Temàtica:
Ubicació:
Els camps d'oliveres mil·lenàries d'Ulldecona configuren el conjunt més nombrós d'aquest tipus d'arbres de Catalunya.
En aquesta zona s'han catalogat gairebé dos milers d'exemplars que tenen entre mil i dos mil anys. La partida de l'Arion és un dels punts més recomanats per poder-les visitar. Se'n concentren al voltant d'unes 200, entre les quals la Farga de l'Arion, catalogada com a arbre monumental per la Generalitat de Catalunya i la més antiga de la península Ibèrica: fa 8 metres de perímetre i té 1.701 anys; és a dir, que es va plantar l’any 314 dC, durant el regnat de l’emperador Constantí I.
Es tracta de patrimoni natural vivent que configura un dels paisatges més característics, històrics i emblemàtics del territori ebrenc. De fet, l'olivera, juntament amb els cereals i la vinya, és un dels símbols més representatius de l'agricultura mediterrània.
Fa més de dos mil·lennis, durant l'edat de ferro, ja va ser introduïda a la península Ibèrica. El seu cultiu es va ampliar amb l'arribada dels fenicis, dels grecs i dels romans, però van ser els àrabs els qui van consolidar aquest conreu aplicant noves tècniques de cultiu i sistemes de regadiu revolucionaris per l'època.