- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Ubicació:
Ubicació:
Es tracta d’un museu dedicat a l’obra de Kristian Krekovic, pintor nascut el 1901 a la ciutat croata de Koprivna i mort a Palma el 1985.
Kristian Krekovic va iniciar la formació artística a Viena i la continuà a l’Escola de Belles Arts de París. L’any 1928, visità una exposició temporal a París en què es mostraven, entre altres troballes arqueològiques, unes teles funeràries de la civilització preincaica de Paracas. Aquests teixits, que, malgrat els dos mil anys d’antiguitat, havien conservat tota l’esplendor dels colors originals, impressionaren Krekovic, que començà a estudiar les cultures del Perú.
L’any 1930 aconseguí fer realitat el seu somni de conèixer el país que tant el fascinava i es dedicà, en companyia de la seva esposa Sina, a cercar pels Andes, a uns 4.000 metres d’altura, els trets més purs de la raça indígena.
Retratà homes, dones, ancians i infants per a documentar la cultura tradicional. Així mateix, s’interessà en les arrels històriques d’aquesta cultura i plasmà en teles de grans proporcions diferents aspectes de les civilitzacions preincaiques i de l’imperi dels inques, que estudià a fons a les biblioteques i els museus peruans.
De l’any 1955 al 1958, la seva obra, amb el títol Passat i present del fabulós Perú, recorregué els Estats Units, Espanya i Àustria, amb gran èxit de públic i entre els crítics. Prestigiós retratista, el cridaren reis i prínceps perquè els pintàs.
L’any 1960, arribà a Mallorca i trià l’illa com a residència definitiva. Els darrers anys de la seva vida, els dedicà a la creació del Museu, inaugurat el 4 de setembre de l’any 1981 a l’edifici actual, després d’uns anys ubicat a la possessió de Son Fusteret, al camí Vell de Bunyola.
A partir de 1986, el centre depengué del Govern Balear i el 1995, en virtut del traspàs de competències en matèria de cultura de la llei 6/1994, la titularitat, la gestió i l’administració del Museu passaren a mans del Consell de Mallorca.
Torna al menú
La col·lecció
El gruix de la col·lecció és l’obra pictòrica de Kristian Krekovic, uns tres-cents quadres que desenvolupen principalment les següents temàtiques:
* Antigues cultures de Perú. Kristian Krekovic fou un entusiasta de les civilitzacions que es desenvoluparen a la zona andina abans de la conquesta espanyola. Així, gran part de la seva obra està dedicada a les cultures preincaiques i a l’imperi inca.
Per a la realització d’aquests quadres, alguns de grans proporcions, es basà en el que pogué conèixer de primera mà durant els seus anys a Perú: vestigis arqueològics i ceràmiques, teixits o joies dels museus peruans. A més, prenia com a models persones de la població amb trets indígenes característics d’aquelles contrades.
* Retrats de gent del Perú. Kristian Krekovic no només volgué representar el passat de Perú sinó que també s’interessà per documentar la cultura tradicional d’aquest país a través de retrats d’homes, dones, nins i ancians inspirats en models i escenes reals.
* A més de la temàtica peruana, Kristian Krekovic treballà altres aspectes, com la conquesta espanyola d’Amèrica o personatges destacats de la història i la cultura d’Espanya i de Mallorca. Finalment, hi ha una sèrie d’obres en les quals el pintor volgué reflectir la desolació i l’angúnia davant dels fets que visqué amb la Segona Guerra Mundial i el posterior exili.
Informació pràctica
Museu Krekovic
Carrer de la Ciutat de Querétaro, 3
07007 Palma
Tlf. 971 219606
Fax 971 219643
[email protected]
Horari
De dilluns a divendres, de 10 a 14 h
Dimecres horabaixa, de 16.30 a 20 h
Juliol, Nadal i Pasqua: de 10 a 14 h, horabaixa tancat
Agost tancat
Transport públic
Línies de l’EMT amb aturades més properes: 6 i 12 (aturada al carrer Caracas)
Serveis
* Oferim visites guiades per a grups prèviament concertats
* Atenció i activitats personalitzades per als centres educatius
* Exposicions temporals
* Publicacions disponibles al Museu:
o Kristian Krekovic. El artista y su obra. Gaspar Sabater. 1997
o Kristian Krekovic: la col·lecció del Museu Krekovic. Climent Romaguera. 2006
o Catàlegs d’exposicions temporals:
+ Es Deu des Teix (1962-1963). 2001
+ Mallorquins d’adopció. 2003
+ William Waldren. 2004
+ Artistes d’Amèrica del Sud: Tres dècades a Mallorca. Rafael Amengual, Ángel Baldovino, Cándido Ballester, Jorge Pombo i Alceu Ribeiro. 2005
+ Eugene Holbrook. 2007
+ Robert i Dorothy Bradbury. 2008
+ Ross Abrams. 2009