Històricament pertanyia a la Baronia de Pinós i és la capital històrica de l'Alt Berguedà. Inclou el barri de Terradelles, a uns 2 km al sud. A l'extrem occidental del terme hi ha l'enclavament dels Cortils, separat pels municipis de Saldes i Gisclareny.
La vila es troba a 20 km de Berga i a 28 km de Puigcerdà, on es pot arribar a través del túnel del Cadí (la boca sud del qual es troba a 6 km de Bagà). Està situada a la vall del riu Bastareny, afluent per la dreta del Llobregat.
Pels apassionats de la història, en general, i de l'època medieval, en concret, Bagà és parada obligatòria. Aquest poble de l'Alt Berguedà podria ser el decorat de qualsevol pel·lícula o sèrie ambientada en l'Edat Mitjana i ni tan sols s'hauria de maquillar, doncs, avui dia, conserva de manera espectacular tota l'essència d'aquella època pretèrita.
Dades generals:
Festa de la Fia-Faia
Aquesta festa que se celebra el vespre del dia 24 de desembre a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. Consisteix en l'encesa i crema d'unes torxes anomenades "faies".
Es tracta d’una festa d’arrels precristianes que correspondria a la celebració del solstici d’hivern, i vindria a ser una pregària ritual per aturar l’escurçament dels dies.
La festa comença quan, en el lloc on es pon el sol, dalt de la muntanya, s’encén una petita foguera que permet encendre les torxes que els fallaires portaran enceses fins a la plaça del poble. Allà donaran foc a la resta de gent que té una faia per cremar.
A la plaça es cremen les faies mentre la gent va cantant: “Fia-faia, fia-faia, que Nostre senyor ha nascut a la paia”. Un cop consumides les torxes es llença el que en queda al mig de la plaça, i la gent hi salta al damunt. Durant la crema de les faies, les campanes de l’església van repicant. Darrerament, la festa també s’acompanya de música.
Etimologia del nom:
Documentat Bagazano (segle IX), *Bagazà, Bagaà (segle XII), d’origen antroponímic, potser cèltic *Bacauda o ibèric *bakaś.