Juià

Entre la muntanya i el pla
Coneix!

Comarca: 
habitants: 
327
Superfície: 
8,4 km²
Altitud: 
94m

Juià és un municipi de la comarca del Gironès, al peu del massís de les Gavarres. A més del poble de Juià, cap de municipi, hi ha els veïnats de la Costa, del Mas Nadal, el raval del Mas Seguer i el de l’Estació. La població era històricament eminentment rural, dedicada al conreu de terres principalment de secà. Es produeix sobretot cereals, farratge i girasol. Des de fa alguns anys també hi trobem població que treballa en nuclis propers com Celrà o Girona, així com alguna empresa del sector serveis. Eñ municipi celebra la festa major petita per la diada de Sant Pere, al juny, i la festa major de Sant Colom, al setembre.

Pel que fa a l'origent de la població, Juià ja apareix en documents medievals, concretament s'esmenta el castell de la població, Castrum Julianum, al principi del s XI, dins del Comtat de Girona. 

 

Gentilici: juianencs i juianenques

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
Esmentat com a Julliano i Juyano al S. XII. Del nom de persona llatí Julianus, Julianum, derivat de Julius. (Segons Bofarull, Manuel. Origen dels noms geogràfics de Catalunya)

El castell de Juià està situat prop del veïnat de Mas Nadal, a Juià, als contraforts septentrionals del massís de les Gavarres. Es troba dalt d'un petit turó que controla la propera vall del Ter...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.