- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Temàtica:
Ubicació:
La Plaça Bisbe Berenguer Palou acull tots els dissabtes el primer mercat ecològic de Palma promogut per la plataforma social que neix dels grups de consum autogestionats LLIGAMS i que, des del primer moment, ha estat recolzat per l'Associació de Producció Ecològica de Mallorca (APAEMA) i per l'Associació de Varietats Locals, formant juntament amb dos productors la Comissió del Mercat Ecològic de Palma. L'Ajuntament ha autoritzat aquest mercat davant el creixent interès social que hi ha cap aquest tipus de productes i per tal de donar suport a als promotors mancats d'espais propis per promocionar-los a Palma. Així mateix, es considera que aquest tipus d'iniciatives ajuden a fomentar alguns dels objectius de l'àrea de Salut i Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma, com fomentar el consum de fruita i verdura, apostar per un consum més sostenible promocionant els productes locals, i ajudant a dinamitzar un espai com la Plaça Berenguer Palou amb un accés còmode tant en bicicleta com en transport públic des de diferents punts de la ciutat. L'APAEMA és una associació que actua sense finalitats lucratives, amb caràcter desinteressat i no adscrita a cap tendència política. L’associació es va constituir el juny de 2006 a partir de la proposta dels agricultors i elaboradors d’Agricultura Ecològica de Mallorca amb l’objectiu de disposar d’una plataforma per la defensa i el foment del sector ecològic. Les activitats d’APAEMA són:
- Representació del sector agrari ecològic de l’illa de Mallorca, vetlla pel prestigi dels productes agroalimentaris ecològics produïts, elaborats o comercialitzats a Mallorca i defensa dels operadors d’Agricultura Ecològica front la competència deslleial, contaminacions per deriva i totes les accions que puguin suposar un prejudici per l’operador que s’ajusti a la normativa vigent en matèria agrària ecològica (CE 834/2007 i reglament d'aplicació 889/2008).
- Difusió de la producció agrària ecològica i els seus productes (locals, de temporada i ecològics) i de la realització d’estudis o investigacions destinades a recolzar el sector. - Organització de reunions, cursos i conferències i millorar i facilitar l’assessorament pels operadors de la producció agrària ecològica per tal de promoure el desenvolupament i millora de les tècniques de l’Agricultura Ecològica.
- Organització de la producció agrària ecològica i els seus subsectors productius.
- Defensa del medi ambient i foment pel desenvolupament rural.
Associació Lligams: fa ja uns quants anys a Mallorca varen sorgir els primers grups de consum autogestionats formats per consumidors i consumidores conscients, que a partir del consens i la cooperació, consumim productes ecològics i locals. Sense intermediaris. D'aquesta forma donam suport als pagesos, amb els quals compartim jornades de feina al camp, realitzam activitats de difusió d'aquest model i reformulam la relació productor-consumidor, integrant els pagesos i les pageses en les nostres activitats. Els consumidors ens convertim en co-productors.
L'agricultura és sostinguda per la comunitat mitjançant una xarxa de grups de consum que s'estén per tota l'illa. D'aquesta experiència, visió i motivació compartides, de la necessitat de crear sinergies, de fer més visible el moviment agroecològic i facilitar-ne el seu creixement, neix l'associació Lligams. Inicialment formada per membres de diferents grups de consum i oberta a totes les persones.
Les finalitats de Lligams:
1. Promoure, impulsar i facilitar un model de consum sostenible i ecològic, prioritzant la formació, desenvolupament i coordinació dels grups de consum organitzats.
2. Potenciar el consum de productes locals i ecològics, sense intermediaris, mitjançant el contacte directe entre els productors i els consumidors, i la realització d'activitats de difusió i sensibilització.
3. Facilitar l'interconnexió i la suma d'esforços entre els productors i els diferents grups de consum ecològics i locals, per afavorir el coneixement mutu, la cooperació, la realització d'activitats conjuntes (jornades de feina al camp, tallers...), i la gestió del consum (comandes compartides...).
4. Afavorir l'intercanvi de coneixements, habilitats i experiències, especialment en el camp de l'agricultura ecològica, la cuina, l'alimentació, el reciclatge-compostatge, i l'autoproducció.
5. Estimular la cooperació entre les persones, participant en la formació de teixits i xarxes socials vives al voltant de l'ecologia i la sostenibilitat, i humanitzant el fet de consumir, convertint-lo en un espai de trobada, enriquiment i relació social.
6. Transformar la injustícia alimentària que suposen els excedents i la fam en justícia agroecològica, lluitant per l'aprofitament dels excedents de producció ecològica per part de la població en situació de risc o en exclusió social.
7. Lluitar per la recuperació d'espais abandonats o infrautilitzats (tant urbans com rústics) al servei de la societat, propiciant la gestió comunitària d'aquests espais, i reclamar i fomentar una ordenació urbanística que prioritzi els espais verds i socioculturals.
8. Defensar la igualtat d'oportunitats en el consum i la producció d'aliments, afavorint la visibilitat, la practicitat i la viabilitat econòmica de la producció i el consum ecològic i local.
9. Recuperar i conservar la nostra cultura (agrícola, culinària...), el nostre paisatge, el nostre entorn i biodiversitat, i l'economia local (especialment pel que fa a l'agricultura i l'artesania).
10. Conscienciar, informar i formar a la població (jornades d'estudi, conferències, tallers , cinefòrums...) en temes relacionats amb el canvi climàtic, la sostenibilitat, la sobirania alimentària, el decreixement, l'ecologia i l'economia social i alternativa.
11. Oferir una plataforma per a projectes d'investigació i/o projectes educatius relacionats amb l'agricultura, el medi ambient i l'ecologia.
12. Lligar agents, organitzacions, associacions, entitats o grups de persones interessades en les energies renovables, la mobilitat sostenible, i la producció i el consum ecològic i local, per tal de cooperar o treballar conjuntament, enriquir-se mútuament, i crear comunitats més autosuficients, habitables, saludables i respectuoses amb l'entorn, i menys dependents del petroli.
Pla estratègic de l'associació Lligams: l'associació Lligams vol ajudar a aconseguir els següents objectius en els pròxims anys:
2010
* Confeccionar un directori de productors, grups de consum, associacions i entitats afins.
* Dissenyar un entorn de comunicació que faciliti l'organització conjunta d'activitats.
2011
* Potenciar la producció i el consum de varietats locals.
* Implantar un mercat ecològic setmanal a Ciutat.
* Organitzar una fira ecològica a Palma.
2012
* Assolir l'existència d'un grup de consum a cada poble de l'illa i a cada barri de Ciutat.
* Denunciar l'abandonament d'espais públics i privats, rústics i urbans.
* Recuperar terres per a la producció ecològica i aprofitar els excedents amb participació activa dels grups de consum i grups de persones en situació de risc d'exclusió social.
2013
* Instaurar un sistema alternatiu de certificació ecològica a l'abast de qualsevol productor.
* Augmentar la producció ecològica destinada al consum en un 50% respecte a la producció actual.
* Promoure la incorporació professional de joves agricultors a la producció ecològica.
2014
* Crear i celebrar anualment el dia mundial del consum ecològic i local.
* Formar una xarxa i mapa d'horts comunitaris a l'illa.
* Generar un sistema d'aprofitament de residus orgànics.
2015
* Que el 15% de la producció agrària a Mallorca sigui ecològica.
* Que el 15% dels habitants de Mallorca consumeixi habitualment productes ecològics i locals.
* Que el pagès recuperi l'autoestima i la seva independència.
* Que tothom pugui menjar 100% ecològic i local. I d'aquesta forma que pugam triar en igualtat de condicions, i disposant d'informació, si volem entrar en el súper, integrar-nos en un grup de consum, visitar directament al pagès, anar al mercat, comprar a la petita botiga, o sembrar el que menjam.