Dilluns de carnaval al matí, els nois anaven a tastar els caldos i, per aconseguir-ho havien de vigilar el moviment de les mestresses. Mentre uns les distreien amb cançons i xerrades, els altres els robaven l’olla que tenien al foc. Hi havien tècniques molt enginyoses, com fins i tot fer pujar les olles per les xemeneies. Un cop tenien l’olla els fadrins se’n menjaven la carn i feien paradeta a la plaça on convidaven a menjar a tot el poble.

Iniciada la Segona Guerra Mundial, molts catalans es van refugiar a Andorra. Van transmetre el folklore català a les muntanyes i d’aquesta manera van aparèixer les caramelles a Ordino. Es canten pel dilluns de Pasqua. Un grup de cantaires es planta al peu del balcó dels amics i d’altra gent del poble per cantar unes cançons i duen la “cistella” lligada al capdamunt d’una vara adornada de cintes. L’ homenatjat, a qui li canten les cançons, hi deixa el seu donatiu, que normalment solen ser ous i botifarres en relació al final de la quaresma.

 ,

La Festa del Roser és una tradició molt arrelada al poble d’Ordino. L’organitza la Comissió de Festes formada pels joves del poble i, les flors en són part essencial. Les processions i devocions han donat pas a la festa de les roses, símbol primaveral per excel·lència i que es vincula amb l’amor, la bellesa i la devoció. Tradicionalment el dia abans els joves anaven a collir les roses que creixien en els camps i horts, les preparaven en rams i les col·locaven en una panera que regalaven a les dones. La celebració era religiosa al matí, a la tarda es feia una cercavila i una capta (la plega del carbassó) i acabava amb un ball de nit. Actualment la festa dura tot el cap de setmana i s’organitzen balls i concerts i s’ha convertit en una de les festes més celebrades del país.

Autora - Cèlia Morales

Tardor 2011

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí