- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Ubicació:
Ubicació:
La història de la vila ha estat sempre lligada a la de la veïnada Ciutat de Sóller ja que les dues formaren un únic terme municipal fins l’any 1813, i es reconegueren els seus drets constitucionals com a municipi independent l’any 1837.
Fornalutx, pot considerarse com un conjunt d’indiscutible interès paisatgístic i arquitectònic, així com el seu entorn.
L’estructura de la població per orígens, es caracteritza en els darrers anys per l’augment de la població d’origen principalment estranger, conseqüència de l’atractiu turístic de la villa.
L’any 1983 fou guardonada amb la “Placa de Plata por el Fomento de Turismo de Mallorca por la Defensa y Mantenimiento de la Villa" i de la Secretaria General de Turisme va obtindré aquell mateix any el “II Premio Nacional de Pueblos Embellecidos y Mantenidos de España", el 1995 li fou dedicat el “Premio Alzina” per la seva labor en favor de la Natura, premi que anualment concedeix el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa.
Les seves arrels són prehistòriques. Es conserven estudiats tres jaciments arqueològics: d’ordre pretalaiòtic, les coves d’enterrament des Còdols des Ròfols, al racó de sa Feus i des coval des Saragall a sa Vinya Vella, d’ordre talaiòtic, cova des Porc a sa Vinya Vella.
D’època islàmica es conserven alqueries com les de Benarrossí, Fornaluchy i Muntnabar. Amb la conquesta de Jaume I (1229), Fornalutx es convertí en refugi islàmic fins el 1232, quan en el repartiment de la vall de Sóller s’inclogué Fornalutx que correspongué a Gastó de Montcada, vescomte de Bearn. Els segles XIV i XV correspongueren a èpoques de pesta i fam. Els segles XVII, XVIII i XIX el bandolerisme es fomentà, convertint-se la vila en lloc de refugi dels rebutjats. Entre el 9 de maig de 1837 i el 1890 l’Ajuntament de Fornalutx aconseguí independitzar-se dels sollerics reentrant una nova etapa en la seva història.
La II República (1931-1936) destacà de la mà del batlle Jaume Busquets Ros encara que el 1935, Sebastià Vicenç de Montcada organitzà la Falange Espanyola.
L’ensenyament públic per nins i nines s’impartí al segle XIX a ca n’Arbona que a 1958 es traslladà a la finca de Sa Rutlana. Al 1976 es suprimeix l’activitat escolar traslladantse a Sóller. Avui en dia s’ha tronat a recupera l’ensenyament del cicle de primera infància.
PUIG MASCARÓ, GUILLEM I VIUDES GINESTRA, CARME, (2002), Guies dels pobles de Mallorca. Fornalutx, Hora Nova, Mallorca.