Temàtica: 
Ubicació: 

La parròquia d’Andorra la Vella està situada a l'ampla vall central i és travessada pel riu Valira. La capital, d’altra banda, es troba en una estreta plana fluvial i la població té ben a l’abast les zones verdes per a passeig, repòs i lleure del parc Central i els recs del Solà i de l’Obac. Per apropar-se més a la natura, només cal seguir camins com ara el de Palomera, el de Santa Coloma i la Margineda. La parròquia té cims ben eminents, tot i no ser els més alts del Principat: el Bony de la Pica (2.045 m), el pic d’Enclar (2.383 m) i el de Carroi (2.332 m).

Quant a vegetació, les zones més baixes de la parròquia estan cobertes per rouredes (sobretot), cultius, boixedes i alzinars. Més amunt hi ha presència de pinedes de pi roig i de pi negre amb sotabosc d’abarset, nabiu i boixeroles, i les zones més altes estan ocupades pel prat alpí. A banda d’aquestes espècies, cal tenir en compte els boscos de ribera situats als marges de rius i torrents i les formacions rocoses del massís d’Enclar.

Pel que fa a fauna, les rouredes i alzineres estan poblades d’esquirols, mallerengues i lirons, entre d’altres. Que la naturalesa que envolta la parròquia més petita és igual d’espectacular que les altres ho proven paratges com ara la vall d’Enclar, una de les valls més riques tant paisatgísticament com en flora i fauna. Els seus boscos caducifolis de verd exuberant durant els mesos més càlids es tornen rogencs i grocs a la tardor. Hi ha la presència de saücs, boixos i gaverneres i s’hi poden veure astorets, milans i, fins i tot, algun falcó peregrí. En destaca, però, la població d’isards, que és la més important del Principat. D’altra banda, des de Prat Primer fins al refugi de Claror tornem a trobar la marmota. És una zona d’arbustos baixos amb branques flexibles que poden suportar el pes de la neu a l’hivern. Més a la vora de l’estany de la Nou, ja hi trobem pinedes de pi negre. Aquest estany, a diferència dels altres estanys pirinencs, presenta la particularitat que es nodreix de les aigües freàtiques que surten del subsòl i és, a més, l’estany amb les aigües més calentes del Principat.

Ara bé, un dels paisatges naturals i culturals per excel·lència tant de la parròquia com de tot el Principat és la vall del Madriu-Perafita-Claror, situada a la conca hidrogràfica del riu Madriu i declarada patrimoni mundial per la Unesco. Distribuïda entre les parròquies d’Andorra la Vella, Encamp, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, ocupa un 10% del territori total del país i, a causa de la seva importància, és l’única gran vall andorrana que es manté sense un accés rodat. Per descobrir bé el patrimoni natural que envolta el nucli urbà, hi ha una sèrie de camins de durada i intensitat diversa que es poden fer com a itineraris ecoturístics, amb l’acompanyament d’un guia que us ajudarà a interpretar l’entorn. En són alguns exemples el camí de Sant Vicenç d’Enclar (que comença al nucli urbà, és de nivell mitjà i té una durada de quatre hores), un dels millors indrets d’Andorra per observar rapinyaires, el camí de Prat Primer, on es poden veure marmotes, l’estany de la Nou, el punt més alt dels itineraris proposats, el camí de la Costa, que transcorre per una gran roureda i una zona molt ombrívola, el camí del Serrat, amb les seves alzines i diverses espècies de mallerengues, i els boscos de Solobré i Palomera, boscos madurs de pi roig on creix molt espígol.

D’altra banda, els amants de l’escalada podeu pujar fins als cims més emblemàtics de la parròquia i, com a via ferrada, es pot fer el recorregut de Sant Vicenç d’Enclar, amb prop de 270 m de desnivell i una dificultat mitjana.

Per a més informació i reserves, Oficina de Turisme d’Andorra la Vella: tel. (+376 873 103) i [email protected]

PROP D’AQUÍ

L’Anella Verda és un continu natural al voltant de la ciutat articulat per enclavaments de diferent valor (ecològic, paisatgístic, històric i cultural) i que permet valorar la perifèria de la ciutat des del punt de vista ambiental i sociocultural. El paisatge que engloba (on s’inclou tant el rec del Solà i de l’Obac com altres espais de la parròquia) ens dóna informació de l’evolució de la parròquia i la configuració de l’espai urbà, i ens dóna a conèixer els recursos existents i l’organització social a través de la història.

Consta de tres itineraris interpretatius: La transformació del paisatge agrícola, El creixement i la urbanització de la Vall i L’ésser humà i la seva adaptació als riscos naturals.

Per a més informació i reserves, Oficina de Turisme d’Andorra la Vella: tel. (+376 873 103), www.andorralavella.ad/anellaverda i [email protected]

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí