- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
Temàtica:
Ubicació:
Vianda i Encants de Sant Antoni: 17 de gener (o el diumenge més proper)
Crema del mai: 31 de gener
Carnaval: segons el calendari
Festa Major: tercer dissabte de juliol
Concurs de gossos d’atura: últim diumenge de juliol
Fira del bestiar i de l’artesania de Canillo: octubre
Una de les festes més primerenques en el calendari canillenc és la de Sant Antoni, en la qual es celebren els encants i es reparteix vianda, que és una sopa de muntanya. La segueix, el 31 de gener, la crema del mai, que és per celebrar que es deixa enrere la part més dura de l’hivern: els dies s’allarguen i les temperatures es van suavitzant. Tradicionalment es cremava un avet amb palla i la gent del poble cantava i ballava al seu voltant fins que les flames el consumien. Actualment encara es crema l’arbre, un dels utilitzats com a decoració de la via pública de Nadal, i grups de teatre animen la festa per als més petits.
Una altra festivitat molt arrelada és la de Carnaval, i el de Canillo, de tots els que es fan arreu del país, és un dels més destacats per la gran participació que té. La disfressa típica és la d’arlequí, la qual està feta amb pedaços de roba i coscolles (cascavells) i apareix després de la penjada del rei Carnestoltes. Durant quatre dies, fins al dia del judici i la crema del Carnestoltes, els seus carrers són plens de comparses i disfresses, es reparteix coca i xocolata desfeta per a tothom i es fa una botifarrada popular.
Ja en ple estiu, arriba la Festa Major de Canillo, celebració que comença el tercer dissabte de juliol i s’allarga fins al dilluns següent. I, abans d’acabar el mes, l’últim diumenge de juliol, es fa el concurs de gossos d’atura als Planells de Mereig, que organitzen el Comú de Canillo i l’Associació del Concurs de Gossos d’Atura de Canillo i la prova és puntuable per al campionat dels Països Catalans.