- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Temàtica:
Ubicació:
QUI SOM
Som l’associació de veïns i comerciants del carrer dels Canonges.
Des de l’any 1983 anem treballant per fer diferents activitats de tipus cultural, lúdic i econòmic per dinamitzar el nostre volgut casc antic.
Per la nostra associació han anat desfilant diferents veïns i comerciants del carrer, actualment el nostre president és el Jordi i a la junta hi som la Carme, la Dolors i la Marina.
En el nostre carrer també hi tenim un Casal Popular i el local de l’Associació Gitana.
 ,
ACTIVITATS CARRER DELS CANONGES
-Festa del carrer el 15 d’agost: ball de festa, Missa de St. Roc, coca i vi amb música tradicional del Pirineu, campionat de botifarra, jocs per la canalla, dinar de festa i un concert de rock que organitzen el Casal Popular.
-Dos mercats setmanals: el dimarts i el dissabte.
-Mercat medieval: el primer cap de setmana de juny.
-Mercat de Nadal.
 ,
DESCRIPCIO DEL CARRER DELS CANONGES
Actualment aquest carrer és un compendi arquitectònic d’una diversitat extraordinària. En un marc medieval hi trobem edificacions de totes les èpoques: arcs romànics i gòtics, cases de pedra i cases de tàpia, balcons de fusta i balcons de forja, caps de biga medievals esculpits ( ca l’Armenter ), cares de pedra i sants a les fornícules – un d’aquests sants, Sant Emigdi, és un advocat segur contra els moviments de terra, i la seva imatge presideix el carrer per on la tradició assegura que entraven els terratrèmols a la ciutat, Sant Roc protector de la terrible epidèmia de la peste, la epidèmia que en sis anys va travessar mig món, de les estepes mongoles fins a Escandinàvia va arribar un dia d’estiu a la Seu,12 de juny de 1348, , probablement procedent de Puigcerdà. El mecanisme de la malaltia era implacable, la mortalitat era molt alta i oscil·lava entre el 40 i el 100% dels afectats, segons la forma que prenia. Les epidèmies de peste van perllongar-se durant tot el segle.
Sortim del parc del Segre, i al peu de les escales que donen accés al casc antic, i trobem un indicador on podem veure el nivell que va assolir el riu en les diferents inundacions que s’han produït fins el dia d’avui. Al capdamunt ens endinsem en un dels carrers més antics i plens d’encant de la Seu, vertebrador de tota la ciutat medieval, el Carrer dels Canonges.
En primer lloc anem descobrint el carrer estretet, amb totes les seves cases peculiars i els seus porxos. Ens endinsem carrer amunt i al número 29 troben Sant Roc, al número 44 la Dedicatòria a Ramon Moncada- el burgés que va aixecar aquesta casa durant el segle XIV va voler immortalitzar la seva obra. Al número 19 ca l’Armenter- és una magnífica casa gòtica, pertanyent a la família aragonesa dels Luna, presents a la Seu el segle XIV. Al número 13 cal Roger probablement aquesta casa servia d’hostal per a pelegrins. Al teulat s’hi poden veure uns magnífics caps de biga gòtis, del segle XIV. Portal Vell d’Andorra, és la resta del recinte emmurallat que tancava la ciutat abans de l’expansió del segle XIII. Finalment arribem a la nostra Catedral, és l’ única catedral romànica conservada a Catalunya. Es va aixecar durant tot el segle XII. Coneixem el nom d’un dels seus arquitectes, Ramon Llambart. És la quarta catedral que ocupa el mateix emplaçament.
 ,
SERVEIS DIVERSOS
Al Carrer dels Canonges també hi trobem: botigues amb productes dels Pirineus ( embotits i formatges ), herboristeries, , , botigues d’artesania, de roba, llenceria, merceria i calçats, perruqueries i serveis de restauració, bars i hostals.