- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Temàtica:
Ubicació:
Dins el quart de Sornàs hi ha els gravats de la Terra de la Mola i d’en Sornàs, els quals van ser elaborats dins una cronologia molt àmplia que va des de la prehistòria fins al s. XVIII. Els motius prehistòrics tenen a veure amb representacions de cavalls. També s’hi poden observar figures humanes (que són més tardanes, i una de les quals sembla una dona que porti una corona), escenes relacionades amb rituals, figures antropomorfes i creus acompanyades de cúpules.
Ja de l’època medieval, tot i que remodelada durant els s. XVII i XVIII, és l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino, situada a la plaça del poble. Conserva una talla de fusta policromada de final del s. XI i principi del XII que és la marededéu romànica més petita del Principat (fa 44 cm d’alçada i 18 d’amplada), així com cinc retaules barrocs dels s. XVII i XVIII dedicats als patrons de l’església. Les reixes van ser forjades a les fargues d’Ordino.
A uns centenars de metres del poble d’Ordino, seguint la ruta d’El Camí, hi ha un altre edifici de culte religiós: la capella de Santa Bàrbara (s. XVII), que és d’estil gòtic i dimensions reduïdes. Si disposeu d’una mica de temps, us recomanem que visiteu l’església de Sant Martí de la Cortinada, que és, juntament amb les esglésies de Santa Coloma i de Sant Joan de Caselles, una de les joies del romànic andorrà. De l’edifici original es conserven els peus de l’actual construcció, el campanar i el presbiteri, amb pintures murals del s. XII atribuïdes al Mestre de la Cortinada i que representen una part ínfima de la que antigament recobria les parets interiors de l’església. Durant els s. XVII i XVIII es van realitzar modificacions importants en el temple, com ara un canvi d’orientació de nord a sud, la part que abans funcionava com a absis, a més, actualment és una de les capelles laterals. Altres elements interessants d’aquesta església són el retaule barroc, les reixes de ferro forjat i els mobles de fusta originals del segle XVII.
Obertura: juliol i agost amb visita guiada, www.ordino.ad
La mola i la serradora de Cal Pal són un exemple clar del passat industrial de la vall d’Ordino. Els edificis, que daten dels s. XVI i XVII, van deixar de funcionar cap als anys seixanta i van ser restaurats i inaugurats el 1996. En les visites guiades es pot veure el funcionament de la serradora i de la mola, que convertia el blat en farina.
Per més informació: Tel. (+376) 878 173,www.ordino.ad
Pel que fa a les cases pairals, al carrer dels Portals d’Ordino hi ha la casa Rosell, construïda a principi del s. XVII i amb modificacions dels s. XIX i XX. Té dos annexos interessants, tots dos ubicats al carrer dels Cóms: l’un és una capella del s. XVIII i, l’altre, un colomer del s. XVII. Pel que fa a aquest últim, només el segon pis estava destinat a la cria de coloms i hi ha diferents elements que ho testimonien: quatre obertures per a les entrades i sortides, quatre bigues a sota les finestres per facilitar-ne l’entrada i petites lloses clavades a les parets i covadors per fer els nius. L’altra curiositat és que els murs exteriors presenten dos tipus d’arrebossats, a l’altura del segon pis les parets tenen un acabat molt llis per no deixar pujar els depredadors. També recomanem fer una visita a la mina de Llorts, un exemple clar dels treballs d’obtenció i extracció del s. XIX. Actualment només conserva una galeria oberta d’uns 30 m de llargària.