissabtes, diumenges i festius, a les 11.00 h.
- Divendres, a les 10.00h i a les 12.00h
- Entre abril i octubre, també dissabtes a les 17.00 h.
- Durada aproximada: 1 hora i 30 minuts.
- Preus adults 3 € i jubilats i infants de 6 a 16 anys 2€
El dia de mercat és dilluns.
Com arribar-hi
Per carretera:
Des de Barcelona:
- A-2 fins a Abrera, C-55 direcció Manresa i, després, seguir cap a Súria-Cardona-Solsona.
- C-58 direcció Terrassa-Manresa. A l’alçada de Terrassa, autopista C-16 (peatge) direcció Manresa o seguir C-58 direcció Vacarisses-Castellbell i el Vilar. Després C-55 direcció Manresa. C-55 direcció Súria-Cardona-Solsona.
Des de Lleida i Girona:
- Eix Transversal, sortida 132 (Súria-Solsona)
Dades generals:
Gentilici: Calafellenc/a
Superfície: 20.18 Km²
Gentilici: suriencs
Súria es troba en un indret central de la geografia catalana, però es va convertir en un municipi important pel que fa al pes de la seva població fa no més de dos segles. I va ser gràcies a la indústria, que és des de la segona meitat del segle XIX una de les bases econòmiques del municipi, ocupant més del 50% de la població activa. El mèrit és principalment de dos sectors: les fàbriques de teixits i filatures de cotó establertes a tocar del riu, i la descoberta dels jaciments de sals potàssiques.
I és que el relleu surienc es caracteritza per un fenomen geològic prou particular, el que s’anomena un anticlinal, un plec de l'escorça terrestre en forma de llom que en el cas de Súria es pot veure a cel obert i ha esdevingut un dels símbols del municipi. Ja en va parlar el folklorista Joan Amades, que explicava que aquestes roques marquen l’acabament del món i indiquen el centre de la terra.
El Poble Vell, origen històric de la vila de Súria, domina el marge esquerre del riu Cardener des d’un turó sobre el qual destaca el conjunt format pel castell i l’església. Els seus orígens daten de finals del segle X, encara que recentment han estat descobertes restes iberes que demostren que es tracta d’un indret amb presència humana des de temps molt remots.
Súria és la capital catalana de les caramelles per la seva antiguitat i pel gran nombre de participants que aplega aquesta festa tradicional de cant i dansa al carrer per celebrar la Pasqua.
Etimologia del nom:
L'origen del topònim Súria és desconegut, però sabem que poc abans de l'any 1.000 el comte de Barcelona Ramon Borrell va vendre al prevere Miró Marcús un alou situat al terme del castell de Sórisa, del comtat de Manresa. Aquest castell apareix després sota les formes Sória i, finalment, Súria.