- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Ubicació:
La Caleta del Port i la Platja de la Grava han estat des de temps antics port natural de Xàbia. A les ,acaballes del segle XIX s’hi va construir el “Mollet de Guardiola” a la Punteta del Castell de Sant Jordi amb la fi de tancar el Racó de La Caleta i facilitar les feines d’embarcament de passatgers i mercaderies a les barcasses i llaüts què transbordaven als grans vaixells fondejats. El 1934, arrancant des de La Galera es va començar a construir la primera escullera de llevant com a port de refugi i pesca. A mitjan construcció un gran temporal de llevant se l’endugué deixant-la com a base de la segona escullera, començada a fer en els anys 40 i acabada en els 50. És la que tenim actualment. Des d’aleshores el port va acollir barques de major tonatge i dotades dels primers motors que es van dedicar a “la pesca del bou”, augmentaren el nombre de “les pesqueres de la llum” seguint amb el model de “tarrafa i tres llaüts” fins els anys 60 quan es va imposar el model “traïnya” amb una barca de tonatge mitjà i bots auxiliars de “fanals” i “xivato”. Actualment el port acull les activitats pesqueres, esportives i comercials de transport de passatgers entre ports de la comarca.
Les barques de bou treballen de dia arrossegant l’art sobre el fons de fang des de la profunditat de 40 metres a prop de la costa, per tota la plataforma continental, fins el talús i el llit de la Canal d’Eivissa en 860 metres i cercant el peix i marisc del fons.
Entretant, les barques de traïnya treballen de nit buscant les moles de peix blau pelàgic i concentrant-lo amb els fanals en aigües obertes de la badia i fora caps fins el límit de la plataforma continental. Finalment, les barquetes d’arts artesanals combinen el treball de les arts de temporada durant l’any calant des de la vora dels penya-segats fins els 100 metres de profunditat sobre fons de fang, roca ó alga segons l’art emprat.Les espècies de peix capturades per les tres modalitats superen les 40 sense comptar els mol·luscs cefalòpodes i els crustacis que són altres 12.
El nombre de persones que normalment tripulen les barques varia segons la pesquera a què vagen. Per la complexitat de les maniobres i el volum de peix que es captura les barquetes d’arts artesanals són tripulades per dues persones, les barques de traïnya per 10 tripulants i les barques de bou per 5 tripulants.