Temàtica:
Ubicació:
“Per a qualsevol gironí, la Devesa és el grandiós escenari d'una vida. Un món complex, inquietant, i un tema que afecta tothom, perquè el parc –encara que no ho sembli– és de tots.» Joan Ribas, «El paradís perdut».
El mot devesa designa una extensió de terra amb vegetació, destinada al pasturatge i a l'aprofitament de la llenya, i això és el que era en els seus inicis. Apareix documentalment el nom de Devesa l'any 1767. Havia tingut altres noms com “aigualeixos" en el moment en què la Devesa ja és utilitzada com a passeig, també se l'anomena així: "el passeig".
Està situat a l’oest del nucli històric de la ciutat entre el Ter, l'Onyar i el Güell. És el parc urbà més gran dels Països Catalans, amb una extensió 40 ha, de les quals nou són de passeigs ombrejats, coberts per les voltes que formen les copes dels plàtans centenaris. La majoria dels 2500 plàtans, tenen més de 150 anys, van ser plantats pel volts del 1850, tenen altures excepcionals de 60m.
Al Jardins de la Devesa, hi ha diferents espècies vegetals d'un interès, tant científic com purament lúdic, considerable. En aquest entorn s'hi solen veure ànecs collverd, especialment nedant al rierol, o caminant pel seu entorn.
Plataforma-templet
Plataforma de gust romàntic està feta d’un un paviment de lloses de pedra de Girona i un mur que l’envolta. Situada sobre el canal d'aigua que limita, recorre el perímetre dels jardins tancats i enllaça directament amb el passeig central de la Devesa
Portal d'accés
Inicialment el conjunt era format per dos pavellons laterals iguals i tenien les portes d'accés als jardins situades al centre, seguint una estructura simètrica. Tenen planta rectangular i coberta feta amb embigats de fusta i teula àrab.
Restaurant Rosaleda
Construït a principis dels anys 1960 per Joan Gordillo Nieto, és un edifici de planta rectangular i un bon exponent de l’arquitectura dels anys 50 a Girona. Estava previst l’enderrocament però encara es conserva i va ser l'Oficina Municipal d'Escolarització. El 2018 és l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri de la Devesa-Güell hi tenen el seu local.
Els Jardins Francesos
Hi havia un primitiu jardí, pels voltants del 1890 es va fer una segona fase i els dos jardins, vell i nou, passarien a ser finalment un sol jardí, amb la construcció de les portes d'entrada actuals i incorporant el tros de passeig que hi havia entre els dos, els arbres es varen podar en forma de paraigües i els dos jardins es desenvolupen a un costat i l’altra del passeig.
El jardí situat a la banda de ponent té un caire francès amb parterres plens de flors, arbustos que delimiten els camins, un brollador d'estil romàntic presidint l'espai central. Entre els arbres hi ha un castanyer d'índies de dimensions considerables, acàcies, etc. La part del jardí de llevant és més informal i amb menor vegetació. Hi ha jocs i animals.
Pavelló d'informació
Construït el 1964, obra d'en Joan Bosch i Agustí, és un edifici de planta lliure, són 12 mòduls amb coberta de volta de pla de 4 punts. La seva la llibertat de planta, permet que un dels arbres de la Devesa entri a formar part de l’edifici.
Actualment, malgrat el creixement urbanístic dels darrers anys s’ha contribuït a la seva integració plena a la ciutat. És té cura dels arbres, amb un seguiment i control detallats, i s'hi potencien activitats diverses, com les com les Fires i Festes de Sant Narcís , les exposicions i mostres a la Fira de Girona, l'Auditori i Palau de Congressos, el mercat setmanal del dissabte. El Centre d'Educació Ambiental i Recursos Educatius de la Ciutat que promou l'elaboració d'itineraris i dóna tota mena d'informació sobre la Devesa.
Fonts: