De la Clua a Corçà, passant pel congost de Mont-rebei
Des de l’església de la Clua enfilem el camí cap a Mont-rebei, passant per la Masieta. Al principi, el camí, que es fa de baixada, passa alguns trams per la carretera i d’altres per l’antic camí. Al llarg d’aquest tram podem veure l’inici del congost de Mont-rebei, la torre de Xiriveta, les ruïnes del mas de Mont-rebei i nius de voltors a les parets calcàries de l’esquerra, que s’identifiquen per les restes d’excrements presents. Arribats a la Masieta seguim el gr 1.4, que ens durà a Corçà passant pel congost de Mont-rebei. Aquí, el camí s’endinsa al congost per un sender força estret amb un gran penya-segat al costat, tot i que la resta del tram és una mica més ample. El desnivell és molt lleuger, menys pronunciat a la zona del congost, on és quasi pla, i més pronunciat després del congost, on hi ha una estona de pujada fins al refugi de Mascarlets, i després, baixada quasi fins a arribar a l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa; per a accedir-hi cal desviar-se a mà dreta uns cinc minuts. Des de la Pertusa se segueix el camí asfaltat fins a Corçà, on s’arriba al cap d’uns 30 minuts. Aquest és un recorregut impressionant pel gran valor ecològic del congost de la Noguera Ribagorçana, que talla la serra i separa administrativament Aragó de Catalunya. Es camina per una geologia impactant, entre penya-segats imponents, on es defineixen estrats geològics des de principi de l’era secundària o mesozoic (fa uns 200 milions d’anys) fins al quaternari.
Itinerari de Corçà a Agulló
SSortim en direcció a Agulló des de la plaça del poble de Corçà agafant el gr 1.4, que passa per una pista molt ampla i ben marcada per la vora de la masia de Cal Xamó, primer, i pel costat de prats de conreu, camps d’ametllers i oliveres, després. Creuem els barrancs del Mas Nou i del Caminer i, després de travessar el serrat de l’Ós, arribem a l’ermita de Sant Pere Màrtir (vegeu la guia d’Agulló), des d’on continuem fins a arribar al trencall que ens condueix al poble d’Agulló.
Itinerari d'Agulló a Àger
Sortim d’Agulló seguint el gr fins a l’ermita de Sant Pere Màrtir, on hi trobem un aflorament d’arenisques sedimentades de corrents fluvials de l’eocè inferior (fa 60 milions d’anys). Passem pel pla de la Cerdanya, arribem a l’ermita de Santa Helena, voregem el cementiri del poble fins a arribar a la plaça Major de la vila d’Àger.