El Camí pel vostre compte:

 

Adquiriu les guies editades del Camí aquí o a les llibreries del país,

feu les reserves convenients als establiments de la xeC...

...i només cal que seguiu les marques del Camí!

 

Us suggerim tot seguit algunes rutes d'1 dia i de 2 dies.
Tanmateix, amb la guia o consultant els perfils i distàncies de cada pàgina de tram, podeu fer-vos les caminades a la vostra mesura i de la durada que vulgueu.

 

Adquirint el carnet del Camí podreu recollir segells de les etapes i trams que aneu completant i obtenir avantatges i detalls dels xeC.

Us recomanem que reserveu amb antel·lació les vostres estades i àpats als establiments acreditats de la Xarxa d'Establiments del Camí (xeC). -Cercador d'establiments-

 

I-    Rutes del Camí al Montseny

II-  Rutes del Camí a la Garrotxa i al Ripollès: troncal i brancals de l'Alta Garrotxa, Vidabona
(Ogassa) i Núria

III- Rutes del Camí a l'Alt Maestrat i els Ports

IV-  Rutes del Camí a la Marina Alta

V-    Rutes del Camí a la Ribagorça, al Pallars i a la Noguera

VI-  Rutes del Camí al Capcir, a Andorra i a l'Alt Urgell

VII-Rutes del camí al Vallespir, a l'Alt Empordà, a la Garrotxa i al Pla de l'Estany

 

----------------------------------------------

EL CAMÍ AL MONTSENY

[Mapa i perfil del tram]

Rutes d'1 dia al Montseny


Del Pont Trencat al Cor del Montseny

De Sant Celoni a Mosqueroles (15 km)
Visitem el Pont Trencat (s. XV) i ens endinsem al Montseny per la plana de  Palautordera. Coneixem la història del castell de Montclús (s. XII) i descobrim l’ermita de Sta. Magdalena, amb el rumb cap a Fogars de Montclús.

 

De Sant Sebastià a Santa Magdalena

De Santa Maria de Palautordera a Mosqueroles. (9.3 km)

Sortint de Palau, resseguirem el passeig del remei fins arribar a Sant Esteve. Allà, enfilarem el camí que ens durà fins al Castell de Fluvià, el Castell de Montclús i finalment arribarem a Mosqueroles.

 
El Castell de Montsoriu

Breda – Arbúcies (12.5 km)
El majestuós Castell de Montsoriu, al bell mig de la ruta, és el castell gòtic més    imponent de Catalunya i que data del l’any 1002. Fou la residència d’un dels    llinatges més poderosos de l’època feudal, els vescomtes de Cabrera.


Carboners, gorgs i dones d’aigua

De Gualba – Riells (8,1 km)
El tradicional camí que uneix Gualba i Riells condueix als alzinars explotats antany pels carboners, i ens arribem al Gorg Negre, motiu de llegendes de bruixes. A Riells visitem l’església de  Sant Martí, anomenada “abadia del Montseny” per l’estriptor Pere Ribot. 

 

Del Castell de Montclús al Carrilló del Montseny

De Sant Esteve de Palautordera a Campins (10,8 km)
Sortint de Sant Esteve, passarem pel castell de Montclús, ens enfilarem a l’ermita de Santa Magdalena, i allà ja veurem el poble de Mosqueroles. Arribant a Campins, es poden visitar els antics forns de ciment (del s. XIX), recuperats recentment.

   

Entre masies i terrisses

Riells-Breda (GR83) - 7,2 km
Un cop haguem visitat l’Abadia del Montseny, anirem descendint per un corriol que ens durà a Breda. El bosc i el xiu-xiueig del riu ens acompanyaran durant tot el trajecte.


Més de 150 Fonts i un bandoler

Arbúcies-Viladrau (PR – C202) - 14,7 km
Aquesta és una caminada un xic més llarga, a cavall entre les comarques de la Selva i Osona. Sortint d’Arbúcies, farem el mateix passeig que feia Santiago Rusiñol i fins arribar a Vialdrau, podrem disfrutar de la bellesa dels paisatges i la diversitat de boscos que ressegueixen la vall.

El Castell de Taradell

Viladrau - Taradell (12.7 km)
De Viladrau, terra de bandolers i poetes, anirem recorrent fagedes, avetoses i rouredes fins a passar pel costat del Castell de Taradell. Al cap de poc, arribarem al poble d’en Toca-sons: Taradell.

 

Del Montseny a la Plana

 Taradell – Vic (11 km)
Aquest és un passeig de pocs quilòmetres. Passant per el Casal de Sala d’Heures (d’estil neoromànic), ja veurem la plana de Vic i podrem identificar alguns dels seus pobles. Sortint de l’Església de Santa Eugènia de Berga (s. XI), arribar a Vic serà un moment. Seguirem l’antic camí que unia els dos pobles i de seguida entrarem a Vic, on podrem visitar alguns dels seus atractius turístics.

 


Rutes de 2 dies al Montseny

 A la fresca de la cara nord del Montseny

Arbúcies – Vic  (38.4 km)
Caminem per les valls verdes i fresques de la cara nord del Montseny fins arribar a Viladrau, on podem fer la ruta de les fonts. El segon dia baixem a la Plana de Vic, i la ruta serà més planera, passant per Taradell i Santa Eugènia de Berga.

Ermites, castells, gorgs i salts d’aigua: els dominis dels vescomtes de Cabrera

Sant Celoni – Arbúcies (50.6 km)
Coneixem, un per un, els pobles del Baix Montseny i ens entretenim a les nombroses ermites i els Castells de Fluvià i Montclús, o bé als salts d’aigua i antics molins. Un cop arribats a Riells del Montseny, resseguim la riera de Breda per fer cap a la vila dels terrissaires. És el punt de partida per enfilar el camí que duu al Castell de Montsoriu i que baixa a la vall de les pomeres. A Arbúcies, val la pena entrar al Museu Etnològic.


Paratges i pobles d’una banda i altra del massís

Breda – Sta. Eugènia de Berga ( 46.5 km)
Enllacem els pobles de la part central del tram de Montseny. Els paisatges variats, la vegetació frondosa, les rieres i més endavant la Plana de Vic, trets essencials del Montseny, ens acompanyen al llarg del recorregut.


De Sant Celoni a Mosqueroles (15 km)

Un forma planera de descobrir el Montseny en dos dies. Adient per la canalla, ja que durant el trajecte podrem veure gran diversitat de plantes, i el paisatge típic del Baix Montseny.
 
Caminem entre Arbres, Fonts i Castells!

 Arbúcies – Taradell (27.4km )
En aquesta caminada, sortirem de l'arbre de la llibertat i anirem seguint el camí que passa pel costat de la riera d'Arbúcies. Fins arribar a Viladrau, passarem per boscos frondosos, molt frescos per caminar-hi  durant les èpoques caluroses. Un cop marxem de Viladrau, podrem refrescar-nos en les nombroses fonts que hi ha pel camí i al cap de poc, ja serem al Castell de Taradell.


 
Gorg Negre i Gorg Nou

Gualba – Arbúcies (27.8 km)
A mig Camí entre Gualba i Riells, desviant-nos una mica del Camí trobarem el gorg negre i al cap d'unes tres hores ja arribarem a Breda. Allà, podrem visitar el poble i les terrisses que durant anys l'han caracteritzat. El dia següent, pujarem fins al Castell de Montsoriu i tornarem a baixar fins a Arbúcies, on, si ens queda una mica de temps, podem visitar el Jardí Dendrològic del Roquer.


 
La varietat del Baix Montseny

St. Esteve de Palautordera -Gualba (14.9 km )
Aquesta ruta, assequible per tots els públics, parteix de Sant Esteve de Palautordera i ressegueix les poblacions de Mosqueroles i Campins el primer dia. Es tracta d’un recorregut senzill i planer, molt canviant en funció de l’estació de l’any en què es faci. En la segona jornada, anirem de Campins a Gualba, passant per múltiples masies.

 

L’arquitectura de la Plana dels grans poetes

 Viladrau-Vic (23.7 km )
Aquesta caminada és apta per a tots els públics. Sortint de Viladrau, podrem gaudir d’un paisatge fresc, amb moltes fonts per visitar. Fins arribar a Vic, podrem visitar i gaudir les perles arquitectòniques de Taradell (església de Sant Genís, la Sagrera)i de Santa Eugènia de Berga (Casa de  Sala d’Heures, Església romànica de Sta. Eugènia de Berga).

---------------------------

 

EL CAMÍ A LA GARROTXA I AL RIPOLLÈS

[Mapa i perfil del tram]

Rutes d'1 dia a la Garrotxa i al Ripollès

Entre valls i boscos

Mieres- Santa Pau (8,3 Km). Entrant a la comarca de la Garrotxa per Mieres ens dirigim a santa Pau, la vila medieval.

Enmig de volcans i fagedes

Santa Pau - Olot (13 Km). De la vila medieval de Santa Pau ens dirigim cap a Olot capital de la comarca. De camí podem visitar diferents volcans i la fageda del Jordà i degustar els seus fesols.

Per la via romana

Vall de Bianya- Sant Pau de Segúries (12,6 Km). A la Vall de Bianya descobrirem 15 ermites romàniques abans d’iniciar la via romana que ens portarà a Sant Pau de Segúries.

Terra de mites i monestirs

Sant Joan de les Abadesses – Ripoll (10,6 Km). Ruta que ens porta a dues viles amb destacats monestirs, amb els seus mites i llegendes i els seus balls i festes tradicionals.

Pel camí ral

Campdevànol-  Gombrèn (8,4 Km). Enfilant el camí ral ens portarà de Campdevànol a Gombrèn, on podem admirar l’ermita romànica de Sant Llorenç.

Més mites

Gombrèn – Montgrony (2,4 Km)AGombrèn podem visitar el museu del comte Arnau i el jardí botànic, així com participar en les seves festes tradicionals. Pel corriol, ascendim al santuari de Montgrony, mite de l'alletament.

Cingleres basàltiques (Brancal de l'Alta Garrotxa)

Sant Joan les Fonts-  Castellfollit de la Roca (9,3 Km). A més de l’estada Juvinyà i les cingleres basàltiques podeu visitar el monestir benedictí de sant Joan les Fonts. Ascendim al coll de Canadell amb la seva torre per arribar a Castellfollit de la Roca i la seva impressionant cinglera basàltica.

 

Rutes de 2 dies a la Garrotxa i al Ripollès

Entre muntanyes: Montagut-  Oix- Beget (28 Km). (Brancal de l'Alta Garrotxa).
Al poble de Montagut podem visitar l’església de sant Pere d’origen medieval. Ascendim cap el turó amb l’església de la mare de Deu del Còs. De camí cap a Oix podem visitar Mas Trull amb la iniciativa Ecollavors i l’ermita de sant Eudald de Jou. A Oix destaca el pont romànic, l’església de Sant Llorenç i l’associació OVOXO. El segon dia ens portarà a Beget, per la Vall d’Hortmoier, zona d’especial protecció per la seva fauna i flora, amb l’ermita, els roures mil.lenaris,...L’art romànic amb la seva majestat i l’església de Sant Cristòfol ens esperen a Beget.

 

El Romànic: Beget – Camprodon – Sant Pau de Segúries (24 Km).  (Brancal de l'Alta Garrotxa).
Després de passejar pel poble i visitar l’església romànica de Sant Cristòfol enfilem cap a Camprodon. Pel camí ens trobem les ermites de Sant Valentí de Salarça i de Sta. Maria de Bolòs abast d’arribar a Camprodon on ens esperen les construccions romàniques: el pont nou, el monestir de Sant Pere,...Tot planejant arribem a sant Pau de Seguries.

 

El Camí a Vidabona: el camí de la plenitud

Sant Joan de les Abadesses – Ogassa- Taga- Vidabona - Ripoll (34 km)
Despres de visitar sant Joan i el seu monestir, comencem a pujar cap a Ogassa on podem visitar unes mines i l’església romànica de Sant Martí d’Ogassa (x. X), fins a fer l’ascensió al Taga (2.038m). De baixada ens dirigim al santuari de Vidabona fins arribar a Ripoll.
Es tracta d'un camí iniciàtic que simbolitza el camí personal i col·lectiu cap a la plenitud. Vegeu-ne més detalls a la pàgina d'aquest tram.

Aquest tram està previst en 4 etapes, si bé es pot fer en 3 etapes si s'incrementa el ritme.
Es pot optar per acabar a Ripoll o bé enllaçar amb el Camí de Núria des del Santuari de Vidabona fins a Sant Julià de Saltor, amb un total de 5 etapes.
Un cop a Núria, es pot tornar a peu, o amb el cremallera, o bé continuar a peu fins a Montgrony, en dues etapes més passant per Planoles.

 

El Camí a Núria i Montgrony: el camí de la fertilitat i l'alletament

Ripoll- Ribes de Freser- Núria (32 km).

Després de visitar Ripoll i el seu monestir ens dirigim cap a Ribes, passant per l’ermita de Sant Julià de Saltor i el poble de Bruguera. Podem fer nit a Bruguera o a Ribes. Sortint de Ribes passem pels pobles de Batet, Vallmanya, Queralbs i d’aquí ascendim per l'antic camí dels pelegrins fins al santuari de Núria, amb els seus mites i llegendes (vegeu la pàgina d'aquest tram).

Un cop a Núria, es pot tornar a peu, amb el cremallera, o bé continuar fins al Santuari de Montgrony, mite de l'alletament, en dues etapes més, passant per Planoles.

--------------------

 

EL CAMÍ A L'ALT MAESTRAT I ELS PORTS

[Perfil i distàncies del tram]

Rutes  d’1 dia a l’Alt Maestrat-Els Ports:

 

Tirig-Catí (10,7 Km): Llegendes de gegants i maquis

Eixirem de Tírig, on destaca l’església parroquial de la Mare de Déu del Pilar de finals del segle XVII, que presenta un curiós rellotge amb els signes del zodíac al campanar. També prop del poble trobem el pou de la Vila, construït per les tropes franceses a principis del segle XIX i que perdura actualment restaurat. Les construccions de pedra en sec com parets i marges, casetes de pastor, sènies i barraques ens acompanyaran en el camí juntament amb els conreu d’ametlers i oliveres. Pasarem per l’ermita de Sant Vicent, nom que li ve del famós sant Valencià que va predicar per aquestes voltes. Ací trobem una vista molt bonica de la vila de Catí, el nostre destí.

 

Catí-Ares   (18,8 Km):  Tornada de Romeria

Es tracta del Camí de tornada de la romeria dels  Catinencs, un camí  farcit d’història i llegenda per on tornen els Pelegrins de Sant Pere de Castellfort. També trobem, ja molt a prop del nostre destí, Ares del Maestrat, l’impressionant roure de les Berrugues, arbre centenari.

 

Ares-Vilafranca  (13,9 Km):   El pas de l’Alt Maestrat als Ports

Després de fer un tomb pel casc antic d’Ares,  amb les restes del seu Castell,  eixirem cap a Vilafranca passant per la rambla de la Canà, el mas de Cabestany i el mas de la Carrasca, on va tindre lloc una famosa batalla en les guerres Carlines. Arribarem vorejant el barranc de la Fos a Vilafranca.

 

Cinctorres-Forcall (10,2 Km):   Un paisatge de  moles i rius

A l’eixida de Cinctorres podem visitar un jaciment de dinosaures, que forma part del projecte del Parc Cultural Paleontològic de Cinctorres. Les excavacions dutes a terme des de 2002 han permés recuperar més de 500 fòssils de dinosaure. A la meitat del recorregut, ens trobem Sant Cristòfol de Saranyana, on hi ha una magnifica vista del nostre destí, Forcall. Aquest es troba a la confluència del riu de Calders, de la rambla de Cantavella i del Bergantes o riu de Morella, que se’n va cap a l’Ebre. L’erosió dels rius ha creat les quatre moles que coronen el centre del terme: la Garumba (1144 m), la de Roc (1107 m), la de Cosme (1003 m) i la de la Vila o Sant Marc (936 m).

 

Forcall-Morella  (11,3 Km):  Vorejant el riu Bergantes

Etapa que transcorre en bona part per la ruta fluvial del riu Bergantes. Arribarem a la fàbrica Giner, antic complexe industrial, abans d’arribar a la capital dels Ports, la ciutat emmurallada de Morella, on íbers, romans i musulmans hi han deixat la seua petjada.

 

 

Rutes de 2 dies a l’Alt Maestrat els Ports:

 

Benassal-Tirig (29 Km):  El barranc de la Valltorta

Eixirem de Benassal, a la comarca de l’Alt Maestrat. Per descobrir els orígens d'aquesta comarca cal remuntar-se a l'etimologia del mot que li dóna el nom: Maestrat, provinent del terme meste, reconegut com a cap superior d'un ordre militar, en aquest cas, de l'Ordre de Montesa.

A Benassal trobarem l’aula museu Carles Salvador, figura cabdal de les lletres valencianes i un dels redactors i signants de les Normes de Castelló. Passarem per l’ermitori albergueria de Sant Pau, declarat Monument Artístic. Després arribarem a Albocàsser, capital comarcal, on podrem fer nit, molt  a prop del nostre destí, Tirig, ens endinsarem en el barranc de la Valltorta, bressol prehistòric que acull part del conjunt de pintures rupestres a l’aire lliure més important del món, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

 

Vilafranca-Cinctorres  (27 Km): Tota pedra fa paret

Iniciarem la ruta a Vilafranca, poble de passat industrial i focus d’una potent industria tèxtil que encara perdura en el temps. Hi ha l’interessant museu de la Pedra en Sec, on es descobreixen els secrets d’aquest art que es remunta a la nit dels temps. Seguint el recorregut passarem pel Pont de la Rambla per arribar a Portell, on hi ha el museu del tèxtil i l’antic castell (declarat BIC el 2003) segurament d’origen visigot. Eixirem de Portell i a pocs quilometres, un immens tallat ens identifica la Roca Roja i la Roca Parda, lloc on podem trobar voltors i cabres salvatges a més d’una singular flora molt ben conservada.

Arribarem a Cinctorres, on podrem gaudir visitant el nucli urbà, un impressionant catàleg de cases senyorials. També podrem visitar el museu de la faixa, on ens endinsarem en la vida Cinctorrana dels segles passats.

--------------------

 

EL CAMÍ A LA MARINA ALTA

[Perfil i distàncies del tram]

Rutes  d’1 dia a la Marina Alta:

Dénia –Xàbia (17 km):  Els encants del Montgó

Aquesta etapa ens farà gaudir d’un paisatge espectacular de penya segats verges que s’endinsen en la blavor de la mar, sempre amb la mirada serena del Montgó, muntanya mítica d’aquesta contrada.  També podem veure la meravellosa Cova Tallada , amb la seua història de pedrapiquers de pedra tosca banyada de salnitre, després pujarem a la Torre de Gerro, amb les històries dels pirates. Finalment  passarem  pels molins de vent , i el Cap de Sant Antoni, on la terra s’endinsa en la mar

 

Xàbia – Jesús Pobre ( 9 km):  Els ulls del riu rau

Després de veure l’impressionant casc antic de Xàbia i el seu museu etnològic ,  fem cap al Pou del Castell on veiem una  fita de pedra tosca tallada amb la marca del camí , fem un descans a l’olivera mil·lenària ,  i arribem  a Jesús Pobre. Podem observar el monumental riu rau de la Plaça del poble i escoltar com antigament feien la pansa i també  sentir la llegenda del pare Pere.

 

Jesús Pobre – Gata de Gorgos - Benissa (15 km): On el llentiscle es fa garrofera

Veiem Gata de Gorgos, on hi ha les cases sobre el barranc.  Descansem  a la font de la Mata, i ens encisem  amb el llentiscle monumental al costat del pouet, i arribem a Benissa.

 

Benissa – Senija - Llíber - Xaló (10 Km):  L’herència morisca i mallorquina.

Fem una volta per Benissa i visitem el seu monumental casc antic i la Catedral de la Marina , veiem  Senija  i Llíber , ens endinsarem en la vall de Lliber, un camí voltat de vinyes,  veiem la majestuosa  Bassa dels Arcs , una impressionant bassa voltada d’arcs de pedra. Arribem a Xaló, terra de moriscos i mallorquins.

 

Rutes  de 2 dies a la Marina Alta:

Pots unir dues de les anteriors etapes d'un dia per fer-ne dos dies, com per exemple (consulta el perfil i els km a la pàgina d'aquest tram):

Dénia - Xàbia - Jesús Pobre (26 km): el mar a l'ombra del Montgó i els riu raus.

Xàbia - Jesús Pobre - Gata de Gorgos - Benissa (27 km): Passejant entre riu raus i vinyes.

Jesús Pobre - Gata de Gorgos - Benissa – Senija - Llíber - Xaló (25 Km):  L’herència morisca i mallorquina.

-------------------------------------------------------------------------

 

EL CAMÍ A LA RIBAGORÇA, AL PALLARS JUSSA I A LA NOGUERA

[Perfil i distàncies del tram]

 

Rutes d'1 dia a la Ribagorça, al Pallars Jussà i a la Noguera

Descobrint la capital cultural de la Ribagorça

Benavarri- Lluçars (16 Km) A la capital  de la Ribagorça aragonesa  visitem el castell d’estil gòtic i la seva església romànica, el casc urbà d’origen medieval i el pou de gel. Mirem de coincidir en les seves festes i activitats organitzades pel nombrós teixit associatiu. Passant per Segarres Baixes per dirigim a Lluçars per visitar la torre del castell, l’església de sant Cristòfol i l’ermita de San Bendito.

Travessant la Noguera Ribagorçana 

Lluçars- Pont de Montanyana (15 Km) De Lluçars ens dirigim a travessar el riu Noguera Ribagorçana, límit natural entre Catalunya i Aragó, per un curiós pont penjat, que ens porta al nucli antic de Pont de Montanyana.

Recuperant l’antic camí 

Pont de Montanyana- Tremp (22 Km) Ruta per zona àrida i verge que ens permet descobrir 3 pobles en procés de despoblament: Claramunt, Eroles i Claret. Ruta fàcil però llarga, per a persones avesades a caminar.

Per la capital del Pallars Jussà

Tremp – Guàrdia de Noguera (15 Km) ATremp visitem la basílica de Sta. Mº de Valldeflors i les torres de l’antiga muralla i les seves fires i festes. Pel costat del riu Noguera Pallaresa passem per Palau de Noguera abans d’arribar a Guàrdia.

De castell a castell 

Guàrdia de Noguera- Vilamolat (10 Km) Des de la situació estratègica del castell de Guàrdia es divisa l’imponent i ben conservat castell de Mur amb la seva col.legiata rehabilitada. Des de la recuperada l’horta medieval del castell de Mur s’arriba al poblet de Vilamolat.

Entrant al Montsec

Vilamolat – La Clua (15 Km)  Descobriu les oliveres centenàries de Vilamolat abans de dirigir-vos cap els poblets de Meüll, Castellnou de Montsec, la Torre d’Amargòs i la Clua que ens endinsaran als contraforts de la serralada del Montsec.

L’espectacular congost de Mont-rebei

La Clua-  Ager (25 Km) Ruta de gran valor ecològic que travessa el congost de la Noguera Ribagorçana, que talla la serra i separa administrativament Aragó de Catalunya. Es camina per una geologia impactant, entre penya-segats imponents on hi fan niu els voltors.  Al final del congost i sobre el penya-segat hi ha l’ermita de la mare de Deu de la Pertusa, amb la seva llegenda.

Ruta llarga, per a persones avesades a caminar.

Per terres d’Arnau Mir de Tost

Àger - Tartareu (17 Km)  Caminem per la vall d’ Àger, pels antics dominis d’aquest cavaller, visitem la col.legiata i el castell de Sant Pere. Per l’enllosat de la via romana ens dirigim als pobles de Vilamajor i Tartareu.

Entre castells i llegendes

Tartareu – Sant Llorenç de Montgai (19 Km)  Del castell de Tartareu, visitem l’ermita romànica de Sant Miquel, restaurada pels habitants del poble. A Os de Balaguer, visitem el seu castell i la cova dels Vilars amb pintures rupestres. Anualment hi ha la trobada de campaners, de les més importants d’Europa. Descobrim el monestir de les Avellanes i el poble de Vilanova de la Sal, d’aspecte medieval, el castell de Sant Llorenç de Montgai i l’embassament del mateix nom.

Vers l’antiga medina andalusí

Sant Llorenç de Montgai – Balaguer (12 Km)  Descobriu la reserva natural de fauna salvatge de sant Llorenç de Montgai i la necròpolis de la Colomina a Gerb abans d’arribar a Balaguer, antiga medina. La plaça medieval porticada, les muralles i els portals, el barri jueu, jaciment arqueològic del Pla d’Almatà,.....

 

Rutes de 2 dies al Pallars Jussà i a la Noguera

Entre castells medievals

 Tremp- Guàrdia de Noguera- Collmorter- Vilamolat (25 Km)

 ATremp visitem la basílica de Sta. Mº de Valldeflors i les torres de l’antiga muralla i les seves fires i festes. Pel costat del riu Noguera Pallaresa passem per Palau de Noguera abans d’arribar a Guàrdia, on podem fer nit. Des de la situació estratègica del castell de Guàrdia es divisa l’imponent i ben conservat castell de Mur amb la seva col.legiata rehabilitada. Des de la recuperada l’horta medieval del castell de Mur s’arriba al poblet de Vilamolat.

Cap el Montsec i el congost de Mont-rebei 

Vilamolat- La Clua - Àger (40 Km) 

Descobriu les oliveres centenàries de Vilamolat abans d’endinsar-nos als contraforts de la serralada del Montsec. Podem fer nit  a la Clua abans d’inicar la ruta del congost de Mont-rebei. Itinerari de gran valor ecològic que travessa el congost de la Noguera Ribagorçana. Es camina per una geologia impactant, entre penya-segats imponents on hi fan niu els voltors.  Al final del congost i sobre el penya-segat hi ha l’ermita de la mare de Deu de la Pertusa, amb la seva llegenda. Arribarem a  la vall d’ Àger per visitar la col.legiata i el castell de sant Pere i les seves llegendes.

Ruta llarga, per a persones avesades a caminar.

Per pobles que conserven la seva història i el seu patrimoni

Àger- Os de Balaguer- Sant Llorenç de  Montgai (37 km.) Despres de visitar Ager i la seva col.legiata passem per l’antiga via romana cap a diferents poblets com Tartareu, que conserven el seu patrimoni i el seu entorn: el castell, l’ermita romànica de Sant Miquel, restaurada pels habitants del poble. A Os de Balaguer, on podem fer nit, visitem el seu castell i la cova dels Vilars amb pintures rupestres. Anualment hi ha la trobada de campaners, de les més importants d’Europa. Descobrim el monestir de les Avellanes i el poble de Vilanova de la Sal, d’aspecte medieval, el castell de Sant Llorenç de Montgai i l’embassament del mateix nom

De campanes a medines

Os de Balaguer - Sant Llorenç de  Montgai  – Balaguer (30 km)

A Os de Balaguer visitem el seu castell i la cova dels Vilars amb pintures rupestres. Anualment hi ha la trobada de campaners, de les més importants d’Europa. Descobrim el monestir de les Avellanes i el poble de Vilanova de la Sal, d’aspecte medieval, el castell de Sant Llorenç de Montgai.  Descobriu la reserva natural de fauna salvatge de sant Llorenç de Montgai, on podeu fer nit, i la necròpolis de la Colomina a Gerb abans d’arribar a Balaguer, antiga medina. La plaça medieval porticada, les muralles i els portals, el barri jueu, jaciment arqueològic del Pla d’Almatà,.....

 

EL CAMÍ AL CAPCIR, A ANDORRA I A L'ALT URGELL

[Perfil i distàncies del tram]

Rutes d'1 dia al Capcir, a Andorra i a l’Alt Urgell

Per la petita capital del Capcir

Formiguera- Els Angles (5,8 Km) A Formiguera, capital del Capcir  visitem l’església de Sant Maria amb la talla de Crist policromada.i el seu campanar d’espadanya de dos pisos. Els dissabtes trobareu el mercat setmanal amb productes de la zona. Pel Bac de Vallsera arribarem als Angles per descobrir l’església de Sant Miquel i davant de l’ajuntament, els símbols del poble en fusta.

Descobrint els llacs de les Bulloses

Els Angles- la Bullosa (12,8  Km) Dels Angles ens dirigim cap al llac de l’Aude i de la Bullosa, per una zona boscosa i lacustre de gran interès paisatgístic i naturalista.

Entre llacs d’alta muntanya

La Bullosa- Portè (18,5 Km) Ruta d’alta muntanya entre el llac de la Bullosa i el llac de Lanòs i Font Viva fins arribar al poble de Portè. Ruta llarga i amb desnivell, per a persones avesades a caminar.

Entrant al País dels Pirineus

Portè – Pas de la Casa (Andorra) (7,9 Km) Al petit poble de Portè, de carrers estretíssims visitem l’església de Santa Maria i els seus tresors. Per les mines de Pimorent ens dirigim cap al Pas de la Casa el primer nucli d’Andorra, els país dels Pirineus.

Pel sostre d’Andorra

Pas de la Casa- Soldeu (14,8 Km) Després de visitar l’església de Sant Pere i el centre sociocultural d’arquitectura contemporània del Pas de la Casa anem cap a Soldeu (Canillo). Passarem pel refugi de la Portella i l’estany del Siscarró. Soldeu és el nucli de població més alt d’Andorra, situat a 1.825m.

A la recerca de la marmota

Soldeu- Canillo (6,6 Km)  Soldeu i el Tarter està envoltat per valls de gran encant, la vall d’Incles i la de Ransol. Si esteu atents podreu descobrir la marmota, espècie recuperada recentment. Pel Camí del Gall arribarem a Canillo passant pel bosc de Mandurana.

Entorn des santuari de Meritxell

Canillo- Ordino (10,3 Km) A Canillo visitem l’església de Sant Joan de Caselles, emblemàtic edifici romànic i la creu de Carlemany, una de les cinc creus gòtiques que es conserven al Principat, a més del molí fariner. Al nucli de Prats trobarem l’església de Sant Miquel i un altre creu gòtica. Seguint la ruta trobarem el santuari de Ntra. Sra. de Meritxell, patrona dels andorrans. Pujarem al coll d’Ordino i trobarem arbres centenaris i berenadors a prop de les fonts.

Entre joies del romànic andorrà

Ordino - Encamp (16,3 Km) A Ordino visitem l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià i la de Sant Martí de la Cortinada, una de les joies del romànic andorrà. En direcció a la Massana passem per la farga Rosell -mostra de casa pairal- i pels nuclis de Sispony i Anyòs. Abans d ‘arribar a Encamp trobarem el conjunt històric de les Bons.

Entre verd i blau

Encamp – Escaldes-Engordany (11,7Km)  El campanar de l’església de Santa Eulàlia i les pintures romàniques de Sant Miquel de Mosquera són alguns dels edificis a visitar a Encamp, a més de l’Orri del Cubil, mostra de l’arquitectura ramadera. Mireu de coincidir amb alguna de les seves festes tradicions. De camí passarem pel llac d’Engolasters abans d’arribar a Escaldes-Engordany.

Al cor del Principat

Escaldes-Engordany- Sant Julià de Lòria (14 Km)  Escaldes, relacionada amb l’aigua, té el centre Caldea i Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu. De camí cap al nucli antic d’Andorra la Vella passem per l’església de Sant Romà de Vilars. A Santa Coloma podrem admirar la església romànica del mateix nom així com a la Margineda el pont de tradició romànica. Passem pel petit nucli d’Aixovall abans d’arribar a Sant Julià de Lòria.

Cosint territoris

Sant Julià de Lòria- Bescaran (15,9 Km)  Sant Julià de Lòria té 18 capelles i esglésies i el museu del Tabac. Passem per Aixirivall per arribar al coll de la Rabassa que ens portarà al poble de Bescaran. Ruta de muntanya amb un desnivell de 1000m.

