Ubicació: 

Petra té dos edificis que destaquen per sobre de la resta, tant en dimensions com en altura: són l’Església de Sant Pere, d’estil gòtic, i la basílica del Convent de Sant Bernadí, d’estil renaixentista. Tots dos són part de la silueta de la vila des de qualsevol punt on Petra sigui visible. Davant el portal major de l’església, a l’altra banda del carrer s’hi troba la rectoria (l’habitatge del rector de la parròquia). Adossat a l’església del Convent hi ha la casa dels frares i la sagristia, que són una petita part de l’antic Convent, o el que va quedar després de la desamortització eclesiàstica del segle XIX.

Al carrer de l’Hospital s’hi troba l’Ajuntament, en un edifici del segle XV on antigament hi havia hagut una casa d’hospici. Al mateix carrer s’hi pot trobar, avui convertit en restaurant, el Celler de Can Casta, un soterrani de coberta de voltes, construït per a l’emmagatzematge del vi. Molt a prop d’allà hi ha la plaça de Ramon Llull i la plaça del Pare Serra, aquesta última situada on es trobava l’edifici de l’antiga Quartera, i que està presidida per una estàtua del petrer més il·lustre.

Al final del Carrer del Sol s’hi troba l’antiga estació, un edifici del segle XIX avui en desús, i a mitjan carrer el Teatre de Petra dins l’edifici que havia estat caserna de la Guardia Civil.

A l’extrem nord del carrer d’en Font hi podem trobar les Escoles Velles, l'antiga escola, que data del 1927, i que actualment allotja les dependències administratives municipals. Durant la guerra civil espanyola en un accident aeri, un pilot militar natural de Petra, Antoni Real s’hi va estavellar a sobre amb la seva avioneta, causant-ne l’enderroc i la mort de dos alumnes. Al pati central hi ha una placa commemorativa de l’accident. Després de la guerra va haver de ser reconstruïda i continuà sent un centre educatiu fins a mitjans dels anys setanta del segle XX.

Al mateix carrer d’en Font s’hi troben dos edificis destacables més, el Convent de les Monges i el Celler de Son Caló. El primer és un antic convent de monges franciscanes construït al segle XIX dins els terrenys que ocupava l’Hort d’en Torrella i el segon és un antic celler, avui en dia encara en ús. Tots dos edificis originàriament formaven part d’un mateix complex propietat de la família Torrella, els quals dividiren el solar en dues parts, el jardí (l’Hort d’en Torrella) fou donat a la congregació de monges franciscanes per a la construcció d’un convent, i la part del celler fou venuda després de la fallida familiar a principis del segle XX.

Un altre edifici singular és la petita peixateria municipal, situada al carrer del Pou, dins la plaça del peix.

A Petra es localitzen un total de tres creus:" Creus des cementiri: La creu és del segle XV, té figures d'alt relleu, és d'estil gòtic. " Sa creu antigament, Creu des Còdols: que dona nom a la Plaça de sa Creu, va ser construïda el 1892. "Creu des Valls: situada a la unió del carrer de ciutat i de sa creu, la creu és del 1891 i el conjunt es neogotic i esta construït en pedra de marès. 

El fet que Petra ha esta durant segles un municipi dedicat exclusivament a l'agricultura de secà el relaciona directament amb l'existència de molins, aquests dedicats a la transformació de cereals. Es té constància que existeixen 19 molins fariners i 12 d'ells han arribat als nostres dies. La majoria d'aquests molins son torres de molí amb base quadrada. Alguns estan abandonats o serveixen de colomer o de galliner i alguns han estat reutilitzats com a habitatge.

A l’altre extrem del poble, al petit barri del Barracar, s’hi troba el Museu de Fra Juníper Serra i la seva casa natal. A uns tres quilòmetres del poble també podem trobar l’Ermita de Bonany (s. XVII) situada sobre el puig del mateix nom, i des d’on es poden contemplar unes magnífiques vistes de tot el pla i el llevant de Mallorca.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí