La Secció de Caminades d'El Camí la integren persones o entitats voluntàries de cada comarca que organitzen un mínim d'una caminada a l'any al seu tram. El conjunt de caminades que organitzen, junt amb les que organitza l'associació PAS-Amics del Camí, configuren el calendari anual de caminades del Camí.
També col·laboren en repassar les marques d'El Camí de tant en tant.
Ser membre de la Secció de Caminades permet viure els valors de coneixement i estima de l’entorn, de la cultura i el servei comunitari, mantenint una infraestructura que utilitzaran milers de persones al llarg de les generacions, de treball en equip, enfortiment personal i vertebració social del país.
Si vols participar-hi i ajudar a créixer El Camí dels Països Catalans, apunta-t'hi individualment o com a entitat escrivint-nos a [email protected], al telèfon 93 844 4553 o omplint aquest formulari.
Si sou una escola o una entitat d’educació en el lleure, visiteu l'apartat Camiescola i Camijove.
Com i amb quins criteris es marca El Camí?
Els criteris tècnics de com senyalitzar un itinerari estan definits en el manual de senyalització que trobareu més avall.
Per marcar o repassar un tram, demaneu-nos assessorament a l'associació PAS: [email protected], 938444553.
Criteris generals per la definició del traçat d'El Camí
- Un tram enllaça sempre com més poblacions millor sense fer marrades excessives i evitant colls d'ampolla i becs pronunciats en l'itinerari.
Les poblacions que quedin fora es podran enllaçar posteriorment amb brancals (marca groga).
- Dins d’un terme municipal, El Camí enllaça els punts d'interès seguint el mateix criteri d’un traçat lògic.
- El Camí troncal (marca vermella) evita revolts molt pronunciats, de manera que els llocs d'interès que en quedin fora es mencionaran a la guia, o en el seu cas, generaran un brancal que hi arribi o un circuit local (marca verda).
- Els brancals no són una drecera ni fan cap curtcircuit amb el camí troncal, sinó que surten d'una població del camí troncal i, després d'enllaçar el màxim nombre de municipis propers, acaben a la següent població important del camí troncal (vegeu el mapa de portada).
Com definir i marcar un nou tram
1.- Els voluntaris locals ajuden a definir l'itinerari d'El Camí a partir de la proposta preliminar del mapa general. Sempre són una bona font d’informació els veïns de més edat que coneixen antics camins, els recopiladors de la cultura i del patrimoni, així com grups excursionistes, associacions culturals, casals de joves o grups d'educació en el lleure.
2.- Es miren sobre mapa les diferents opcions i es marquen els punts d’interès del recorregut, tant dins com fora dels nuclis urbans.
3.- Es presenta la proposta d'itinerari a l'Ajuntament i es consideren les rutes locals, recursos turístics existents o previstos i punts d'informació aportats per l’administració municipal, i es sol·licita el permís de senyalització.
4- Els voluntaris locals realitzen una caminada de georeferenciació i senyalització del seu tram, amb el suport inicial del Pas, que repassaran una o dues vegades a l’any.
Com incorporar continguts al web www.elcami.cat
Fotos de les teves caminades, relats sobre el teu Camí, propostes de caminades, textos sobre patrimoni del teu tram a la Camipèdia... són moltes les opcions que tens per enriquir el web col·laboratiu d’El Camí.
Només cal que et registris al web (a la part superior dreta de la pantalla) i comptaràs amb el teu propi usuari per fer totes les aportacions que vulguis a través de la franja desplegable que se t'obrirà a l'esquerra de la pantalla un cop registrat.