Cap a la capital de l’alt urgell

Bescaran- La Seu d’Urgell (14,3 Km)  El campanar romànic de Sant Martí de Bescaran destaca damunt del petit poble de muntanya. De camí cap a la Seu d’Urgell passem per Estamariu i visitem el seu tresor del romànic: l’església de Sant Vicenç.

 

Rutes de 2 dies al Capcir, a Andorra i a l’Alt Urgell

Entre grans llacs d’alta muntanya

 Els Anglès- La Bullosa-Portè (31,3 Km)

Dels Angles ens dirigim cap al llac de l’Aude i de la Bullosa, per una zona boscosa i lacustre de gran interès paisatgístic i naturalista. Al llac de la Bullosa podem dormir i continuar cap el llac de Lanòs i Font Viva fins arribar al poble de Portè. Ruta d’alta muntanya llarga i amb desnivell, per a persones avesades a caminar.

Cap el sostre del Principat d’Andorra

Portè- Pas de la Casa- Soldeu (22,7 Km) 

Al petit poble de Portè, de carrers estretíssims visitem l’església de Santa Maria i els seus tresors. Per les mines de Pimorent ens dirigim cap al Pas de la Casa el primer nucli d’Andorra, els país dels Pirineus, on podrem dormir.  Anem cap a Soldeu, passant pel refugi de la Portella i l’estany del Siscarró. Soldeu és el nucli de població més alt d’Andorra, situat a 1.825m.

A la recerca de la marmota

Soldeu- Canillo- Ordino (16,9 Km) 

Soldeu i el Tarter està envoltat per valls de gran encant, la vall d’Incles i la de Ransol. Si esteu atents podreu descobrir la marmota, espècie recuperada recentment. A Canillo visitem l’església de Sant Joan de Casellas, emblemàtic edifici romànic i la creu de Carlemany, una de les cinc creus gòtiques que es conserven al Principat, a més del molí fariner. Al nucli de Prats trobarem l’església de Sant Miquel i un altre creu gòtica. Pujarem al coll d’Ordino i seguint la ruta trobarem el santuari de Ntra. Sra. de Meritxell, patrona dels andorrans. Abans d’arribar a Ordino trobarem arbres centenaris i berenadors a prop de les fonts. A cada nucli hi h a establiments per dormir.

Entre joies del romànic andorrà

Ordino – Encamp- Escaldes-Engordany (28 Km)

A Ordino visiteml’església de Sant Corneli i Sant Cebrià i també de sant Martí de la Cortinada, una de les joies el romànic andorrà. En direcció a la Massana passem pels nuclis de Sispony, Anyòs i les Bons, amb el seu conjunt històric abans d ‘arribar a Encamp, on podem dormir. El campanar de l’església de Santa Eulàlia i les pintures romàniques de Sant Miquel de Mosquera són alguns dels edificis a visitar a Encamp. Mireu de coincidir amb alguna de les seves festes tradicionals. De camí passarem pel llac d’Engolasters abans d’arribar a Escaldes-Engordany.

Cosint territoris

Escaldes-Engordany- Andorra la Vella- Sant Julià de Lòria- Bescaran (29,9 Km)  Escaldes, relacionada amb l’aigua, té el centre Caldea i Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu. De camí cap al nucli antic d’Andorra la Vella passem per l’església de Sant Romà de Vilars. A Santa Coloma podrem admirar la església romànica del mateix nom així com a la Margineda el pont de tradició romànica. Passem pel petit nucli d’Aixovall abans d’arribar a Sant Julià de Lòria, on podem dormir.Sant Julià de Lòria té 18 capelles i esglésies i el museu del Tabac. Passem per Aixirivall per arribar al coll de la Rabassa que ens portarà al poble de Bescaran. Ruta de muntanya amb un desnivell de 1000m.

 

 

 

   EL CAMÍ AL VALLESPIR, A L'ALT EMPORDÀ, A LA GARROTXA I AL PLA DE L'ESTANY

 

Rutes d'1 dia al Vallespir, Alt Empordà, Garrotxa i Pla de l’Estany

 

La capital del Vallespir

Ceret- Morellàs (5,8 Km) Ceret, capital del Vallespir, coneguda per seu moviment artístic i el seu museu d’Art Contemporani, pel seu patrimoni històric i per la producció de cireres. Una ruta curta i assequible per embadalir-se del paisatge i la riquesa cultural.

Entre alzines sureres

Morellàs- les Illes (15,3  Km) Ruta per descobrir les poblacions de Morellàs i les Illes que formen un mateix municipi, tot i tenir els seus nuclis ben distants. Els frescos romànics de Sant Martí del Fenollar, el dolmen de Siureda i el museu del suro, mostra del seu entorn natural: els boscos d’alzines sureres.

 Cosint territoris

Les Illes – La Vajol (3,7 Km) Ruta fronterera pel Coll de Lli, històricament ruta de pas d’exiliats i de contraban en situacions de guerra. En aquella època, la mina de talc de Canta va passar a la història. El nucli antic de la  Vajol mostra l’arquitectura rural de muntanya.

Els Pirineus més planers

La Vajol – Maçanet de Cabrenys (9,3 Km) Pobles fronters que compten amb nombroses rutes per fer a peu, fruit de la situació geogràfica i la seva història.El casc antic de Maçanet està format pel nucli original emmurallat on destacar la plaça del Castell, les restes de la muralla, la Barra de Roldan, la presó medieval i l'entramat de carrers i carrerons. Dins el nucli destaca l'església de Sant Martí i la Societat La Pau.

