Temàtica:
Ubicació:
Amb l’itinerari del romànic podreu viatjar a l’època medieval i descobrir la petja que l’art romànic ha deixat a la zona. La ruta comença a la plaça del Consell, seguidament enllaça el conjunt històric de les Bons i les esglésies de Sant Miquel i Sant Joan de la Mosquera i finalment s’acaba a l’església de Santa Eulàlia i el Museu d’Art Sacre.
Per a més informació i visites guiades: (+376) 833 551, www.encamp.ad i [email protected]
El camí de les Pardines també és un itinerari curt, fàcil i sense gairebé desnivell. Permet gaudir d’una bona vista sobre el poble d’Encamp i les muntanyes que l’envolten i passa vora un jardí botànic amb espècies autòctones dels Pirineus. El punt de partida és la cruïlla de la carretera dels Cortals amb la borda de Pardines, on hi ha un aparcament. El Funicamp fa una parada intermèdia als Cortals, una zona on a l’estiu hi ha un berenador i diferents espais per fer-hi activitats, com ara el rocòdrom de les bordes de Rigoder.
Però a la parròquia també s’hi poden fer dues vies ferrades: la dels clots de l’Aspre, que surt des d’Encamp i és de dificultat baixa, i la del Bony d’Envalira, que parteix des de Grau Roig i és de dificultat mitjana.
Finalment, recomanem l’excursió al circ dels Pessons, que té una durada d’unes quatre hores començant des de l’estació d’esquí de Grau Roig. Anant en direcció oest s’arriba fins al primer estany i a partir d’aquí cal agafar el GR7 fins al coll dels Pessons i travessar el circ per l’eix central, des del mateix llac també es pot anar al portella Blanca. Com a suport a qualsevol expedició, d’entre la xarxa de refugis d’alta muntanya gratuïts i oberts tot l’any, la parròquia d’Encamp disposa dels de Montmalús, l’Illa, Ensagents i Agols.
MEDI NATURAL
Un dels paratges naturals més destacats de la parròquia és el circ de Pessons, el qual engloba set llacs i algunes llacunes situats al cercle glacial granític més gran d’Andorra. El granit és molt present al vessant est del Principat i prové del batòlit granític de Montlluís, prop de Font-romeu, a la comarca de l’Alta Cerdanya. En els blocs de granit, s’hi pot veure el desgast exercit pel gel durant el període quaternari. També té un interès important la vall del Madriu-Perafita-Claror, una vall d’origen glacial que ocupa pràcticament el 10% del territori andorrà i que queda repartit entre les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. La flora encampadana té com a elements representatius la genciana, l’àrnica, l’enciam de font i el coscoll, i entre els bolets més abundants es compten els ceps, els rovellons, les murgues, els fredolics i la pota de perdiu. Quant a la fauna, trobem l’isard, el cabirol, el gall de bosc, la guineu, la marmota, la truita, la perdiu i el milà, a més del mufló, originari de Còrsega i introduït a la parròquia pel trofeu que s’hi fa. D’altra banda, en aquest indret, si afinem l’oïda, podrem sentir els xiulets de les marmotes, que van ser introduïdes a les Valls fa uns anys.