El municipi està creuat per la C-66 que comunica Palamós amb Banyoles, sent una via important que uneix el Baix Empordà amb nuclis importants del Gironès i el pla de l'Estany, com Celrà, Girona o Cornellà de Terri. Aquesta via connecta amb la N-II i l'autopista AP-7, ambdues vies connecten la frontera francesa amb Barcelona.
La C-255 es desvia de la C-66 per entrar dins el nucli urbà i la Bolla, accedint així a l'estació de tren. Aquesta carretera torna a connectar amb la C-66, després de creuar el nucli de Flaça i Sant Joan de Mollet, el poble veí.
Distàncies:
a Barcelona 116,8 Km
a Girona 17,4 Km
a Girona 17,4 Km
Dades generals:
Gentilici: flaçanencs i flaçanenques
El terme municipal de Flaçà és un dels més petits del Gironès. Ocupa una superfície de 6,67 km2 i s’estén a cavall de la serra de Vall-lloreda i la plana al·luvial que forma el riu Ter un cop travessa el pas del Congost. Al nord limita amb el riu Ter i el terme municipal de Sant Jordi Desvalls, a l’oest amb els termes municipals de Sant Joan de Mollet i Sant Martí Vell i al sud i a l’est amb els municipis de Foixà i la Pera, ambdós pertanyents ja a la comarca del Baix Empordà.
El municipi de Flaçà comprèn el nucli urbà, més conegut com el poble vell o senzillament el poble; la Bolla, on hi ha l’estació de ferrocarril de Barcelona a Portbou; la Colònia, i el veïnat de Ferreres. El poble i la Bolla estan situats a la plana, prop de les principals vies de comunicació, mentre que la Colònia i el veïnat de Ferreres es troben ja als contraforts de la serra de Vall-lloreda que separen el nucli de Flaçà del veí poble de Foixà. El punt més alt del municipi és el Puig d’en Fuselles
El terme és regat pel riu Ter i per diverses rieres de cabal pluvial que resten gairebé seques durant bona part de l’any. Cal destacar la riera de Ferreres, la riera de la Pera o de Rifós, la riera de la Bruguera i la riera de Moradell, rieres totes elles que desemboquen al riu Ter un cop han travessat bona part del municipi. A part també cal destacar la sèquia d’en Vinyals, que serveix per regar els conreus de bona part del municipi.
Etimologia del nom:
En diferents documents medievals apareix el nom de Flociano (any 921) o Flassano (any 1017).
Enllaços:
Fotos: Ajuntament de Flaçà