Ubicació: 

Miravet és una de les viles més encantadores de la Ribera d’Ebre, amb molta història i tradició que es poden veure reflectides a la seva cultura popular. A contnuació us detallem les principals Festes de Miravet calendaritzades al llarg de l’any:

 

Gener

 

Festa de Sant Antoni

El 17 de gener la parròquia de Miravet organitza aquesta festivitat que té presència a moltes poblacions de la Ribera d’Ebre, on es conserven les arrels més tradiconals de la festa, amb fogueres, jotes, els Tres Tombs i altres activitats.

A Miravet no hi falten les típiques carrosses de Sant Antoni, amb la benedicció dels animals i l’entrega de premis a les tres millors carrosses. Durant la tarda és el moment de la botifarrada popular al carrer de la Creu amb la millor carn de botifarra, pa i coques al voltant d’una gran foguera.

 

JUNY

 

Festa de la Cirera i Fira dels Canterers

Els dos aconteixaments més representatius de Miravet units a la mateixa diada el segon diumenge de juny, quan Miravet ret homenatge als seus dos productes més emblemàtics: la cirera i la ceràmica. 

Important descatar que el 40% de la producció de cireres de Catalunya es concentra a la Ribera d’Ebre, i durant aquesta jornada festiva es celebren diverses activitats populars relacionades amb aquest dolç i meravellós producte local d’una qualitat extraordinària. Des de xerrades i exposicions sobre les seves varietats i propietats, el showcooking de coques tradicionals del poble i de pastissos i altres productes fets amb cireres, concurs de llançament de pinyols, una paellada popular a la riba del riu servida amb la característica pitança, aigua, vi i postres de cireres, el concurs de coques o dolços de cireres amb premis molt especials, repartiment de les coques per a tothom i degustacions de licors artesans de cireres. Òbviament no hi falta l’exposició i venda de la fruita i coques directament dels seus productors. Els amants de les cireres no hi podeu faltar!

A banda de la cirera tambés es celebra la Fira dels canterers on trobem també exposada l’apreciada ceràmica local, amb un assortit complet de gerres i altres peçes típiques com la gàrgola de moixó que lògicament es poden comprar. Per a més informació sobre la Ceràmica Miravetana consulteu l’article dedicat als productes de Miravet.

Aquesta jornada tant especial està amanida amb grups d’animació i ball fins ben entrada la matinada.

 

JUNY/JULIOL

 
Mirarock

De totes les Festes de Miravet, aquesta és la que té més càrrega i oferta musical. Les pedres quasi mil·lenàries del Castell Templer de Miravet (consulta l’article de Miravet i els seus llocs d’interès per saber-ne més detalls) acullen cada any aquest festival de música en català a finals de juny. Hi actuen grups de gran prestigi i reconeixement dins el panorama nacional i de diversos estils configurant un festival de referència a les Terres de l’Ebre que s’organitza conjuntament entre l’Ajuntament de Miravet i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Representa una oportunitat única per conèixer i gaudir del talent musical català de la mà dels millors grups a un entorn immillorable per l’ocasió.

L'objectiu del festival és d'una banda contribuir a enfortir la oferta cultural a la zona mentre que alhora es potencia el seu patrimoni cultural i monumental per tal d’apropar-lo al públic jove del país.

 

AGOST

 
Festes Majors d’Estiu

Aquestes festes es celebren en honor al patró dels terrissers, Sant Domènec, durant el primer cap de setmana d’agost que coincideix amb la seva festivitat, el 4 d’agost. Inicialment la festa es celebrava barri dels terrissers, la Raval dels Canterers, tal com se’ls anomena a Miravet (consulteu-ne més informació a l’article dedicat als punts d’interès de Miravet), però des de que darrerament el poble l’ha adoptat com a Festa Major d’Estiu s’organitzen diverses activitats per tot el municipi.

Entre totes les activitats destaquen el cercavila i la presentació de les pubilles i els hereus, la festa del riu amb la tradicional baixada d’andròmines per l’Ebre on per aconseguir-ho s’ha de construir alguna “embarcació” que floti amb materials casolans (vegeu-ne el vídeo que adjuntem a sota), actuacions teatrals i musicals, els clàssics balls a l’envelat, balls de jotes, les festes a la piscina, actuacions per a petits, la festa de l’escuma o àpats populars com el vermut on es degusta el vermut local patxetí i el sopar a la Raval dels Canterers, el concurs de beure a porró i una competició de futbol.

 

OCTUBRE

 
Festes Majors de Tardor

La seva celebració coincideix amb el pont del Pilar i acostumen a durar uns 4 o 5 dies aproximadament. Són les festes majors del poble en honor a la seva patrona, la Mare de Déu de Gràcia, i li dediquen processons, misses i una especial ofrena de flors a l’església parroquial. També es guarneixen els carrers tal i com passa al barri barceloní de Gràcia.

Durant aquestes festes també hi trobem un ampli ventall d’activitats com concerts i balls amb diferents orquestres, teatre, concursos de guinyot (joc de cartes), cucanyes, parcs i cinema infantils, correbars, àpats populars com la sardinada, la llonganissada o el vermut amb cercavila i la tradicional entrega de Premis del Concurs de Pintura Josep Mª Sáez, que té més de 20 anys d’història, amb un apartat dedicat a professionals on s’hi presenten pintures valorades per un jurat i un format infantil de pintura ràpida.

 

Jornades Europees del Patrimoni a l’Ebre

Coincidint amb les Festes Majors de Tardor, es celebren les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, on molts municipis i entitats organitzen activitats gratuïtes per a tots els públics com visites o exposicions a palaus, castells, monestirs i a altres espais patrimonials perquè els ciutadans puguin conèixer el seu patrimoni i així valorar-lo per tal d’implicar-se en la seva preservació.

A Miravet aquestes Jornades consisteixen en portes obertes  al Castell i una visita guiada en llengua de signes.

 

Seguidament adjuntem un vídeo del Canal Ebre 21 amb imatges de la Festa del Riu i la baixada d'andròmines

 

 

Pots completar la informació de l'article amb els enllaços que trobaràs a continuació. 

Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí