Temàtica:
Temàtica:
Ubicació:
Ubicació:
La cova de l’Aragó és al Rosselló, en el terme municipal de Talteüll, 19 quilòmetres al nord-oest de Perpinyà. La cova és al sud del massís de les Corberes, en una abrupta cornisa a 100 metres sobre el llit del riu Verdoble. Es tracta d’una gran cavitat, de 35 metres de llargària i 10 metres d’amplària màxima.
La fauna és excepcionalment abundant i ben conservada en tots els diversos sòls d’hàbitat de la Cova de l’Aragó. Els carnívors són representats pel llop, la guineu, l’os, el gat salvatge, el linx, la pantera i el lleó. Els herbívors que hi trobem són el ren, la daina, el bisó de les estepes, l’ur, el bou mesquer , el tar –mena de cabra salvatge–, l’isard, el cavall de Mosbach, el rinoceront del prat, el conill, la llebre xiuladora i el castor… A part dels nombrosos mamífers, s’hi han trobat restes d’ocells i de rosegadors.
Finalment, respecte de l’hàbitat, aquests caçadors col·locaven en el sòl un empedrat que els devia servir d’eficaç aïllament contra la humitat i que impedia alhora que s’enfonsessin a la sorra. En alguns casos, portaven grans blocs de l’exterior i els col·locaven sobre els sols de l’hàbitat. Un d’aquests blocs que va servir d’enclusa, justament amb percussors i ossos trencats, assenyala l’existència d’un emplaçament on devien trencar els ossos per extreure’n la medul·la.
Els homes que vivien en aquesta cova eren uns temibles caçadors que podien matar bisons o rinoceronts però que de tant en tant consumien restes humans'. Ho sabem per les troballes d’eines i de restes que s’hi han fet.
'Aragó 119' és el nom que s'ha donat al fòssil humà més conegut de la cova perquè és el 119è resta humà que s’ha trobat en el jaciment de Talteüll. El 1971 també s’hi va descobrir el crani de l'Home de Talteüll, un homo erectus de 450.000 anys, que és una de les restes d’homínids més importants a Europa.