Ubicació: 

La ciutat de TREMP, té una tradició firal que arrenca, al menys, des del segle XII. En aquesta època es celebraven a la població quatre fires agrícoles: St. Joan, St. Domènec, St. Lluc i St. Tomàs. Aquesta darrera, que es celebrava al mes de desembre, és la mare de l’actual Fira de Primavera.

 

1964-1967- LA CREACIÓ DE LA FIRA DE PRIMAVERA

L’any 1964, de forma gairebé espontània sorgí la idea de donar un nou caire a la Fira de Sant Tomàs. D’una fira com a centre de transaccions entre els tractants s’iniciava un canvi cap a una fira-exposició de maquinària agrícola. En aquesta nova experiència firal, els comerciants locals hi exposaren, per una banda, la maquinària agrícola exponent dels avenços constants en la mecanització al camp, i per un altra, un seguit d’aparells dedicats a estalviar feina a la llar i modernitzar-la: els electrodomèstics.

L’experiència de 1964 va ser positiva, prova d’això va ser el fet que a la Fira de Sant Tomàs de 1965, celebrada els dies 20 i 21 de desembre, s’incidí molt especialment en l’exposició de maquinària agrícola i industrial. A més dels tradicionals concursos ramaders amb premis per als millors exemplars i als de més pes de bestiar oví, s’organitzà també un concurs d’aparadors entre els comerciants, un seguit d’encontres esportius, grans estrenes cinematogràfiques als diferents cinemes de la ciutat i un gran espectacle amenitzat per la companyia Blas Wilson.

Atès que la climatologia hivernal de les dates de la Fira de Sant Tomàs- el mes de desembre -no era gaire avinent, es va decidir de traslladar-la a dates més benignes; i així, l’any 1966, la tercera exposició industrial, agrícola i ramadera se celebrà al maig. Amb els anys passaria a anomenar-se Fira de Primavera o de sant Bonifaci, nom que prengué perquè les noves dates de celebració coincidien amb les de la festivitat d’aquest sant, co-patró de Tremp des de l’any 1591, data en què arribà a Tremp una relíquia seva.

 

LA FIRA ACTUALMENT

Actualment la Fira de Primavera se celebra el cap de setmana anterior a Sant Bonifaci (14 de maig) i a banda dels tradicionals estands de les empreses del territori i les institucions, compta:

  • espai destinat a l’alimentació
  • fira de l’embotit amb concurs de xolís
  • espai per a maquinària agrícola i vehicles
  • mercat d’artesania del Pirineu Fantàstic
  • tast de cuina pallaresa

En total la Fira compta amb uns 120 expositors repartits en una superfície d’11.000 m2 (exterior) i rep uns 10.000 visitants (dades de la darrera edició).                  

 

 

 

 

 

 

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí