Temàtica:
Ubicació:
El Museu Arqueològic del Vendrell, és un d’aquells racons on val la pena perdre-s'hi iuna estona, no sols pel que fa al contingut també perquè està situat a la planta baixa de Cal Guimerà, i ens mostra els elements més importants dels principals períodes de la prehistòria, el món ibèric i l’època romana al Baix Penedès.
S’hi troba un recull de les restes de jaciments més importants de la comarca o veure la vida quotidiana dels primers habitants de la comarca. Jaciments com els de Can Canyís, la Cova de Vallmajor o Tomoví en són uns exemples.
El Museu Arqueològic del Vendrell conserva gran part del passat arqueològic de la comarca del Baix Penedès i mostra les característiques més importants dels principals períodes de la prehistòria, el món ibèric i l’època romana.
Gran part del fons material prové de donacions d’aficionats a l’arqueologia des dels anys cinquanta fins als setanta del segle passat, l’any 1966 l’ajuntament va cedir l’espai a la Casa del Portal del Pardo. Posteriorment, es va traslladar a la planta baixa de Cal Guimerà, on es va inaugurar l’any 1993.
Patrimoni arqueològic
Els principals jaciments que es troben representats en el fons són:
- Mas d’en Gual (el Vendrell)
- La Creu de Coma-ruga (el Vendrell)
- La Necròpolis de Can Canyís (Banyeres del Penedès)
- Cova de la Vallmajor (Albinyana)
- Tomoví (Albinyana)
- Cova del Garrofet (Querol, Alt Camp)
- Cova de la Vallmajor (Albinyana, Baix Penedès)
- Can Cerdanyès, també conegut com la Devesa o el Cortell (el Vendrell, Baix Penedès)
Són una gran diversitat d’assentaments que ens configuren una unitat comercial i d’habitatge que arrenca des de la prehistòria. Podem trobar elements extrets de les àrees d’especialitat en activitats productives sitges , emmagatzematge de cereals, forns, activitat metal·lúrgica, ceràmica de una terracota púnica on trobem una mascara que s'insereix en el model de les anomenades màscares grotesques, d’origen púnic que ens lliga amb elements culturals de Eivissa, Cadis, Mozia, colònies de Sardenya i, sobretot, Cartago, d’uns 200 a.c
Tenim també ceràmica romana (campaniana, sigil·lada africana, sud-gàl·lica…) i una gran quantitat de material d’ornament: penjolls, braçalets, cadenetes, una joia zoomòrfica i sivelles de cinturó, tot de bronze, i de moltes armes de ferro com espases, soliferreums, ganivets, etc. El més espectacular, però, és l’aixovar d’un suposat “guerrer” amb espasa de ferro, soliferreum, ganivets, una sivella de cinturó, un suposat casc i dues gamberes de bronze, que són de les més ben conservades i senceres que s’han trobat al litoral català, a més de 15 escarabeus i escaraboides.
També cal destacar tres tipus d’urnes cineràries, on es conservaven les restes calcinades dels cadàvers, una amb la tapadora corresponent, i diverses “fusaioles”, que són petites peces arrodonides de teler. Per acabar, cal esmentar la troballa de vuit disquets de plata sobredaurada, de paret molt fina, que probablement formaven part d’un altra peça o eren una mena de fíbules més evolucionades. Font: Ajuntament del Vendrell, Museu d’Arqueologia.
Els horaris del Museu son els següents:
|
C/ Sta. Anna, 10 43700 El Vendrell Tel. 977 665 642 Correu electronic: [email protected] |
|
De dimarts a divendres |
Diumenges i festius |
Preu de l'entrada en combinació amb la Casa Museu Àngel Guimerà i la Casa nadiua de Pau Casals
Normal: 2 €
Reduïda: 1 €