Temàtica: 
Ubicació: 

Ordino és una parròquia que ha sabut conservar i respectar el seu entorn natural. Aquest territori, ocupat per boscos en un 33%, és molt ric tant paisatgísticament com pel que fa a les espècies de flora i fauna que l’habiten. Hi trobem pics que gairebé arriben als 3.000 m, com és el cas del de Tristaina (2.878 m), el de l’Estanyó (2.915 m) i el de la Serrera (2.913 m), i d’altres de tan característics i emblemàtics com el Casamanya (2.740 m), que tot i ser més baix és un dels pics més famosos d’Andorra.

Una de les valls més destacades és la de Sorteny (constituïda com a parc natural el 1999), per la gran diversitat biològica que presenta. Dins del mateix parc es poden seguir diferents rutes interiors i senders interpretatius, com ara el dedicat a l’esquirol o la marta.

Per a més informació: www.sorteny.ad

Aquesta parròquia també és terra de llacs. Seguint el riu Tristaina trobem els tres llacs que donen nom al riu: l’estany Primer (2.249 m), l’estany del Mig (2.296 m) i l’estany de Més Amunt (2.306 m). Són llacs d’aigües gèlides plenes de truites, amfibis i petits vertebrats, on, a més, s’hi pot practicar submarinisme. El descens en bicicleta de muntanya, les vies ferrades, els barrancs i l’escalada també formen part del grup d’activitats que es poden desenvolupar enmig de la natura canillenca. En aquest sentit, un dels llocs amb més oferta és el Bosc de Segudet, on, a més de vies ferrades, també hi ha tirolines i ponts de mico.

PROP D’AQUÍ

El valor de la indústria siderúrgica ha perdurat en el temps en forma de patrimoni cultural amb la Ruta del Ferro a Andorra, un itinerari transfronterer que inclou Catalunya, la Catalunya del Nord, Occitània, el País Basc i Andorra (parròquies d’Ordino i la Massana) i que va rebre la menció d'honor del Consell d'Europa el 2004. Aquesta ruta convida el visitant a descobrir els recursos vinculats amb el procés d’obtenció, transformació i comercialització del ferro. Dins la parròquia d’Ordino, també estan integrats en aquesta ruta la mina de Llorts, el Camí dels Traginers, l’Itinerari d’Escultures dels Homes de Ferro i Sant Martí de la Cortinada.

Per a més informació: www.larutadelferroaandorra.ad

Dins la Ruta del Ferro de la parròquia d’Ordino destaquem dos itineraris. D’una banda, el Camí dels Traginers deixa palesa l’antropització del medi en relació amb els pobles de la vall d’Ordino tot resseguint un recorregut marcat per la presència de feixes, bordes i camps. Es tracta de veure com les activitats tradicionals en què l’aigua i la fusta juguen un paper primordial es conjuguen amb els elements relacionats amb la geomorfologia, la flora i el mineral. D’altra banda, l’Itinerari d’Escultures dels Homes de Ferro és un camí ral on hi ha instal·lades escultures contemporànies inspirades en els antics oficis relacionats amb el ferro. L’exposició és a l’aire lliure i les escultures són fetes per artistes d’arreu del món.

La Ruta de Verdaguer és l’itinerari que el mateix Mn. Jacint Verdaguer va seguir per escriure Canigó. A Ordino va des de la Cortinada fins a Arcalís i passa pels estanys de Tristaina i el pic de Casamanya. La ruta tracta de rememorar les sensacions que el poeta va tenir en el seu viatge la nit del 25 d’agost de 1883, quan el guia el va deixar sol al port de Creussans.

Per a més informació: www.ordino.ad

Altres recorreguts destacats són la Ruta de l’Aigua, que recorre rius, llacs i fonts de la parròquia i que té aquest element com a principal protagonista, i la Ruta del Romànic, que va des de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino fins a Sant Pere del Serrat tot passant per ponts i resseguint sis esglésies, amb les seves pintures murals.

Per a més informació: www.ordino.ad

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí