El nostre punt de sortida és La Roca del Vallès i el d'arribada Argentona, i a tots dos municipis hi podem accedir fàcilment amb transport públic, mitjançant els busos de línia de l'empresa Sagalés, també els caps de setmana, des de Granollers, Mataró, Barcelona... A més a més, si ens decidim a fer la ruta en un dia de dilluns a divendres (fora del mes d'agost) podem deixar el transport privat a La Roca i en arribar a Argentona podrem agafar també l'autobús de línia fins al nostre punt de partida, La Roca del Vallès, per recuperar el vehicle. Consulteu-ne els horaris aquí.
Al municipi de La Roca hi ha diversos punts d'interès, entre els quals destaquen el Castell, l'edifici de l'Ajuntament (Can Sol), Can Roc (una construcció emmarcada en l'estil gòtic tardà) o l'Església de Sant Sadurní. Deixarem el poble per l'est, passant pel pinyer de Can Planes i enfilant el camí de la ruta prehistòrica de La Roca deixant a la dreta la pedrera de Can Planes, i és que al llarg del nostre recorregut, que es va enfilant cap a la munyanya, ens trobarem alguns vestigis de les èpoques més remotes en què els nostres avantpassats ja habitaven aquestes terres. Passarem pel costat de la masia de Can Planes, per arribar al dolmen del mateix nom, i just després la Pedra Foradada i la Pedra de l'Escorpí. Arribarem al cap de poc a l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, una interessant construcció romànica dels segles XI i XII. Just després de l'ermita arribem al punt més alt de la carena (400m), i de seguida ja baixem cap al poble d'Òrrius, abans d'arribar al nucli, però, ens quedarà passar per les masies de Can Cot i Can Monner.
A Òrrius, l'únic poble del Maresme que no arriba als mil habitants,podrem veure l'Església de Sant Andreu, d'estil gòtic tardà, i Can Cunill, una casa del segle XVII, i en acabat, enfilem de nou la pujada fins al coll de Gironella. Voregem el turó de Matacabres i arribarem després de baixar gairebé 300 metres al poble d'Argentona. Entrant per l'oest ens hem d'encaminar cap al centre, passant per l'arbre monumental "el pi de Burriac", i la torre d'estiueig Can Mercader. Argentona destaca pel seu patrimoni cultural, com ara l'Església de Sant Julià, la Rectoria, dels segles XVI-XVII, la Font de Sant Donènech, l'antiga Casa de la Vila (un casal gòtic de l'any 1693), el Museu del Càntir, la Casa Puig i Cadafalch, construïda per l'arquitecte modernista on la seva família tenia la casa d'estiueig entre 1897 i1905, o la Casa Gòtica. Ara és ja el moment de tornar cap a casa o bé cap al punt de partida,amb l'autobús de línia.
.
Autobús Argentona-Mataró
Autobús Argentona -Mataró (dill-div excepte agost)
Argentona Mataró (dill-diss)
Argentona Mataró (dill-dig)
Òrrius-Argentona-Mataró (dill-diss)
Foto Antiga casa de la Vila: AntoniCU