Temàtica:
Ubicació:
Santa Maria del Camí té una gran tradició gastronòmica que s’ha anat formant al llarg de la història, fruit de la tradició i dels costums del poble.
Podem destacar sobretot que a Santa Maria del Camí es troba l’origen d’un producte típic mallorquí: la llet d’ametlla. Aquesta llet és un producte preparat amb ametlla i lligat al Nadal. És un producte líquid lleugerament oliós que manté el sabor de l’ametlla mare, fruit de fer bullir ametlla picada amb clovella de llimona, canyella en branca i sucre.
Un altre plat exquisit típic mallorquí i molt arrelat a Santa Maria és el llom amb col. Elaborat amb llom de porc, panses, pinyons, sobrassada, botifarró i esclatassangs. Enmig d’una fulla de col es posa una tallada de llom, acompanyada d’un trosset de sobrassada i un de botifarró, fermant-lo i formant un paquet. Es fregeix lleugerament i es cuina en una greixonera amb la resta d’ingredients.
A Santa Maria podem degustar les especialitats típiques mallorquines, com el frit de matances, el frit de mè, l’arròs brut, les sopes mallorquines, les sopes escaldades, etc.
Pels amants de vi, Santa Maria del Camí, emmarcada dins la denominació d’origen de Binissalem, és un dels pobles que té una major especialització en el cultiu de la vinya i l’elaboració del vi. Es poden visitar els cellers de la zona a través d’una una ruta en un petit tren anomenada Wine Train.
Els qui volen degustar vins i tapes es pot anar a la Festa del Vi Novell, que es fa el darrer dissabte de novembre de cada any, amb la qual se celebra l’arribada del nou vi als cellers, fet que tradicionalment s’anunciava al poble col·locant damunt el portal de cada celler un brot de pi. Durant aquesta festa es fa lliurament d’aquest brot de pi que cada celler penja a les seves portes. Posteriorment a aquest acte protocol·lari la festa es completa amb tast de vins i tapes fetes pels distints restaurants del poble.