Algaida és una vila i municipi mallorquí situat al centre de l'illa, a l'est de la capital i que pertany a la comarca del Pla. Limita amb els municipis de Palma, Santa Eugènia, Sencelles, Lloret de Vistalegre, Montuïri i Llucmajor
En època musulmana, Algaida eren dues alqueries que ocupaven el lloc que avui és el nucli urbà. El Castell del Juz’ de Muntuy es trobava al cim del puig de Randa, on ara hi ha el santuari de la Mare de Déu de Cura. El nucli d'Algaida sorgeix com a poble reial al 1300 segons les ordinacions de Jaume II de Mallorca.
Amb la conquesta catalana, els nous pobladors construïren ràpidament l’església de Castellitx, una de les esglésies de repoblació que es conserven a l’illa. La parròquia té el seu origen en el trasllat de la capitalitat, efectuada devers 1435, de Castellitx a l’antiga alqueria d’Algaida.
Al nucli d’Algaida es conserven un total de disset molins de vent fariners; constituïen una imatge típica del poble, com ja se’n féu ressò l’arxiduc Lluís Salvador: “Algaida se’ns mostra envoltada de molins”.
El patró és Sant Honorat malgrat que les festes de Sant Jaume són molt celebrades.
Gentilici: algaidí/ina