Ubicació: 

Cavalcada de Reis: 5 de gener

Trofeu Borrufa: gener

Carnestoltes: segons calendari

El Dorado Freeride: febrer

Copa del Món d’esquí de muntanya: febrer

Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges: febrer-març

Robatori de les olles: dilluns de Carnaval

Cantada de caramelles: dilluns de Pasqua

Roser d’Ordino: primer cap de setmana de juliol

Ultratrail d’Andorra: juliol

Nits Obertes: alguns dimecres de juliol i agost

Trobada de Buners d’Ordino: agost

Mostra gastronòmica: setembre

Festa Major: 16 de setembre

Festival Narciso Yepes: octubre

Fira de Nadal: desembre

Segons era tradició, el dilluns de Carnaval al matí els nois vigilaven el moviment de les mestresses per aconseguir tastar els caldos que aquestes preparaven, així, mentre els uns les distreien amb cançons i xerrades els altres els robaven l’olla que tenien al foc, i feien servir tot de tècniques molt enginyoses per aconseguir-ho, com per exemple fer pujar les olles per les xemeneies. Un cop tenien l’olla, se’n menjaven la carn i feien paradeta a la plaça, on convidaven a menjar tot el poble.

Iniciada la Segona Guerra Mundial, molts catalans es van refugiar a Andorra i van transmetre el folklore català a les muntanyes, es així com van arribar les caramelles a Ordino. El dilluns de Pasqua, un grup de cantaires es planta al peu del balcó dels amics i d’altra gent del poble per cantar-les mentre duen una cistella lligada al capdamunt d’una vara adornada amb cintes. És aquí on la persona homenatjada, a qui canten les cançons, hi deixa el seu donatiu: normalment solen ser ous i botifarres en relació amb el final de la Quaresma. Una festivitat molt arrelada al poble d’Ordino és la del Roser, en la qual les processons i devocions han donat pas a la festa de les roses, símbol primaveral per excel·lència i que es vincula amb l’amor, la bellesa i la devoció. Tradicionalment, el dia abans els joves anaven a collir les roses que creixien en els camps i horts, les preparaven en rams i les col·locaven en una panera que regalaven a les dones. La celebració era religiosa al matí, a la tarda es feia una cercavila i una capta (la plega del carbassó) i tot acabava amb un ball de nit. Actualment aquesta festa, organitzada pels joves del poble, ha esdevingut una de les més celebrades del país, dura tot el cap de setmana i va acompanyada tant de balls com de concerts.

Durant dos dies, normalment el primer cap de setmana d’agost, els carrers d’Ordino s’omplen de buners, un instrument aeròfon que rep gran varietat de noms en funció de la zona (sac de gemecs, xeremia, coixinera, gaita, botella o cornamusa) i que és tot un símbol a la parròquia. La Trobada de Buners d’Ordino aplega actuacions de grups tradicionals i folklòrics tant locals com estrangers. Tots els actes són de caràcter popular, en consonància amb un instrument que sempre s’ha mantingut a prop de poble i ha estat tocat per gent senzilla, que ha anat de poble en poble i de festa major en festa major.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí