- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Ubicació:
Dels dolços, licors i d’altres llepolies tradicionals de la rebosteria xabienca que hem heretat dels nostres avantpassats podem dir que és molt i variada i senzilla en la seua elaboració i simplesa i austeritat en els seus ingredients en els que bàsicament son farina, ous, sucre, oli i ametlla, carabassa o qualsevol altre ingredient que dóna el temps: panses, figues, moniatos, etc.
Parlar de dolços és parlar també de festa, qualsevol esdeveniment, festivitat o acte social està intrínsicament lligat a un tipus de dolç. Així tenim per Nadal: torrons, pilota dolça, pastissets d’ametlla, d’anís, de sagí, per Reis: casca de Reis, per Dijous Sant: sopada d’ametlla, per Pasqua: mones, panous, per Santa Llùcia i San Josep: bunyols, per San Blai: rotllets, per a bodes, batejos, comunions o celebracions de sants la famosa tortada ben carada amb merengue. I continuem amb una llista innumerable de pastes: mantecats, magdalenes, ametllats, rosegons, coquets, panfígol, rovells, pastissos, tortades, bescuits, braç de gitano, coca maria, coca amb pansa, sense oblidar-nos de les melmelades, confitures, begudes refrescants: orxata, aigua amb llima i, per acabar, no podien faltar els licors: raïm amb aiguardent, herbero o la mistela, que fan el complement especial per acompanyar a tan delicioses llepolies.