Ubicació:
La ciutat de TREMP, té una tradició firal que arrenca, al menys, des del segle XII. En aquesta època es celebraven a la població quatre fires agrícoles: St. Joan, St. Domènec, St. Lluc i St. Tomàs. Aquesta darrera, que es celebrava al mes de desembre, és la mare de l’actual Fira de Primavera.
1964-1967- LA CREACIÓ DE LA FIRA DE PRIMAVERA
L’any 1964, de forma gairebé espontània sorgí la idea de donar un nou caire a la Fira de Sant Tomàs. D’una fira com a centre de transaccions entre els tractants s’iniciava un canvi cap a una fira-exposició de maquinària agrícola. En aquesta nova experiència firal, els comerciants locals hi exposaren, per una banda, la maquinària agrícola exponent dels avenços constants en la mecanització al camp, i per un altra, un seguit d’aparells dedicats a estalviar feina a la llar i modernitzar-la: els electrodomèstics.
L’experiència de 1964 va ser positiva, prova d’això va ser el fet que a la Fira de Sant Tomàs de 1965, celebrada els dies 20 i 21 de desembre, s’incidí molt especialment en l’exposició de maquinària agrícola i industrial. A més dels tradicionals concursos ramaders amb premis per als millors exemplars i als de més pes de bestiar oví, s’organitzà també un concurs d’aparadors entre els comerciants, un seguit d’encontres esportius, grans estrenes cinematogràfiques als diferents cinemes de la ciutat i un gran espectacle amenitzat per la companyia Blas Wilson.
Atès que la climatologia hivernal de les dates de la Fira de Sant Tomàs- el mes de desembre -no era gaire avinent, es va decidir de traslladar-la a dates més benignes; i així, l’any 1966, la tercera exposició industrial, agrícola i ramadera se celebrà al maig. Amb els anys passaria a anomenar-se Fira de Primavera o de sant Bonifaci, nom que prengué perquè les noves dates de celebració coincidien amb les de la festivitat d’aquest sant, co-patró de Tremp des de l’any 1591, data en què arribà a Tremp una relíquia seva.
LA FIRA ACTUALMENT
Actualment la Fira de Primavera se celebra el cap de setmana anterior a Sant Bonifaci (14 de maig) i a banda dels tradicionals estands de les empreses del territori i les institucions, compta:
- espai destinat a l’alimentació
- fira de l’embotit amb concurs de xolís
- espai per a maquinària agrícola i vehicles
- mercat d’artesania del Pirineu Fantàstic
- tast de cuina pallaresa
En total la Fira compta amb uns 120 expositors repartits en una superfície d’11.000 m2 (exterior) i rep uns 10.000 visitants (dades de la darrera edició).