Gentilici: moianès, moianesa
Moià és una vila, cap del municipi del mateix nom, capital de la comarca del Moianès, de la qual n'està situat al centre.
L'any 1983 tenia un cens de 3.140 habitants. El 31 de desembre de 2008 ja arribava a 5.711 habitants (creixement d'un 79,6% en un quart de segle), i el 2021 a 6.474. La seva economia es basa en la ramaderia, l'agricultura, el comerç, la construcció, el lleure, la indústria tèxtil i l'alimentària.
És la població més important de l'altiplà del Moianès, el qual configura una comarca integrada per deu municipis que fins al 2015 pertanyien administrativament a les comarques del Bages (Calders, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló), al Vallès Oriental (Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja) i a Osona (Collsuspina).
En l'actualitat, el terme municipal de Moià és molt extens: depassa els 75 km². L'orografia de la comarca i l'aigua abundant que hi discorre ha fet de l'entorn de Moià un lloc propici per a l'existència de molins, que foren fariners en un origen, però amb el pas del temps es van anar diversificant i, alguns d'ells, convertint-se en seus d'indústries tèxtils i durant els segles XVI – XVIII, es convertí en un dels més importants centres de producció llanera del principat.
A l’edat mitjana la vila de Moià va alliberar-se del poder feudal i obtingué el privilegi de ser considerada “carrer i membre de la ciutat de Barcelona” (1384)
Ja a les primeries del segle XX Moià esdevingué, mercès a la bonança del seu clima, en un centre d’estiueig i segona residència.
La Biblioteca Municipal, Can Carner i l'Ateneu són els centres que aglutinen l'activitat cultural. Periòdicament es publiquen les revistes La Tosca, El Polvorí i Modilianum.
Moià ha vist néixer personatges tan il·lustres com Rafel de Casanova, el tenor Francesc Viñas o la companyia teatral de la Fura dels Baus.
Afegit al seu entorn natural, amb els seus boscos, camins, masos i cases rurals d'acollida, com a llocs d'interès s'hi poden trobar les Coves del Toll i la de les Toixoneres, la Casa-Museu de Rafel Casanova, el Parc Municipal, el Molí Nou, la casa del tenor Francesc Viñas i el Castell de Clarà.