Ubicació: 

Miravet és una vila i municipi de la comarca de la Ribera d'Ebre, a la demarcació de Tarragona i es troba a 7,6 km de la capital de comarca, Móra d’Ebre. Seguint el curs del riu Ebre es situa a la dreta de la seva riba i al peu d’un turó de 100 metres on s’alça el Castell de Miravet. Al sud hi trobem el Pas de Barrufemes de la depressió de la cubeta de Móra i al nord els contraforts de la Serra de Cavalls.

706 habitants i una extensió de 23,3 km2. El nucli urbà es divideix en el nucli antic que descrivim a continuació com a lloc d’interès i la seva part moderna que es troba a la plana esquerra d’un canal natural del riu i on trobem la casa de la vila, comerços i serveis.

 

PRINCIPALS LLOCS D’INTERÈS

 
Castell de Miravet

Probablement la joia de la corona dels llocs d’interès de Miravet. No s’ens escapa que Catalunya és terra de castells i aquest n’és sens dubte un dels més especials. Es tracta d’una fortalesa templera del S.XII, que es troba construïda sobre un turó que dominia tot el territori (Ebre, vila i entorn), i és precisament aquesta situació estratègica la que l’ha portat a ser dominat per diferents civilitzacions i a ser objecte de diversos conflictes. Malgrat les nombroses guerres i setges que ha suportat, es conserva en molt bon estat i és un dels grans exemples de castells templers de l’Europa occidental, amb la seva típica arquitectura romànica, religiosa i militar.

El castell de fet és d’origen àrab, quan aquests van decidir establir el poble de Miravet sobre un antic poblat íber a un penya-segat coronat pel castell, que va ser conquerit pels templers el 1153 i el van convertir en fortalesa-monestir. L’ordre del Temple fou derrotada a principis del S.XIV a mans del rei Jaume II.

Destaquem les muralles medievals originals de 25 metres d’alçada i altres elements com la torre defensiva del tresor, on els templers guardaven els documents de l’Ordre corresponents a Catalunya i Aragó i altres objectes de valor, el recinte jussà on s’acollien el serveis necessaris pel manteniment (cavallerisses, corrals, tallers, una cisterna, hort..) i el clàssic pati d’armes.  

 
Cap de la Vila i Església Vella

Dels llocs d’interès de Miravet, el nucli antic o Cap de la Vila és l’ideal per passejar i perdre’s-hi . Està format per un entramat de cases penjades i enjardinades que s’enflilen des del riu per la paret rocosa de la muntanya, al cim de la qual es troba el castell, configurant així una de les vistes més esplèndides de la comarca.

Pujant pels seus carrers hi trobem els típics carrers porxats i estrets, cases antigues, racons encantadors i diversos vestigis històrics com l’antic embarcador, el molí medieval, l’antiga aljama morisca-jueva (l’arc on es reunien aquestes comunitats al passat i posteriorment els cristians), el carrer de la jueria, les muralles i portalada que tancava el poble, diversos senyals de la Guerra Civil i l’Església Vella, al davant de la qual hi ha una plaça mirador des d’on podem contemplar l’Ebre i el seu entorn com el meandre del Tamarigar, zona protegida per la seva fauna i flora.

L’Església Vella es troba situada al bell mig del poble vell o nucli antic. D’època renaixentista, fou construïda el S.XVI on s’havia situat l’antiga mesquita. Hi trobem pintures barroques, el forat de l’impacte d’una bomba de la guerra i una taula de pedra feta pels templers i originària del castell. Com passa a altres pobles de les terres de l’Ebre, l’Església original va ser abandonada després de les hostilitats de la guerra i se’n va construir una de nova a la part més moderna del poble.

Actualment l’Església Vella s’ha habilitat com a centre cultural i acull una exposició permament sobre la seva pròpia història, els templers, la ceràmica del poble o les riuades. Està oberta a Setmana Santa i estiu o en moments puntuals.

 

La Ceràmica Miravetana i la Raval dels Canterers

Parlar de tradició a Miravet és parlar de ceràmica. La ceràmica de Miravet està documentada al 1650 però té uns orígens molt més remots: íbers i romans i àrabs, dels quals es va rebre més influència.

Els terrissaires o canterers de Miravet, com se’ls anomena a les Terres de l’Ebre (elaboradors de cànters i altres peces), sempre han viscut aïllats de la població pel fum que es desprèn dels seus forns i perquè prioritzaven viure aprop de les matèries primeres que usaven com el fang i la terra.

Des de fa segles, doncs, que aquests canterers treballen aquest art als seus tallers de les afores del poble i des del S.XIX  ho fan al barri de La Raval dels Canterers, declarat zona d’interès artesanal i on es manté ben viva aquesta tradició.

Molt recomanable fer-hi un tomb per impregnar-se de l’essència de l’ofici i la història de la vila. Es poden visitar els 7 tallers en actiu amb les seves respectives cases, on s’hi pot comprar ceràmica, veure com treballen i apendre’n amb algun taller de fang. També es poden contemplar les restes d’antics forns de llenya, basses de fang i la Capella de Sant Domingo, patró dels canterers i de les festes d’estiu de Miravet. El barri es troba situat a un petit altiplà d’una entrada del poble, protegit de les riuades de l’Ebre i prop dels galatxos del riu d’on extreien el fang.

La ceràmica acostuma a ser d’un color de fang rogenc com les roques del castell i vernissada amb tonalitats tradicionals ocres, marrons i verdes i presenta una diversitat d’objectes i utensilis infinita cobrint totes les necessitats de les persones, tenint les gerres una fama especial o el pitxell de moixó, una peça ben típica i curiosa.

Aquesta ceràmica artesana va arribar a ser molt reconeguda i es venia arreu de la península, i malgrat haver perdut pistonada per l’arribada de materials alternatius i la producció industrial, segueix conservant la seva tradició, essent Miravet un dels pobles ceramistes més rellevants de Catalunya.

El segon cap de setmana de juny es celebra la Fira dels Canterers en el context de la Festa de la Cirera. En podeu consultar més informació a l’article dedicat a les Festes i Fires de Miravet.

 

La vora de l’Ebre i el Pas de Barca

Un dels llocs d’interès de Miravet on podem gaudir més de la natura i el majestuós Ebre, on un gir que fa provoca que entri cap al poble creant un magnífic espectacle entre meandres i penya-segats. En aquest espai podem reviure el passat quan s’omplien els càntirs d’aigua, es rentava la roba i els grans llaguts hi navegaven transportant mercaderies.

El Pas de Barca de Miravet ens il·ustra precisament això, essent  un dels últims transbordadors fluvials (juntament amb el de Flix i el de Garcia que podem consultar al seu article d’informació general i llocs d’interès), que permet creuar l’Ebre mittjançant dos llaguts sense motor aprofitant la força de l’aigua i els coneixements del barquer. Representa un clar vestigi del passat que vincula navegació amb funcionalitat, ja que permet creuar el riu quan no hi ha ponts, com encara és el cas de Miravet actualment, i representen el caràcter i el testimoni viu de la història dels pobles de la Ribera d’Ebre. Imprescindible usar-lo si es vol gaudir d’una vista única de l’Ebre i el seu entorn.

Hi ha altres punts d’interès a la vora d’Ebre com l’embarcador, amb unes vistes precioses de Miravet, l’antiga drassana on es descarregaven mercaderies i s’hi rentava la roba i ja pujant, la Costa de Riago, un camí que conserva l’empedrat original i que comunicava l’antic pas de casa amb el molí medieval i les restes de l’antic Poblat medieval de Blores.

 

PRODUCTE LOCAL

A banda de la ceràmica que ja hem comentat, Miravet ens ofereix una sèrie de productes locals de gran qualitat gràcies en part a les seves condicions climatològiques, alguns dels quals podem trobar a altres pobles de la Ribera d’Ebre:

 
Pastissets i fruita

Els pastissets són un dolç tradicional de les Terres de l’Ebre fet a base de farina, sucre, oli, anís, moscatell, ous i cabell d’àngel segons l’elaboració tradicional, tot i que actualment també s’hi posa xocolata o altres ingredients. Tenen forma de mitja lluna ja que es relacionen amb una llegenda d’origen musulmà.

Respecte la fruita, en destaca la dolça de pinyol com les cireres, els préssecs o les prunes, amb una coloració intensa i que amb el seu punt de maduració òptim ens deleiten amb una dolçor sensacional, i com a fruita seca l’ametlla.

 

Oli i vi

L’oli d’oliva verge extra elaborat artesanalment, és un dels productes amb més prestigi de la comarca. Acostuma a ser fort i intens, destacant a Miravet la varietat arbequina i sempre d’una excel·lent qualitat.

Pel que fa al vi, la tradició familiar n'és el motor. Fet artesanalment igual que l’oli, té un caràcter especial dins la Demoninació d’Origen Tarragona. Se’n fan de negres, blancs, rosats, espumosos, d’aperitiu i dolços com el vimblanc, un vi històric i tradicional de la comarca fet amb panses i excel·lent pels postres. 

 
Clotxa

El plat més típic de la Ribera d’Ebre. Consta de mig pa de pagès del que es buida la molla i es farceix amb tomàquet, all, ceba i sardina o arengada de la costa, tot passat per la brasa i amb oli local abundant.

Era l’àpat habitual dels pagesos quan anaven a treballar sobretot durant els mesos de més fred, quan es preparaven el menjar amb els ingredients que teníen més a l’abast.

Durant part d’aquests mesos precisament, es celebren les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, on molts restaurants de la comarca ofereixen la seva versió de la clotxa a la seva carta. D’altra banda i en el context d’aquestes jornades, cada any es celebra la Festa de la Clotxa a un poble itinerant de la Ribera d’Ebre. A Garcia és també el plat protagonista durant la diada de Santa Magdalena. Informate'n més a l’article de les festes i esdeveniments de Garcia.

 

Per completar la informació de l'article pots consultar els enllaços que tens a continuació, i per descobrir més coses sobre Miravet, et recomanem l'article dedicat a les seves festes i fires.  

Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí