Temàtica:
Ubicació:
Gandesa és una població que amaga un patrimoni inacabable. Història, cultura popular, tradició i producte units a les diverses festes, fires i esdeveniments que s’hi celebren cada any i que es mantenen ben vius des de generacions. A contunuació us n'exposem els més destacats:
GENER
Sant Antoni
Aquesta festa de Gandesa d’interès comarcal és autofinançada i es celebra el 17 de gener coincidint amb la festivitat del Sant. Té els seus orígens a l’edat mitjana, quan s’invocava al Sant com a ptotector dels porcs primer i després de la resta d’animals domesticats. Està però documentada des del 1801 on ja s’observen precedents de la tradició actual com la venda de llenya i coques per finançar la festa, les pregàries al Sant o la rifa del “Baconet”.
Els principals actes que es celebren actualment són la recollida de llenya per part dels majorals que després es subhasta, acompanyats pel “Baconet”de Gandesa en forma de capgròs. Aquest baconet té el seu origen a una llegenda que explica que es rifava un porc que havia estat passejant i atipat per tot el poble durant un any. A continuació l’hereu i la pubilla fan la plega recollint donatius dels veïns del poble amb un mocador, i es fa un seguici de la imatge de Sant Antoni carregada per dos rucs acompanyats de gegants i grallers. En acabat es beneeixen els animals davant l’església amb els tres tombs i es subhasten les coques de Sant Antoni.
També es fa una missa en honor al Sant, es fa l’ofrena de l’oli nou i es canten els “ditxos de Sant Antoni”, una mena de dites o cobles populars que representen una mostra de la literatura popular i costums de Gandesa, sovint acompanyades de certa crítica social o política.
Com a final de festa es balla la dansada (jota) inaugurada pels majorals al voltant d’una foguera com és tradicional per Sant Antoni amb obsequi de coques i caramels per part del baconet i un dinar popular on s’acostuma a menjar l’olla de Sant Antoni.
MAIG
Romeria a la Fontcalda
La Romeria al Santuari de la Mare de Déu de Fontcalda es celebra el primer diumenge de maig. Aquesta festa de Gandesa és de caràcter religiós i l’organitza la Parròquia. El dia anterior a la celebració els xiquets del poble anuncien l’esdeveniment tocant les campanes i cridant “A la Fontcalda, a la Fontcalda!”.
L’endemà surt una processó de l’església a les 7 del matí. Quan s’arriba a la urbanització de Les Planes es beneeix el terme i es fan unes pregàries al Peiró de la Fonteta (una petita columna on hi ha la imatge de la Mare de Déu). Quan s’arriba al “Cap de la Costa”, la processó saluda la Mare de Déu i es fa una pausa per esmorzar. A continuació la gent baixa a les costes de la Fontcalda amb un mocador de color blau i un cop s’arriba al santuari es canten uns goigs, s’oifica una missa i es balla una sardana. Després es fa un dinar amb jocs pels més joves i a la tarda una pregària pels malalts. Finalment la processó torna al poble i s’acomiada de la Mare de Déu fins l’any que ve.
SETEMBRE
Festes Majors
Es celebren en honor a la Mare de Déu de Fontclalda, la patrona del poble (consulteu-ne més informació a l’article dels punts d’interès de Gandesa), i acostumen a durar 5 dies, des del primer dijous de setembre fins al diumenge.
Aquestes festes de Gandesa estan documentades des del 1900 i tenen un caràcter ben propi i singular, ja que a part dels actes típics de qualsevol Festa Major com concerts, competicions esportives, correfocs, activitats infantils, balls o focs d’artifici, en trobem de més característics com el ball de la Dansada o jota gandesana, un element important del folklore local amb la indumentària típica que mai hi falta, i els cóssos, unes curses de gent que originalment eren més de “costellada” i actualment han adquirit un caire més professional i lligat amb l’atletisme. Un altre clàssic de les festes són el volteig inicial de les campanes.
A part d’aquests actes més tradicionals, també destaquen l’elecció de la Pubilla i l’Hereu i la desflilada de carrosses, guarnides i seguides pels gegants i les gralles. Aquesta desfilada és a la vegada és un concurs entre colles per veure qui l’ha decorat millor.
OCTUBRE
Un Casament Reial i Mercat de producte km0
El grup de teatre La Farsa rememora cada any durant el tercer cap de setmana d’octubre un fet històric del 17 d’octubre de 1319 conegut com la Farsa de Gandesa. Aquell dia s’havia de celebrar l’enllaç matrimonial entre l’infant Jaume, fill del rei Jaume II i la princesa Elionor, filla de Ferran IV de Castella, però un cop oficiada la cerimònia a l’església del poble, el príncep va fugir per atendre a la seva vocació religiosa.
Aquesta recreació teatralitzada es representa a diferents espais històrics com la Presó o Palau del Castellà, l’Església o Ca la Vila Vella on els reis van ser allotjats. Conegueu-ne més detalls a l’article sobre els punts d’interès de Gandesa.
Paral·lelament, aquell mateix dia es celebra el Mercat de producte de proximitat i km0 als carrers i places del nucli antic, amb tot el barri ben guarnit i un munt d’activitats com el mercat de productes, espectacles de carrer, exposicions, cercaviles, tallers, visites guiades a llocs històrics, mostres d’artesania i oficis antics i altres representacions teatrals.
NOVEMBRE
El Panilló
Tradició gandesana que es celebra el dia de Tots Sants.
El panilló és un panet rodó fet expressament per l’ocasió que els padrins regalen als fillols per dinar/berenar. Acostuma a anar acompanyat d’embotit, fruita, castanyes, panellets i a vegades uns calerons de propina. Tot plegat dins un cistell de vímet. Vindria a ser com una mona de Tots Sants.
Sembla quie l’origen d’aquesta tradició es remonta antigament quan els avis del poble, molts d’ells padrins, anaven als cementiris a visitar els difunt com era costum, amb els néts/fillols i els hi donaven berenar perquè fos més amè, però actualment ha evolucionat una mica. Al matí els nens vana buscar el seu panilló a casa dels padrins i cap al migdia les colles de famílies i amics es reuneixen fent un dinar popular a l’aire lliure amb el panilló com a protagonista, acompanyat sovint d’una rostida de carn regada amb un bon vi de la terra i rematada amb panellets i castanyes. Fins i tot es fan regals. De tot plegat en diuen “anar a fer el panilló”.
Festa del vi
El primer diumenge de novembre es celebra aquesta festa de germanor entre tots els pobles de la Terra Alta, una gran oportunitat per gaudir del producte estrella de la comarca i la seva excel·lent qualitat.
Originalment era una celebració entre socis de la Cooperativa que celebraven la fi de la verema i representava un acte de reconeixement a la pagesia . Avui en dia s’ha convertit en un tot un esdeveniment cultural on es mescla la tradició, la cultura i la celebració, i s’ha convertit en la principal mostra de vins de la Denominació d’Origen Terra Alta, amb parades de diferents cooperatives i cellers particulars on es poden apreciar i degustar els seus vins.
El dissabte la cooperativa ofereix un aperitiu i durant la fira s’organitzen diverses activitats relacionades amb el món del vi com conferències, cursos, exposicions, visites guiades per vinyes i cellers i degustacions especials. Tota una experiència vinícola. També s’hi celebra un cercavila de gegants, concerts i balls amb orquestres i Dj fins la matinada. El dia següent arriba l’esperat dinar popular on es serveix la clotxa, l’àpat típic dels veremadors i que consisteix en mig pa buidat amb tomàquet i altres hortalisses escalivades i arengada a la brasa. En podeu saber més a l'article de les festes i esdeveniments de Garcia.
Hi ha altres aconteixaments que es celebren eventualment a Gandesa com les Festes de Sant Galderic, patró dels pagesos, on aquests organitzen una trobada anual a un poble diferent de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, a finals d’octubre. Les activitats consisteixen en una processó on els pagesos porten la imatge del Sant des de la Cooperativa fins l’església corresponent, una missa en el seu honor i diversos jocs divertits i participatius com proves de xerrac a dues mans, estirada de corda per comarques, carreres de llums de ganxo, pulseig, proves de beure vi en porró, passar-se l’ou, tast a cegues...i finalment com no podria ser d’altra manera, àpat popular dels associats i ball.
També trobem la Festa de Sant Cristòfol durant el mes de juliol, amb la benedicció de vehicles al carrer de la Cooperativa després de les misses corresponents, un sopar suculent i casolà seguit del ball i sovint algun espectacle.
Pots completar la informació de l'article amb els enllaços que trobaràs a continuació.
Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!
I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.