- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Temàtica:
Ubicació:
La Cooperativa Malvasia de Banyalbufar és un projecte social que nasqué l’any 2000 i es constituí el 2001 per a la recuperació de la capa de la Malvasia. Aquest projecte continua l’iniciat per l’Ajuntament de Banyalbufar, qui a la dècada de finals dels anys vuitanta combatia la salut de la cepa infectada des dels anys trenta i autòctona des del segle XVI. Es coneixen dues teories sobre la procedència d’aquesta vinya: una són les rels gregues i l’altre les mesopotàmiques. La qüestió és que aquest rem és la varietat més antiga de vi blanc que es coneix i ha estat durant segles la base econòmica dels banyalbufarins. El projecte de la Cooperativa de pagesos de Malvasia és el Cornet. L’equip està format per Pau Bujosa, Pau Vich, Joan Salvà, Javier de la Iglesia, Antoni Mora i dins l’equip tècnic, l’enginyer agrònom Miquel Capllonch i l’enòloga Araceli Servera. La producció és actualment d’unes 10.000 botelles anuals que es distribueixen arreu de Mallorca, a més la Cooperativa compta amb un punt de venda al carrer major del poble de Banyalbufar. En quant a la fórmula de funcionament l’equip treballa en les vinyes dels socis, explota finques llogades a través de contractes cooperativitzats, qualque veïnat interessat deixa que la Cooperativa dirigeixi i sembri vinya a la seva terra venent finalment el rem a la pròpia Cooperativa, i actualment es treballa en un nou projecte per sembrar amb altres cooperatives de l’Illa i des de un cultiu 100% ecològic. Respecte al gènere, es produeixen tres tipus de Cornet: el jove o d’anyada, el fermentat en dipòsits de fusta, i el dolç, també fermentat dins roure. Destacar que és un vi 100% banyalbufarí, entenent que la geografia de la zona destaca per la seva divisió en 54 margades la qual cosa marca el treball amb motocultor.