Seguint la pista dels cossetans és una ruta curta d'un sol matí o tarda que ens permet dedicar la resta del dia a visitar còmodament les dues poblacions on comença i acaba, i la seva baixa dificultat així com els paisatges de platja i restes arqueològiques el fan apropiat per fer amb tota la família. Per trobar-se en un tram de temperatures molt amables és una ruta que es pot fer tot l'any.
A més a més ens hi podem desplaçar còmodament amb transport públic. Podem arribar al punt de sortida, el municipi del Vedrell, amb el tren, per l'estació de Rodalies Tarragona (RT2) o Rodalies Barcelona (R4) de nom "El Vendrell" . No és tan recomanable utilitzar l'estació de trens regionals Sant Vicenç de Calders, que que queda més allunyada del nucli urbà i ens perjudicaria per al desenvolupament de la ruta, a no ser que es vulgui fer transbord allà i canviar de la R2 a la R4. L'altre municipi que visitarem, Calafell, també és accessible amb la línia 2 Sud de Rodalies, amb trens cada mitja hora tot el cap de setmana cap a Barcelona.
Tant podem fer la ruta sortint del Vendrell i acabant a Calafell com a la inversa. Només haurem de tenir en compte els horaris d'obertura dels punts d'interès que podrem visitar.
Al Vendrell caldrà conèixer aquesta vil·la termal, especialment el museu Àngel Guimerà, i si es disposa de temps, fer la Ruta Literària pel municipi, així com un passeig pel centre històric i la parròquia de Sant Salvador, del segle XVIII. Depenent de l''època de l'any es pot dinar al Vendrell mateix i deixar la caminada per la tarda, o prendre un entrepà per dinar a la platja. Un cop posats a caminar, baixarem cap a la platja adreçant-nos al barri de Sant Salvador del Vendrell, en el que es coneix com la ruta del col·lesterol, sempre paral·lels a la Riera de la Bisbal. A mà esquerra deixarem un dels racons relacionats amb els cossetans de la localitat, Les Guàrdies, una antiga mina de ferro, i just després de creuar la via del tren ja ens endinsarem cap a l'entramat urbà de Sant Salvador, on trobarem el museu Pau Casals, i podem descobrir el que va ser el barri marítim de la capital penedesenca. Un cop a la platja resseguirem la costa cap al nord, deixant les cases per una estona fins arribar a la platja de les Madrigueres, entrant ja a Calafell. Passarem pel Museu Casa Barral, establert a l'antiga botiga de pescadors on el poeta va viure a Calafell, i just després ja entrarem cap al nucli urbà, passant a tocar de la Vil·la Romana del Vilarenc, seguint el nostre recorregut arqueològic. Al cap de molt poc ja serem al nucli històric de Calafell, on podrem visitar el castell de la Santa Creu, les cases d'indians i l'Ajuntament. Si tornem amb tren, quan tornem cap a la platja on trobarem l'estació, és el moment d'arribar-nos fins a la la ciutadella ibèrica de les Toixoneres, amb una reconstrucció de com vivien els ibers cossetans de la zona fa més de dos mil anys.
Fotografia: Enoturisme Penedès