És una ruta molt ben comunicada amb transport públic, la qual cosa vol dir que la podem fer en tots dos sentits de la marxa, ja que tant el punt d'inici com el punt final compten amb una estació de rodalies de tren, amb freqüències de pas entre els deu minuts i la mitja hora, també en cap de setmana. La sortida està pensada per un matí o una tarda, però és cert que la capital maresmenca té interès per dedicar-hi un matí o una tarda, abans o després de la caminada.
Pel que fa a la capital maresmenca, val la pena visitar-ne el centre abans de començar a caminar, per exemple acompanyats de les rutes autoguiades que ofereix l'Ajuntament. Caldrà passar per l'Oficina de Turisme (a la plaça de l'Ajuntament) a recollir l'aparell necessari, i la ruta ens donarà a conèixer l’empremta dels romans, les restes de les muralles, les places barroques, els edificis neoclàssics i l’arquitectura modernista de Puig i Cadafalch com la Casa Coll i Regàs, el petit mercat de la plaça Gran, l'actual edifici de la Creu Roja,etc. També es pot visitar la Torre Llauder, el Museu de la ciutat, L’antiga fàbrica de Can Marfà, o l'edifici de l'Ajuntament. És interessant dedicar el matí a visitar Matraró i poder fer la ruta a la tarda, o a la inversa.
Per començar la caminada pròpiament, doncs, anirem a buscar la Riera de Sant Simó, i en remuntarem el curs cap al nord. Just després de la plaça de Puerto Rico girarem a la dreta pel Camí de les Cinc Sènies, passant pel mig dels camps de conreu, fins al Torrent Forcat, en la zona en què ja comencem a veure els típics hivernacles del Maresme. Baixem poca estona seguint el torrent per desviar-nos de nou cap a l'est, creuant el Torrent del Castell, i deixant a mà dreta les masies de Can Serra i Can Negre i a l'esquerra el turó d'Onofre Arnau, on llegendàriament tenen el cau el Drac i el Dragalió de Mataró. Can Cabot és la següent explotació que trobarem, sempre entre hivernacles, abans de creuar la carretera general i el la Riera de Mata. El camí segueix desviant-se lleugerament cap al nord, per anar a circular paral·lel a la C32 per alguns metres, creuar-la i enfilar el curs de la Riera de Llavaneres, deixant el golf a mà esquerra. De seguida arribarem al nucli de Sant Andreu de Llavaneres, municipi interessant entre d'altres per les cases d'estueig de principis del s.XX, modernistes com la Torre Gran, la Torre del Sot -ambdues de Josep Coll i Vilaclara-, Ca l'Alfaro, can Farnés, ca l'Utzet, o noucentistes com les ‘Torres Bessones' de Cal Matas, obra de Joaquim Lloret i Homs. En el terme es conserva una trentena de masies com Ca n'Amat, Can Casals, Can Tries, algunes amb elements gòtics i fins romànics, o amb elements de fortificació o restes de muralla. També s'hi troben grans cases residencials barroques com Can Bacardí, amb esgrafiats, o Can Caralt, que allotja actualment el Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres. La nova església parroquial (s.XVIII-XIX) és al centre del poble. al cim d'un turó es troba també l'antiga església de Sant Sebastià, que podem veure des de lluny. Un cop visitat el centre ja podem refer el camí per la Riera de Llavaneres, tornarem a creuar la C32, i ens desviarem cap a l'est pel Camí del Pla de Sant Pere que ens durà fins al mar. Creuarem la NII i arribarem al port esportiu de Llavaneres, el Balís. En recular cap a l'estació per tornar al nostre punt d'inici podem fer una remullada a la platja de l'estació, darrera mateix de les vies.
Fotografies de Vàngelis Villar i Marcel Puig Puig.