Temàtica: 
Ubicació: 

El municipi de Santa Pau està format per la cubeta de Santa Pau, limitada per la serra de Finestres al sud, i les serres de Batet i de Sant Julià del Mont (903 m) al sud. Drenat per la vall alta del riu Ser, presenta a part de materials sedimentaris eocènics (calcàries, gresos i conglomerats) un conjunt de volcans i colades de lava pertanyents a la zona volcànica de la Garrotxa.

 ,

Els volcans més importants o més coneguts són els de Santa Margarida, el Croscat, el Roca Negra, tots ells limitant la cubeta a l’oest, i el de Fontpobra ja a la Serra de Finestres. Per les valls del riu Ser i els seus afluents abunden les colades de lava procedents d’erupcions tranquil·les i onades piroclàstiques formades a partir d’erupcions molt explosives.

 ,

El bosc dominant és l’alzinar, típicament mediterrani, que en alguns indrets ha esdevingut pineda de pi blanc amb brolles, mentre que en zones més obagues es poden observar rouredes submediterrànies de roure martinenc. Als vessants obacs més inclinats com la Serra de Finestres creixen extenses fagedes. També destaca sobre una antiga colada de lava la Fageda d’en Jordà, singular per la seva ubicació en un lloc planer. Únicament a l’extrem occidental del municipi, cap a la cubeta olotina, i al llarg dels fondals del Ser i els seus afluents apareixen boscos humits mixtes amb roure pènol, freixes, til·lers i aurons. En tot el municipi abunden les planes cultivades o amb prats que configuren un mosaic d’ambients que contribueixen a una gran diversitat vegetal i animal.

 ,

La fauna, com a la resta del parc natural, és diversa i ben conservada, i és pròpia de la muntanya mitjana humida catalana on falten els grans carnívors extingits (os, llop, linx) i s’han recuperat alguns herbívors antigament desapareguts (cérvol i cabirol).

 ,

Text redactat per: Xavier Oliver , ,  ,Data: primavera de 2009

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí