Ubicació: 

La casa parroquial

El casal parroquial, junt amb l'església i la plaça Vella formen un dels conjunts de la vida de Calldetenes. El popular "Centro", existeix des de ben antic. Al començament formava part de la rectoria que es va alçar juntament amb l'església per allotjar els responsables del culte al poble. Amb el temps, els mossens de Calldetenes van cedir el "Centro" als feligresos com a lloc de trobada. Al "Centro" s'hi van fer activitats de tota mena, des de catequesis a reunions sindicals, de caramelles a teatre i cinema. Era el local del poble. Bé és veritat que al llarg de la seva existència es van donar enteses i tensions entre els responsables de la parròquia i els usuaris del local. L'edifici, petit i amb greus mancances, va ser aterrat el 9 de desembre de 1989 i el Nadal de 1990 ja hi havia edificada la carcassa del Casal actual. La construcció va ser possible gràcies a l'ajuda dels veïns, tant en treballs desinteressats com en aportacions econòmiques.

L'Església de La Mercè

La data d'edificació de l'església de la Mercè és el 1778. Com a edifici del nucli urbà, doncs, és un dels més antics que es conserva. L'església la va idear i fer construir el bisbe de Vic, Manuel de Hartalejo, que el 1778 va obtenir de l'Academia de San Fernando l'aprovació dels plànols per tirar l'obra endavant. L'edifici és de construcció senzilla, amb un sol cos i teulada a dues aigües. La façana, amb un gran ull de bou, en els seus orígens era arrebossada. Un dels elements que més destaca de l'església de la Mercè és el campanar, en forma de torre octogonal. És un dels elements identificatius del poble. L'interior de l'església de la Mercè, tot i respirar la mateixa senzillesa que la construcció, es va decorar amb elements a cavall entre el barroc i el neoclacissisme. El bisbe Hartalejo era un gran afeccionat a la pintura i va pintar de mà pròpia els retaules de sant Ramon, sant Josep i sant Joaquim perquè decoressin l'església de la Mercè. A finals del segle XIX els quadres es van transferir a l'església de Sant Ramon d'Albió, lloc on van ser cremats durant la Guerra Civil. L'altar, fins el 1936, constava amb un retaule-baldaquí ornamentat amb columnes. Els primers mesos del conflicte bèl·lic es va destruir l'interior de l'església i la imatgeria i ornaments que albergava, de manera que es va haver de reconstruir tota la ornamentació interior. Des de la construcció de la Mercè s'hi han fet diverses modificacions. Una de les reformes que més va variar la fesomia de l'edificiva ser la que s'hi va realitzar el 1996. Aquest any, aprofitant que s'havia de refer l'arrebossat de la façana, es va decidir deixar aquesta amb pedra vista. 

La plaça Onze de setembre

Des de la inauguració del nou ajuntament el 1990, la plaça Onze de setembre s'ha convertit en el centre de trobada dels habitants de Calldetenes. L'edifici de l'ajuntament allotja, a més de la seu del consistori, el casal d'avis, el consultori i el teatre. El nou ajuntament, que va guanyar un premi FAD de disseny en edificis públics el 1989, parteix d'un cos quadrat central, més elevat que les dues ales que allotgen els altres espais públics, i està envoltat del parc botànic.

La plaça Vella

Un dels llocs més emblemàtics del poble és la plaça Vella. Fins a la construcció i trasllat de l'ajuntament al nou edifici de la plaça 11 de setembre, la plaça Vella era el lloc on s'aglutinaven els edificis civils i religiosos. L'espai de la plaça ha patit diverses transformacions al llarg de la història. Al començament era un espai petit, delimitat per les cases del carrer de Sant Tomàs, per l'antic ajuntament, i per l'església parroquial i les cases la plaça. La primera font del poble es va instal·lar al mig de la plaça Vella, com a lloc central del nucli urbà. La plaça, com a lloc neuràlgic, ha allotjat l'església, l'ajuntament, les escoles, el consultori metge, el mercat, i la gran majoria de serveis de què ha disposat el poble. Amb l'arribada de la democràcia l'espai ha patit modificacions destinades a millorar-ne l'entorn i donar-li les característiques que presenta actualment. 
 
 
Font: Punts d'interès Ajuntament de Calldetenes

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí