Temàtica:
Ubicació:
-
Ruta per la Plana Baixa, resseguint El Caminàs, l'antiga via de comunicació de les terres litorals que ens va portar la llengua i la cultura a partir del 1233 des de Tortosa i de més amunt a tots els valencians. Ben rellevant per tant.
-
L'etimologia del seu topònim amb el sufixe augmentatiu be que ho indica... camí «gran» (llarg) o camí vell o, totes dues: gran-llarg i vell.
-
Moltes viles romanes el voregen i, per tant deu ser com a mínim d'origen romà si no anterior. Pot ser els cartaginesos o els ibers simultàniament ja l’utilitzaríen anant cap amunt i cap avall.
-
Més que probable Via Augusta del s. I de la nostra Era que travessaria els rius Sec de Borriana i el Millars més a llevant mitjançant guals, no en coneixem ponts d’aquell moment.
-
És el llarg camí que voreja per la terra ferma les terres humides de La Plana en ambdós sentits per la seua banda sobirana o de muntanya, reseguint un traçat prou rectilini.
-
Segueix el Caminàs cap a llevant per Almassora i Castelló amb tot un rosari d’ermites fins la Torre del Baró o Mas del Palmeral (del de Borriana?), travessant per dalt del Lluent de Benicàssim i abastant l’antiga Torre de Sant Julià ja a vora mar, la corba del canó -ratlla entre municipis- portaria cap al Coll d’Orpesa situat a les muntanyes de la partida de Bellver i posteriorment ja en Orpesa ciutat pel camí ara anomenat de l’Atall fins la Torre fortificada a Al-Balat (el Camí en àrab, casualitat o causalitat) i... cap a Al-qalat (el castell en àrab) de Xivert i Tortosa.
-
Cap a Garbí voreja les terres humides, pantanoses i palustres de Nules, Moncofa, fins desaparèixer més enllà del Camí de Moncofa en coincidir i resseguir pel Camí Rel i traçat del ferrocarril, ara carretera 340 i... cap a Morvedre (Sagunt), Al-balat dels Sorell, València i Al-Balat de la Ribera... Molts Al-Balats o siga camí, camí i camí, no? Deuria haver un «bon» camí entre tos els al-balats àrabs existents: el nostre valencià Caminàs.
-
Amb la fundació de Vila-real per Jaume I o els trasllats i refundacions dels respectius senyors d’altres viles medievals: Castelló a la Plana, la Vilanova de Nules a la Plana. Es promou per donar múscul al repoblament d’aquestes el Camí Rel o Camí Reial perdent el Caminàs paulatinament empemta envers el seu fillol.
-
Partim de Borriana, la ciutat històrica i més antiga de La Plana, lògicament la més cèntrica en aquest recorregut . Ens allargarem en dues rutes una cap a Llevant o França i una cap Garbí o Morvedre resseguint la via.
-
En un futur ho farem en els altres sentits seguint una línia històriada.
Borriana.
-
Al-jama'a islàmica (conjunt de persones, sinònim de medina) i vila medieval inexpugnable.
-
El primer peu de Jaume I en terres valencianes l'any 1233.
-
Tres mesos de setge, intents d'abandó i grans patiments. Us recomanem la Crònica de Jaume I.
-
"Un poble que no és més gran que un corral -diu Jaume I els dies del setge, enfadat amb els seus cavallers en suggerir-li d'abandonar l'empresa i marxar cap a casa.
-
Desesperat, fins i tot arriba a passetjar-se vora la muralla per a que el feriren i almenys abandonar amb honor. Els defensors no gosen atacar-lo, per por a possibles represalies, era el Rei, el cap dels atacants.
-
Finalment, en no rebre els defensors ajut del rei de València s'hi fa un pacte amb les autoritats de l'al-jama'a borrianenca: la Medina intacta a canvi del respecte a la vida dels vilatans que marxen cap a Uixó, Morvedre o València.
-
7.034 ànimes en sortirien, refugiats tots dins del clos emmurallat; habitants que lògicament serien de tot l'al-faç (el camp) de Borriana... 16/07/1233.
-
El Camp de Borriana s'extenia per tota la Plana des del Palmeral de Borriana, actuals Benicàssim i Castelló (Castell de Montornés-Desert de les Palmes-Benicàssim i Castell Vell de Castelló) fins el riu i castell d'Uixó (la Vall d'Uixó) passant per la Vila Vella (de Nules) és a dir, tota la Plana fins les muntanyes.
-
Difuminant-se el seu al-faç (camp o terme municipal) en la zona central cap a Onda, l'altra al-jama'a de La Plana i per l'al-Marg, el Marge o marjals i estanys cap al sud (Nules, Moncofa, Xilxes, la Llosa i Almenara).
-
A la dreta ideograma de la vila fet per l'historiador Rafel Martí de Viciana al s. XVI. (1564) il.lustració de la Crònica de l'Inclita i Coronada Ciutat de València i el seu Regne.
-
On es veu com encara avui és ben definida la planta islàmica de l'antiga al-jama'a i actual barri de la Vila, el pujol fortificat medieval ("hillfort").