- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Temàtica:
Ubicació:
A la Vajol, ben a prop de la paraula “Benvinguts” que hom troba escrita en una monumental pedra de granit, col·locada just a l’entrada de la població, donant alhora entrada a un aparcament de vehicles i al fons d’aquest el “Monument a l’exiliat” una emotiva escultura ubicada en una esplanada natural en mig d’una zona boscosa que li dóna un caire de sorpresa i misteri.
 ,
Tot seguit a l’era de can Canta, hi trobem un lloc convertit en una mena de temple nostàlgic i espiritual, amb un barreig de retrats pintats del president Lluís Companys i la seva muller, plaques recordadores en homenatge dels republicans de la guerra 1936-1939 que des d’aquests indrets emprengueren el darrer camí cap a l’exili.
 ,
Primera evocació de la ruta de l’exili, que continua en el local de La Camèlia, on en forma gràfica i parlada es reflecteix l’atrafegada història d’aquest poble, a les acaballes de la Guerra Civil.
 ,
La ruta de l’exili inclou també una visita a la mina Canta, lloc on, per preservar-los dels bombardeigs, es guardaren els tresors de la república. A l’entrada del camí que hi condueix hom pot presenciar la panoràmica d’uns prats en mig dels quals es troba la masia de can Barris, darrera estada del Govern de la República, abans d’iniciar el darrer tram de sortida.
 ,
La següent parada és el coll de Lli, divisor amb el poble veí de Les Illes, ja dins l’Estat francès.
 ,
Després de Les Illes i de retorn a la Vajol, hom ho pot fer per el coll de la Manrella, on hi ha l’altre monument de granit, de forma piramidal i amb una llarga escala d’accés dedicat al president màrtir Companys.
 ,