 

En el silenci dels boscos

Maçanet de Cabrenys - Albanyà (21,9 Km) Després de visitar el nucli antic de Maçanet ens dirigim cap al petit poble d’Albanyà.  Destaca l'església de Sant Pere, interessant exemplar del romànic primitiu. De camí ens trobarem terres molt accidentades, d'altes carenes amb abruptes cingleres i pregones fondalades.

Vers el cim de Verdaguer

Albanyà – Santuari de la mare de Déu del Mont (10Km) Des d’Albanyà s’identifica  la peculiar silueta del pic del Mont amb el santuari al capdamunt, on Mn. Cinto Verdaguer va escriure algun del seus versos més coneguts.

 

Ermites romàniques a dojo

Santuari de la Mare de Déu del Mont - Beuda (11,1Km) Des del Santuari anem baixant fins a Beuda passant pel Castell de Falgars, on podrem visitar l’església romànica de Sant Feliu.

Cap a la Vila Medieval de Besalú

Beuda – Besalú (6,7Km) Des del nucli de Beuda ens dirigim pel GR al Monestir del Sant Sepulcre de Palera, amb església romànica i antic centre de peregrinació popular, actualment en procés de rehabilitació. Arribem a la vila Comtal de Besalú, un dels conjunts medievals més importants i ben conservats de Catalunya.

Coves prehistòriques

Besalú – Serinyà (6,9Km) Després de descobrir la vila medieval de Besalú ens dirigim cap a Sant Ferriol, extens municipi de densos boscos, on resten dempeus capelles d'origen romànic, com Santa Maria de Fares, que trobarem abans d’arribar a Serinyà. Podrem visitar-hi l’església de Sant Andreu, magnífic temple romànic amb campanar d’espadanya.

Cap a la capital del Pla de l’estany

Serinyà - Banyoles (7,1Km) Després de visitar l’església de Sant Andreu ens dirigim cap a les coves prehistòriques de camí cap a Banyoles. Entrem pel parc neolític de la Draga abans d’entrar al nucli històric, amb la seva plaça major porticada.

Vorejant el llac de Banyoles

Banyoles – Sant Miquel de Campmajor (12,7Km) Voregem l’estany fins a trobar una joia del romànic, l’església de santa Maria de Porquera i el seu petit comunidor.   Entre densos boscos  descobrireu el Bosc de Can Ginebreda, escultures eròtiques a l’aire lliure. S’arriba al municipi rural de Sant Miquel per la font de l’Arn, entre estanyols i rieres.

Projectes de neorurals

Sant Miquel de Campmajor – Mieres (10,1Km) Deixem enrere les esglésies de Sant Quitèria i Sant Andreu en direcció Mieres, primer municipi de la Garrotxa. Aquest municipi s’ha repoblat amb nouvinguts que han dinamitzat el poble: conservar l’escola, forn de pa de llenya, fira d’intercanvi, noves associacions,...

 

 

 

 

Rutes d'2 dies al Vallespir, Alt Empordà, Garrotxa i Pla de l’Estany

 

En terres frontereres

La Vajol - Maçanet de Cabrenys – Albanyà (31,2 Km) Després de visitar el nucli antic de la Vajol ens dirigim a Maçanet de Cabrenys, on podrem fer nit,  amb el nucli original emmurallat on destacar la plaça del Castell, les restes de la muralla, la Barra de Roldan, la presó medieval i l'entramat de carrers i carrerons. L’extens municipi i el petit poble d’Albanyà on destaca l'església de Sant Pere, del romànic primitiu.

Vers el cim de Verdaguer

Albanyà – Santuari de la Mare de Deu del Mont – Beuda – Besalú (27,8 Km) Del petit poble d’Albanyà en destaca l'església de Sant Pere, del romànic primitiu. Des d’Albanyà ja s’identifica  la peculiar silueta del cim del Mont amb el santuari al capdamunt, on podrem fer nit i on Mn. Cinto Verdaguer va escriure algun del seus versos més coneguts. Baixem a Beuda on podrem admirar l’església romànica de sant Feliu

Per Viles Medievals

Besalú – Serinyà- Banyoles (14 Km) Després de descobrir la vila medieval de Besalú ens dirigim cap a Sant Ferriol, extens municipi de densos boscos, abans d’arribar a Serinyà. Podrem visitar-hi l’església de Sant Andreu, magnífic temple romànic amb campanar d’espadanya i les coves prehistòriques de camí cap a Banyoles. Entrem pel parc neolític de la Draga abans d’entrar al nucli històric, amb la seva plaça major porticada.

Unint  trams i comarques

Banyoles- Porqueres – Sant Miquel de Campmajor- Mieres (22,8 Km)  Des de la plaça major porticada de Banyoles voregem l’estany fins a trobar una joia del romànic, l’església de santa Maria de Porquera i el seu petit comunidor.   Entre densos boscos  descobrireu el Bosc de Can Ginebreda, escultures eròtiques a l’aire lliure. S’arriba al municipi rural de Sant Miquel per la font de l’Arn, entre estanyols i rieres. Es pot fer nit al càmping amb bungalow. Deixem enrere les esglésies de Sant Quitèria i Sant Andreu en direcció Mieres, primer municipi de la Garrotxa, rejovenit amb els nouvinguts que han dinamitzat el poble,

 

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí