El Vendrell és la capital de la comarca el Baix Penedès. Per la seva ubicació, en una cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. Des de l’inici del segle XX les seves platges són lloc d’estiueig de famílies del mateix Vendrell i de Barcelona, i des dels anys cinquanta el municipi va experimentar la gran expansió del turisme amb l’arribada de visitants estrangers.
El Vendrell compta amb prop de 8 km de platja amb una zona costanera protegida (les Madrigueres); és vila termal; disposa d’un important patrimoni cultural, i la seva cuina és excel·lent. També s’ha fomentat la pràctica de l’esport amb l’adequació de camins per poder córrer, practicar senderisme i anar en bicicleta.
Destaquen entre els seus museus la Vil·la Casals-Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua de Pau Casals, al carrer de Santa Anna, on també es troba la Casa Museu Àngel Guimerà; el Museu Deu, una de les col·leccions d’art més importants de Catalunya, i la Fundació de l’escultor Apel·les Fenosa, que es troba en un dels espais més emblemàtics de la nostra vila, el Portal del Pardo. Completant aquest circuit museístic, l’Auditori Pau Casals programa concerts durant tot l’any en els diferents cicles estables, entre els quals destaca el Festival Internacional que se celebra a l’estiu amb les millors orquestres i intèrprets internacionals i, també, del país.
El xató i la coca enramada són menjars indispensables que s’han de tastar si es visita el Vendrell. De postres, es poden degustar unes pastes anomenades bufats juntament amb una copa de resolis, un licor d’aiguardent aromatitzat amb anís i canyella. I per gaudir d’un bon àpat, no ens podem oblidar dels vins i dels caves d’excel·lent qualitat elaborats pels cellers de la zona, que tenen com a origen les vinyes que conformen una bona part del paisatge agrícola del municipi.
Font d'informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Vendrell