- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Ubicació:
En Xàbia sempre s’han ballat les danses tradicionals. Actualment i des de 1989, treballa el grup amb un objectiu marcat, mantenir els balls populars de Xàbia, transmesos pels nostres avantpassats, al igual que potenciar, fomentar i recuperar el folclore, els balls i cançons de la pròpia comarca i també d’altres comarques valencianes.
 ,
Podem assenyalar que el grup ha participat en la Fira de Turisme FITUR de Madrid, en la majoria de pobles de la nostra comarca (Marina Alta), dins de la programació cultural del Misteri d’Elx i per tota la Comunitat Valenciana així com a , 1999 Moaña, Gondomar i Vigo (Galicia), Palmela, Pinyal Novo, Pocêirao i Setubal (Portugal), 2000 Atessa i Pescara (Italia), 2002 Sariñena (Huesca), 2003 Santa Ana (Albacete), Molina de Segura (Murcia), Santa Eulària (Eivissa), 2004 a Legazpi (Euskadi) i Sant Antoni (Eivissa), Ciutadella i Fornells (Menorca), 2004 Soest i Ede (Holanda), 2005 Festival internacional i Festa del marisc en Vigo. 2006 Festival de l’antiga corona d’Aragó (Castelló de la Plana) i Festival del Ajo en Vallelado (Segovia).
 ,
Com activitats que el nostre grup organitza de forma periòdica, cal citar, la Dansà del Carrer Nou que ballem des de 1992, encontre de Rondalles, que celebrem des de 1992. Processó Cívica de Corpus des de l’ny 1998. Aplec de danses tradicionals des de 1998. Trobada de Gegants i Nanos des de 2004. El nostre grup té d’altres activitats paral·leles, la Colla de Nanos de Xàbia i la Colla Portitxol dolçainers i tabaleters.
Des de fa uns quants anys, el Grup Portitxol ve treballan en favor de la joventut del nostre poble, organitzant escoles de tabalet, dolçaina, danses a més de bandurria, llaüt i mandolina. Com a fruit de l’esforç i hores de dedicació dels joves alumnes i amb molta satisfacció podem presentar una rondalla i un grup de balladors d’una mitjana d’edat que s’aproxima als 12 anys, que anomenem Grup Portitxol Jove. ,
 ,
Activitats i treballs que hem realitzat en matèria d’investigació, organitzàrem en 1994 una exposició d’indumentaria de Xàbia dels segles XVIII , i XIX, amb més de 300 peces originals. En 1998 una exposició de ventalls de Xàbia dels segles XVIII, XIX, i principis del XX. En 1999 i 2000 treballarem mostres d’indumentària amb passe de diapositives de peces antigues. En 2002 presentàrem l’expossició “Xàbia ballant danses” de fotografies de músics, balladors i cantadors de totes les èpoques fins els anys vuitanta, mostrant la trajectòria de la música tradicional a Xàbia. En 2003 Exposició de fotografies sobre indumentària tradicional. En 2005 Exposició de brodats realitzats pels membres del grup. En 2007 Exposició Tradicions, apunts sobre indumentària antiga. Des de l’any 2000, venim organitzant unes Jornades sobre la indumentària tradicional.
 ,
La tasca d’investigació i recuperació etnològica a més de mostrar el patrimoni de música i danses tradicionals de Xàbia, és en aquestos moments el nostre objectiu principal, podent mostrar-ho arreu del món.