Ubicació: 

 ,

El pont de la Cabreta, situat sobre el riu Freser, formava part de l’antic camí ral que anava de Ripoll a la Cerdanya. Abans de construir-se la carretera de Barcelona a Puigcerdà, el pont de la Cabreta era pas obligat de tots els vianants que es dirigien a la Cerdanya.

Està construït d’un sol arc de 23 metres de llum i 13 m d’alçada. S’ha dit que podia ser de l’època romana, o també que l’havia fet construir Oliva Cabreta. Tenim constància de l’existència d’un comte Oliva I de Cerdanya-Besalú anomenat Cabreta. Fou comte de la Cerdanya amb els pagus de Berga i del Conflent (965-988) i de Besalú amb els pagus del Vallespir (984-988). Era el tercer fill baró de Miró II. D’aquest comte se sap que el 953 assistí a la consagració de l’església de Cuixà. A l’any 952 juntament amb els seus tres germans, participa en la fundació del Monestir Benedictí de Sant Pere de Camprodon. A l’any 974 presideix la consagració dels set altars de l’església de Sant Miquel de Cuixà. Al 975 i 981 fa donacions al Monestir de Ripoll i al 977 assisteix a la consagració de la nova basílica de Ripoll amb el comte Borrell II de Barcelona. Morí l’any 990 al Monestir italià de Montecasino.

El treball de (JBM) a la “Catalunya Romànica” arriba a la conclusió, després de mesurada i verificada l’actual construcció del pont, que aquesta fou refeta en època moderna, segurament en haver-se ensorrat la part romànica, ran d’alguna important riuada, i afegeix que, en ésser construïda la carretera, hom degué transformar l’extrem oriental del pont, per tal de deixar passar aquesta via, motiu pel qual, en aquest extrem el pont fa un angle.

En conjunt, doncs, la part més antiga es conserva al final de l’extrem oriental i, sobretot, a la banda de ponent, on encara es pot veure, entre d’altres coses, una arcada romànica amb una amplada de llum de 6,90 metres. A llevant seu hi ha un altre petit arc, aquesta obertura és situada a un nivell superior, a 3,5 m del terra actual. Poc més enllà d’aquesta petita arcada, destinada a evitar que el pont fos excessivament massís, s’acaba la part original. Al costat oposat, a ponent de l’arcada romànica, a un nivell baix, hi ha un altre arc petit, cobert també amb volta de mig punt i amb una amplada de 2,10 m.

L’aparell de la part romànica és format sobretot per carreus allargats d’uns 15 x 30 cm, n’hi ha, però, d’altres de més grossos i fins i tot alguns de col·locats verticalment. Les dovelles de l’arcada lateral són força ben treballades i tenen una amplada d’uns 15 cm. i una longitud d’uns 50 cm, les de la petita arcada elevada són menys allargades.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí