Temàtica: 
Ubicació: 

L'olivera (olea europea, del llatí òleum, oli) és un arbre de la família de les oleàcies originari de l'Àsia Menor que des de l'antiguitat se sotmet a certs treballs i cures per fer-la fèrtil, perquè done fruit. L'olivera també es coneix amb altres noms com per exemple oliver o oliu. L'olivera és més freqüent en els països pròxims al mar mediterrani. Diverses grans oliveres de la península Ibèrica i d'altres zones de la Conca del Mediterrani, es coneixen popularment com a oliveres mil·lenàries. S'ha fet l'estimació d'edat d'algunes d'aquestes oliveres i es considera que tenen de 2000 a 2500 anys.

 

El fruit de l'olivera és l'oliva. L'oliva està formada per la pell, que és la part exterior del fruit i que és molt fineta i prima. La següent part és la polpa, aquesta és la part carnosa del fruit. És on l'oliva emmagatzema aigua, sals i nutrients, entre els quals s'hi troba el que després serà l'oli. Després trobem el pinyol, és una closca de fusta que protegeix la llavor del fruit. Està envoltat per la polpa i és molt dur i rugós. Finalment trobem la llavor, està tancada dins del pinyol i és la part del fruit destinada a la futura reproducció d'un nou arbre.

 

La collita de l'oliva es pot fer de diverses maneres: manualment amb l'ajust d'unes barres o amb l'ajuda d'un tractor que sacsege les branques de l'olivera fent que caiguen les olives sobre les borrasses.


El procés d'obtenció de l'oli consta de diverses fases que comencen amb la recol·lecció de l'oliva i finalitzen en l'envasat final del producte. Primer les olives arriben a les tolves de recepció, després les olives passen de les tolves de recepció a la despalilladora, allí mitjançant els ventiladors ix tota la brutor a l'exterior metre que les olives van caient a la bàscula per a ser pesades. De la bàscula, per les cintes transportadores les olives passen a les tolves d'emmagatzematge són dos tolves amb 25.000 kg de capacitat cada una. Seguidament les olives passen al molí. Després del molí les olives triturades passen a la batedora horitzontal, allí la pasta formada es meneja durant 1 h aproximadament i així a poc a poc l'oli es va separant de la pasta. De la batedora, mitjançant una bomba la mescla passe al decanter. EL decanter funcione com una centrifugadora i el que fa és centrifugar amb una gran velocitat la mescla i així se separen l'oli de l'aigua i de la pasta ( " l'orujo"). "L'orujo" mitjançant un tub ix a la tolva d'emmagatzematge. Del decanter l'oli ja separat de la pasta passe a la centrífuga vertical, allí afegim aigua a l'oli , que mitjançant molta pressió fa que tota la brutor i humitat de l'oli se separe i s'adherisquen a l'aigua que tot junt ix per un tub exterior i l'oli net passa a les piques de decantació. Aquest oli passa de la centrífuga vertical als dipòsits d'emmagatzematge, la bodega. Finalment l'oli passa al filtre de cel·lulosa i d'allí passa a l'embotelladora.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí