Ubicació: 

La identitat i la tradició de Valls tenen una vocació universal. Un patrimoni que representa la ciutat i el país arreu i que compta amb una gran riquesa de festes i fires de temàtiques diverses que suposen una mostra excepcional i representativa de cultura local i nacional.

A continuació us detallem les tradicions de Valls més rellevants:

 

GENER

 

Sant Antoni

El calendari festiu de Valls i l’Alt Camp arrenca fort amb els Tres Tombs, que es celebren el diumenge anterior al 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abad i de gran tradició a la ciutat. El dia abans s’acostuma a fer un Cercavila amb genets, música i el bestiari festiu local. Els Tres Tombs de Valls enceten les festivitats de Sant Antoni de tot Catalunya i són un dels més destacats i concorreguts del país, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional. Presenten la millor col·lecció de carruatges de treball i un complex i bell recorregut pel barri antic de la ciutat, posant a prova la destresa dels carreters. Un itinerari que dóna tres tombs a l’Església parroquial de Sant Antoni i que troba el seu punt àlgid enfilant el carrer de la Cort per arribar la plaça del Blat (en podeu descobrir més a l’article dels llocs d’interès de Valls) i el carrer Major, els espais coneguts com els tombs de l’Ajuntament.

És la festivitat de Sant Antoni amb més participació de Catalunya també, amb més de 350 cavalleries provinents de Catalunya (80% de Valls) i Castelló. De fet fins i tot es fa una descripció detallada de tots els carros participants.

Esdeveniment d’obligada assistència pels aficionats dels Tres Tombs i els amants dels cavalls.

 

Festa de la calçotada

Unes setmanes després de Sant Antoni, durant el darrer cap setmana de gener, es celebra la Festa de la Calçotada, una diada gastronòmica única al món dedicada al producte gastronòmic més internacional de la ciutat: el calçot de Valls, amb Indicació Geogràfica Protegida. S’acostuma a servir en teules per mantenir-ne la temperatura acompanyats de la salsa típica, la salvitxada o el romesco, seguit de botifarra o altres carns a la brasa amb torrades de pa de pagès i tot regat amb un bon vi negre de la terra.

Els calçots van néixer a Valls durant el S.XIX, quan un pagès vallenc, Xat de Benaigues, va descobirir una forma especial de fer créixer la ceba blanca, plantant-la de manera que quedés mig colgada i a mesura que creixia la tapava amb terra, fent l’acció de calçar, de la qual ve el nom de calçot. Des de llavors la tradició ha passat de generació en generació amb cura i fermesa, fet que ha consolidat Valls com la capital del calçot i lloc d’acollida de multitud de persones entre els mesos de novembre i abril que s’extén la temporada.

Aquesta diada festiva i popular tant arrelada a la ciutat que impregna els seus carrers d’una energia especial, és una de les expressions més potents de cultura, tradició i gastronomia que existeixen. Avui dia compta amb un extens programa d’actes, festes i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, mostres de cuina, mercat, concurs d’elaboració de salses i degustacions entre d’altres.

La calçotada ha esdeveningut un dels àpats més típics de Catalunya i diuen que per gaudir-la com cal ha de ser una “calçotada amb àngel” amb la Serralada de Miramar com a teló de fons, una masia vallenca com escenari i la ciutat de Valls com a platea, amb el seu campanar orgullós.

 

JUNY

 
Festa Major de Sant Joan

La Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls, dedicada al patró de la ciutat, es celebra com no pot ser d’altra manera al voltant del  24 de juny i és considerada l’inici de la temporada de castells, tradició identitària de Valls i de tot Catalunya.

Comença amb l’anunci de la festa on els més petits entreguen el seu xumet a l’ós, una figura pròpia i identitària del bestiari de Valls. També es fa la característica sortida de l’àguila al balcó, un acte singular dins el panorama català. A la vigília de Sant Joan es fa la recollida de foc procedent del mític Canigó que arriba al Pati i es reparteix entre barris i entitats perquè puguin encendre les seves fogueres. Més tard arriben les Completes, una cerimònia especial a l’església de Sant Joan i la seva sortida, amb ballada conjunta de tots el elements festius, bengales i focs d’artifici.

El 24 de juny és la diada central de les festes amb el seguicis que encapçalen la corporació municipal i la bandera de la ciutat. L’àguila i la resta de bestiar fan les seves ballades i es celebra l’Ofici amb les relíquies del Sant a l’església. Evidentment no hi falten els omnipresents casltells amb la Diada Castellera de Sant Joan que n’inicia la temporada. El 25 de juny és l’últim dia de festa major on es celebra el vot del poble a la Mare de Déu de Lledó i durant la nit el correfoc i el castell de focs clouen la celebració.

Hi ha altres activitats tradiconals durant aquests dies també inunden el centre històric de Valls com el Ball de Bastons, laTrobada de Corals o la “Boladissada” amb el pregó alternatiu, música i el Boladís, la beguda de la Festa Major de Valls feta amb productes típics de la ciutat com l’anís i el mític Bolado, un dolç artesà elogiat per l’escriptor Alexandre Dumas per la seva capacitat de transformar l’aigua en dolça, fresca, perfumada i excel·lent. Tasteu-ho!

 

AGOST

 
Firagost

Els primers dimarts i dimecres d’agost s’organitza la Firagost a Valls, la Fira-Exposició del Camp Català on es mostren productes i complements d’arreu del territori. Es monten parades a la plaça del Blat, al carrer de la Cort, la plaça de l’Oli i altres espais del centre històtic. El fet que coincideixi amb un dimecres no és casualitat, ja que el dimecres es celebra el mercat setmanal des del 1210, any de la fundació de Valls. 8 segles de tradició i activitat comercial de l’Alt Camp.

Exposicions de productes d’agricultura, vinicultura, horticultura, jardineria.. actes i activitats com la fira artesanal, curses de sacs d’avellanes i fins i tot concerts que any rere any consoliden Firagost com un exponent agrícola i comercial amb personalitat pròpia i un format original amb presència de multitud de visitants, més de 350 expositors i 30 cooperatives agrícoles.

També s’hi celebra el segon duel entre les colles castelleres de Valls amb la diada castellera de Firagost a la plaça del Blat que clou la fira.

 

OCTUBRE

 
Fira de Santa Úrsula

Aquesta tradició de Valls dedicada a la seva copatrona ens fa vibrar especialment ja que té com a plat fort la Diada de Santa Úrsula, la mare de totes les diades castelleres i una de les més importants. És la cloenda del calendari casteller i des del 2012 acull el Fòrum Casteller, la gran fira del món dels castells amb un munt d’activitats de temàtica castellera. La seva organització s’emmarca al Consorci del Museu Casteller de Catalunya que està en procés de dissenyar aquest nou equipament cultural.

Santa Úrsula és copatrona de Valls des del 1658, i a partir del 1800 ja trobem les primeres referències als Xiquets de Valls, molt vinculats a aquestes celebracions. Durant la fira s'organitzen les activitats típiques i tradicionals de les festivitats catalanes com el cercavila dels Gegants de Valls i el bestiari, el Correbous amb presència dels dos Bous de Valls i altres convidats el Correfoc que omple d’espurnes el centre històric i que conclou amb el tradicional ball parlat dels diables. Però sobretot destaquen aquells esdeveniments relacionats amb el món casteller:

La FiraCastells, que es pot gaudir tots els dires de la Fira, i que inclou artesania, marxandatge, mostra d'entitats, jocs educatius, llibres i articles vinculats al món casteller. També s’ogranitzen jocs i activitats d’alçada. Tota una experiència vivencial per apropar els castells a la gent i impregnar-se de la seva essència. L'assaig de les colles dels Xiquets de Valls amb l’espectació de castellers, aficionats i curisiosos on el bullici i l’emoció comencen a aflorar. El Simposi Casteller, conferències i debats sobre el món dels castells, altres activitats com l'espectacle de contes, la ruta guiada i la de les tapes castelleres i finalment la diada castellera de Santa Úrsula, precedida de les matinades dels grups de grallers dels Xiquets de Valls i la cursa popular.

Després de l’Ofici de Santa Úrsula entren la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat, el km0 casteller, sona l’himne dels Segadors i comença la diada. Impossible evitar la pell de gallina i l’emoció quan es comencen a aixecar els primers castells i pilars al so de les gralles i timbals. Moment on la rivalitat històrica de les dues colles arriba a la màxima expressió amb un ambient espectacular i que actualment ens permet gaudir de castells de fins a 10 pisos.

A banda de tot això s’organitzen altres activitats com la fira d’atraccions, el mercat d’artesania i la trobada de col·lecionistes de plaques de cava.

 

ALTRES FESTES

Ens agradaria mencionar també dues tradicions de Valls més que es celebren de forma especial : les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, una manifestació festiva espectacular en devoció a la patrona de la ciutat que es celebra cada 10 anys, amb un ventall extraordinari de celebracions culturals i festives que inclouen tota mena d’actes populars i tradicionals al voltant del 2 de febrer dels anys acabats en 1. Es celebren des del 1791 (tot i que el seu origen són les súpliques de la ciutat davant la pesta el 1348) i són declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional. S’organitzen diverses activitats relacionades amb la música, el cinema, el teatre, la dansa, concerts, cercaviles amb tota la cultura popular imaginable: bastoners, gegants, trabucaires, corals, grallers, diables, bèsties, tampoc hi falten els castells i les lluminàries característiques, un certamen literari....una oportunitat que serveix també per reunir tots els vallencs escampats pel món ja que l’ocasió s’ho mereix.

D’altra banda cada 2 de febrer és jornada festiva a Valls i es representa la moixiganga a l’església de Sant Joan i la processó de les candeles. Una tradició molt estimada i arrelada a la ciutat que remou sentiments i emocions entre els vallencs i provoca un estat d’eufòria col·lectiva només possible cada 10 anys.

 

Un altre aconteixament que voldríem destacar és el Mercat de Nadal de Valls amb la fira de capons, aviram i motius nadalencs. Una àmplia oferta d’aviram viu (galls d’indi, capons oques...) exposats en carros com feien antigament els criadors que els venien a Valls i criats a pagès, incloent un servei d’escorxador homologat per aquells que ho desitgin, avets, articles i productes artesans com figures de pessebre, vins i caves, mel, dolços i elements decoratius. Una cita indispensable per respirar l’esperit mercantil i nadalenc de la comarca amb productes de qualitat i un ambient acollidor.

 

Pots completar la informació de l'article amb els enllaços que trobaràs a continuació, i per aprofundir més sobre Valls, consulta l'article dedicat a la població i als seus llocs d'interès.

Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí